Class 9 English Beehive book Poem 1- The Road Not Taken MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Beehive book Poem 1 – The Road not Taken by Robert Frost for the convenience of the students.

Also, attempt free Mock test of poem 1 MCQs here

See MCQ video of The Road not Taken, click here

For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Beehive book poem 1 – The Road not Taken, click here

To watch a video explanation of Class 9 English Beehive book poem 1 – The Road not Taken, click here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

Q1- Who is the poet of this poem?

A) James
B) William James
C) William Wordsworth
D) Robert Frost

 

Q2- What does the poem speak about?

A) about the plight of roads
B) about the people
C) about two roads
D) about the choices made by people

 

Q3- What do the road signify in the poem?

A) the path or choice that was left or was not chosen to tread
B) The pathway
C) pathway on the roadside
D) a road with two turns

 

Q4- Which thing decides a person’s future according to this poem?

A) the path one chooses to walk
B) the path one leaves behind
C) the regrets
D) the success

 

Q5- What is the message of this poem?

A) be wise while choosing and taking decisions
B) two roads are confusing
C) road is nothing but a pathway
D) all

 

Q6- Why is the poet asking to be wise while choosing a pathway?

A) because there is no Going Back option
B) Because it is the only one road
C) because it is one sided road
D) None

 

Q7- What does diverge mean?

A) to be separated and taking a different turn
B) to be torn
C) to break
D) all

 

Q8- Why was the poet able to travel one road only?

A) because he had to walk alone
B) because he had no vehicle
C) because he was one person
D) all

 

Q9- What does Yellow woods mean?

A) falling leaves
B) forest with yellow leaves in the autumn season
C) wood yellow in color
D) none

 

Q10- What do yellow woods represent?

A) people
B) older people
C) poets
D) choice

 

Q11- Why was the poet looking at the path ?

A) to decide whether it was suitable for him
B) to see how long it was
C) to check the road
D) none

 

Q12- What does Poet’s long stare at the path signify?

A) the time taken by people to decide and making a choice
B) poet loves nature
C) idling away of time
D) relaxation hours

 

Q13- What does grassy mean in the poem?

A) the road which is not used by anyone
B) the comfortable road
C) te road with all the luxuries
D) well-built road

 

Q14- Where does the poet find himself?

A) on the road
B) on a bus
C) on a muddy road
D) on a fork

 

Q15- What shows that the road has not been used by many people?

A) the green and untrampelled grass on it
B) the mud on it
C) the broken stones on it
D) All

 

Q16- What does the choice of road signify?

A) too many things
B) two paths
C) toughness of a choice and decision in life
D) none

 

Q17- Why did the poet choose the second road?

A) because it was well built
B) because it was beautiful
C) because it was not used by many people and was appealing to the poet
D) all

 

Q18- What does the poet’s decision of taking less travelled road signify?

A) poet’s risk taking habit
B) arrogance of the poet
C) poet’s curiosity
D) poet’s negligence

 

Q19- What do the words ‘Long I stood’ mean in the poem?

A) poet’s dilemma
B) poet was in relaxing mood
C) poet was enjoying the nature
D) poet was thinking

 

Q20- What is the dilemma of the poet?

A) whether he will be able to come back to the second road or not
B) whether he will get time for himself
C) whether he will be successful
D) whether he will be able to walk

 

 

ANSWER KEY

1

D

11

A

2

D

12

A

3

A

13

A

4

A

14

D

5

A

15

A

6

A

16

C

7

A

17

C

8

C

18

A

9

B

19

A

10

B

20

A

 

Take Free MCQ Test English

 

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer