NCERT Class 9 English Poem 7 MCQs – The Duck and the Kangaroo



The Duck and the Kangaroo MCQ Questions with Answers

 

CBSE Class 9 English Beehive Book Poem 7 The Duck and the Kangaroo MCQ Questions with Answers

 

The Duck and the Kangaroo MCQs – CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Beehive book Poem 7 – The Duck and the Kangaroo by Edward Lear for the convenience of the students.


 

Also, attempt free Mock test of poem 7 MCQs here
For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Beehive book Poem 7 – The Duck and the Kangaroo, click here
To watch a video explanation of Class 9 English Beehive book Poem 7 – The Duck and the Kangaroo, click here

 

 

Class 9th English LessonsClass 9 English McqTake Class 9 MCQs
Class 9th Hindi LessonsClass 9 Hindi McqTake Class 9 MCQs
Class 9th Science LessonsClass 9th Science Mcq

 

 

Q1- Who is the poet of this poem?

A) King Lear
B) Edward Lear
C) John Keats
D) None

 

Q2- Who makes the sound Quack?

A) animals
B) kangaroo
C) people
D) duck

 

Q3- What is the duck’s wish?

A) to be in the pond
B) to hop like a kangaroo and go beyond the pond
C) to fly in the sky
D) none

 

Q4- What is this poem about?

A) desires
B) different people and their potentials
C) conversation between a duck and a kangaroo
D) none

 

Q5- Why did the kangaroo first hesitatae to take the duck on a trip?

A) becuase of its wet feet which he was scared mght be cold
B) he didn’t like the duck
C) He wants to be alone
D) he was scared of ducks

 

Q6- Why was the duck feeling bored in the pond?

A) because of still life and not having seen lfe beyond the pond
B) because of water
C) because of dirty water
D) none

 

Q7- What does the word quite in the poem mean?

A) silent
B) utterly
C) enough
D) all

 

Q8- Why does the duck praise kangaroo?
A) for its ability to hop and move to places
B) for its size
C) for its appearance
D) none 
Q9- What do the words Good gracious show in the poem?

A) shock
B) fear
C) anxiety
D) surprise

 

Q10- Who is not able to hop in the poem?

A) kangaroo
B) other animals
C) duck
D) all

 

 

ANSWER KEY

1B
2D
3B
4C
5A
6A
7B
8A
9D
10C

 

Take Free MCQ Test English

 

NCERT Class 9 English Poem-wise Explanation

 

The Road Not Taken Poem 1 MCQsWind Poem 2 MCQsRain on the Roof Poem 3 MCQs
The Lake Isle of Innisfree Poem 4 MCQsA Legend of the Northland Poem 5 MCQsNo Men are Foreign Poem 6 MCQs
The Duck and the Kangaroo Poem 7 MCQsOn Killing a Tree Poem 8 MCQs The Snake Trying Poem 9 MCQs 
A Slumber Did My Spirit Seal Poem 10 MCQs