Class 9 English Beehive book Poem 2 – Wind MCQs

Here are free MCQs of Class 9 English Beehive book Poem 2 – Wind as per the new exam pattern introduced by the CBSE. Students can take help of these free MCQs of Class 9 English Beehive book Poem 2 – Wind and prepare for the exams. The correct answers have been given at the end of the page.

Also, practise free mock test of MCQs from Class 9 English Beehive bookPoem 2 – Wind, here

See MCQ video of Wind, click here

For the summary, explanation and Question answers of Class 9 English Beehive book Poem 2 – Wind, click here

Watch the video lesson with explanation in Hindi of Class 9 English Beehive book Poem 2 – Wind, here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

 

Q1- According to the poet, who will be our friend if we are strong?

A) Wind
B) Snow
C) Fire
D) None of these

 

 

Q2- Who breaks the shutters of the window?

A) Children
B) A boy
C) A naughty boy
D) Wind

 

 

Q3- Name the things the wind had done.

A) Brought rain
B) Torn the pages
C) Broke the shutters  of the windows
D) All of these

 

 

Q4- In the line – “You tore the pages of the books”, who is ‘you’ referring to?

A) The Poet
B) The wind
C) The books
D) the pages of books

 

 

Q5- Which word has been repeated in the poem

A) Steadfast
B) Crushes
C) Strong
D) Crumbling

 

 

Q6- Who are negatively affected by the wind?

A) weaklings
B) Strong people
C) Both A and B
D) None of these

 

 

Q7- Whom does wind God like?

A) Weak people
B) Those who talks to it
C) Strong people
D) None of these

 

 

Q8- Which word in the poem means ‘to prosper’?

A) Steadfast
B) Flourish
C) Winnows
D) Crumbling

 

 

Q9- The destructive power of the wind is a symbol of _______.

A) Adversities
B) Problems
C) Challenges
D) All of these

 

 

Q10- What is the message of this poem?

A) Be firm and strong
B) Make strong windows
C) Stop the wind
D) All of these

 

 

Q11- Whom does the poet make a request to?

A) The books
B) His children
C) Wind
D) All of these

 

 

Q12- Which figure of speech has been used in the poem?

A) Symbolism
B) Anaphora
C) Personification
D) All of these

 

 

Q13- Tell a word in the poem which is the antonym of foolish?

A) Clever
B) Praise
C) Steadfast
D) All of these

 

 

Q14- How can we be friends with the wind?

A) By building strong homes
B) Having strong body
C) Having a strong heart
D) All of these

 

 

Q15- What does the word ‘winnows’ in the poem mean?

A) Cleams grains
B) Sorts grains
C) Blows strongly
D) None of these

 

 

Q16- What should the people do to save their homes?

A) Use good cement
B) Build strong homes
C) Consult a good architect
D) None of these

 

 

Q17- Wind has been compared to _______.

A) Fire
B) Flood
C) Earthquake
D) God

 

 

Q18- "He won’t do what you tell him". Who is he in this line?

A) The reader
B) Wind God
C) Weak people
D) All of these

 

 

Q19- Find a synonym for loyal from the poem.

A) Weak
B) Clever
C) Steadfast
D) None of these

 

 

Q20- Find a word from the poem for "thrown in different directions"

A) Scatter
B) Throw
C) Break
D) All of these

 

 

ANSWER KEY

1

A

11

C

2

D

12

D

3

D

13

A

4

B

14

D

5

D

15

C

6

A

16

B

7

C

17

D

8

B

18

B

9

A

19

C

10

A

20

A

 

Take Free MCQ Test English

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer