CBSE Class 9 English Important Questions for Chapter 1 The Fun They Had




NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 1 The Fun They Had Important Questions

Here are the important questions of 2,3 and 5 marks for CBSE Class 9 English Chapter 1 The Fun They Had.  The important questions we have compiled will help the students to brush up on their knowledge about the subject. Students can practice Class 9 English important questions to understand the subject better and improve their performance in the board exam. The solutions provided here will also give students an idea about how to write the answers.Take free online MCQs Test for Class 9


 

Important Question for CBSE Class 9 English Chapter 1 The Fun They Had

 

 

 

Class 9 English Chapter 1 The Fun They Had 2 Marks Questions – 20 to 30 words

Q1) What was Tommy’s opinion  about the ‘real book’?

Answer: – Tommy found the ‘real book’ a waste as once read, you just throw it away. The  words were fixed on it. It did not seem interesting and useful.

 

Q2) What is the ‘slot’?

Answer: – Slot is a space in the mechanical teacher where each student has to put his/her homework and test assignments for marking.

 

Q3) What kind of teachers did Margie and Tommy have?

Answer: – Margie and Tommy had mechanical teachers, which were large and black and ugly, with a bog screen on which all the lessons were shown and the questions were asked.

 

 

Q4) Why did Tommy pronounce  the ‘centuries ago’ carefully?

Answer: – Tommy pronounced the word carefully because he wanted to lay stress on the fact that the school was very old and it was quite different from theirs.

 

Q5) The mechanical teacher was set right but Margie was disappointed, why?

Answer: – Margie has hoped that she would get a long  vacation until her mechanical teacher was repaired.

 

Class 9 English Chapter 1 The Fun They Had 3 Marks Questions – 40 to 50 words

Q1) Describe the book that Tommy had found in the attic.

Answer: – Tommy found a real book in the attic of his house. The pages had turned yellow and crinkly because it was at least two hundred years old. Moreover, it was all
covered with dust as it had been lying in the attic for ages.

 

Q2) What idea do you form of the County Inspector as a person?

Answer: – The County Inspector was certainly a kind-hearted man. Instead of finding fault with Margie, he gave her an apple and told her mother that if Margie was not performing well, it was not her fault, but the fault of the mechanical teacher.
He aligned the speed of the geography sector keeping in mind the level of the girl. Before leaving, he patted Margie on the head and expressed satisfaction at her performance.

 

Q3) Why couldn’t Margie concentrate on the Arithmetic lesson?

Answer: – Margie could not concentrate on the arithmetic lesson because her mind was pre-occupied with the thoughts about the school that Tommy had just described her. She was awestruck to learn that children studied together and were taught by real persons in these old schools.
She thought how much fun those students must have had while studying together.
Margie wasn’t prepared to dispute that. She said, “I wouldn’t want a strange man in my house to teach me.”
Tommy screamed with laughter. “You don’t know much, Margie. The teachers didn’t live in the house. They had a special building and all the kids went there.”

i) What was the dispute?

ANS: – The dispute was about the teacher of the old school.
Margie wasn’t prepared to dispute that. She said, “I wouldn’t want a strange man in my house to teach me.”
Tommy screamed with laughter. “You don’t know much, Margie. The teachers didn’t live in the house. They had a special building and all the kids went there.”

ii) What did the kids learn in the old school?

ANS: – In the old school, all the kids learnt the same thing.
Margie wasn’t prepared to dispute that. She said, “I wouldn’t want a strange man in my house to teach me.”
Tommy screamed with laughter. “You don’t know much, Margie. The teachers didn’t live in the house. They had a special building and all the kids went there.”

 

iii)        What can be said about the old school?

ANS: The old school was a special building and all the kids went there.

 

 

Class 9 Important Links

 

Class 9 English Chapter 1 The Fun They Had 5 Marks Questions -100 to 120 words

Q1) Why did Margie feel that children in old times had fun while studying in school?

Answer: – Margie attends a tele-school, which is just a machine in the room next to her bedroom and she studies alone unlike students of the schools in the earlier times.
She feels that learning was more fun in those days because hundreds of children had the opportunity of congregating and studying together with the help of human teachers and printed books.
Schools were huge buildings where a lot of activities could be carried out together in groups. Compared to that, her present school is much more mechanical, boring, monotonous and demanding and she hates it.

 

Q2) Do you think Asimov is warning us about the dangers of too much computerization?

Answer: – In his short story “The Fun They Had” Issac Asimov depicts the school system in 2157 which is based on technical advancement. Pupils do not learn like a computer. Learning has to be fun, otherwise the probability of forgetting is higher.

Another disadvantage is that there are no social relationships like at school today.

Learning with friends at school can be a motivation. Students improve their communication skills and their behavior in a group. A mechanical teacher cannot give moral values to the children. I think Asimov is trying to warn us that the school system which is being followed in 2157 is a good way of giving children knowledge and information for jobs, but it is not good at giving ability for interpersonal relationships.

In my opinion the disadvantages are more serious than the advantages and I feel this is a warning given by Isaac Asimov that this kind of schooling may not, in fact, be an ideal option for students.

 

Class 9 Videos Links