NCERT Class 9 English Poem 5 MCQs – A Legend of the Northland



 

A Legend of Northland MCQ Questions with Answers

 

CBSE Class 9 English Beehive Book Poem 5 A Legend of Northland MCQ Questions with Answers

 

A Legend of Northland MCQs – CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Beehive book Poem 5- A Legend of the Northland by Phoebe Cary for the convenience of the students.


 

Also, attempt free Mock test of poem 5 MCQs here
See MCQ video of A Legend of the Northland, click here
For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Beehive book Poem 5- A Legend of the Northland, click here
To watch a video explanation of Class 9 English Beehive book Poem 5- A Legend of the Northland, click here

 

 

Class 9th English LessonsClass 9 English McqTake Class 9 MCQs
Class 9th Hindi LessonsClass 9 Hindi McqTake Class 9 MCQs
Class 9th Science LessonsClass 9th Science Mcq

 

 

Q1- What message does this poem convey?

A) be greedy
B) don’t help the poor
C) don’t be greedy and help the poor and hungry people
D) All

 

Q2- What made St. Peter angry with the woman?

A) her cakes
B) she made a thin cake for him
C) her greedy actions
D) All

 

Q3- Which bird did the St.’s curse change the woman into ?

A) a sparrow
B) a crow
C) a parrot
D) a woodpecker

 

Q4- Which literary device has been used in this poem?

A) irony
B) alliteration
B) personification
C) all

 

Q5- Why did the poet use alliteration in the poem?

A) to add pun to it
B) to give a rhyming scheme
C) to make it lyrical
D) none

 

Q6- Quote examples of Alliteration used in the poem.

A) tell the tales to you
B) faint with fasting
C) cakes that seem too small
D) all

 

Q7- Why the words like away,boring and rolled have been repeated ?

A) to make it lyrical
B) to enhance their impact
C) to add rhythm
D) all

 

Q8- What is the rhyming scheme of the poem?

A) 4-lined stanzas with abcd rhyming scheme
B) 3 lined stanzas with aabc
C) 5 lined stanzas with abbcc
D) None

 

Q9- When do people go for sledging?

A) in summers
B) During vacations
C) when snow falls
D) All

 

Q10- Where did the story of this poem occur?

A) Switzerland
B) Scotland
C) Northland
D) Netherland

 

 

ANSWER KEY

1C
2C
3D
4B
5C
6D
7C
8A
9C
10C

 

Take Free MCQ Test English

 

NCERT Class 9 English Poem-wise Explanation

 

The Road Not Taken Poem 1 MCQsWind Poem 2 MCQsRain on the Roof Poem 3 MCQs
The Lake Isle of Innisfree Poem 4 MCQsA Legend of the Northland Poem 5 MCQsNo Men are Foreign Poem 6 MCQs
The Duck and the Kangaroo Poem 7 MCQsOn Killing a Tree Poem 8 MCQs The Snake Trying Poem 9 MCQs 
A Slumber Did My Spirit Seal Poem 10 MCQs