Class 8 English Chapter 9 MCQs The Comet-I

The Comet-I MCQs

NCERT Class 8 English It So Happened Book Chapter 9 “The Comet-I” Multiple Choice Questions with Answers

The Comet-I MCQs – Here is a compilation of Free CBSE Class 8 English It So Happened Book Lesson 9 – The Comet-I. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Take Free Online MCQs Test for Class 8

1. “IT was a moonless night in __________”

A. September
B. October
C. November
D. December

 

2. What disturbed Indrani Debi’s sleep?

A. Cold weather
B. Burst of cool breeze
C. Noises from the roof
D. Absence of his husband

 

3. Who was he hobnobbing with?

A. Dibya
B. Indrani Debi
C. Himself
D. No one

 

4. What did she smile about?

A. His hobnobbing
B. Knowing her husband was oblivious of practical problems of living
C. The cold weather
D. The cool breeze

 

5. What do you mean by ‘tete-a-tete’?

A. Public meeting
B. Public announcement
C. Private meeting
D. None of the above

 

6. What does Dibya Chakshu mean?

A. Divinity
B. Divine God
C. Divine spirit
D. Divine Eye

 

7. What does her wife think of Dibya?

A. A telescope
B. A designing woman
C. A man
D. His husband’s friend

 

8. How long was Dibya?

A. Five-inch
B. Six-inch
C. Seven-inch
D. Eight-inch

 

9. What was Duttada’s secret ambition?

A. To discover an asteroid
B. To buy a telescope
C. To spend nights star-gazing
D. To discover a comet

 

10. Whose orbits are highly eccentric?

A. Planets
B. Comets
C. Asteroids
D. None of the above

NCERT Class 8 English MCQs Honeydew Book

 

The Best Christmas Present in the World Chapter 1 MCQs  The Tsunami Chapter 2 MCQs  Glimpses of the Past Chapter 3 MCQs
Bepin Choudhury’s Lapse of Memory Chapter 4 MCQs  The Summit Within Chapter 5 MCQs This is Jody’s Fawn Chapter 6 MCQs
A Visit to Cambridge Chapter 7 MCQs  A Short Monsoon Diary Chapter 8 MCQs  The Great Stone Face-I Chapter 9 MCQs
The Great Stone Face-II Chapter 10 MCQs 

 

11. Why could professionals not discover a comet?

A. They are busy with pre-assigned programmes
B. They are busy looking at faint stars
C. They are busy looking at nebulous galaxies
D. All of the Above

 

12. How would you describe Duttada’s attitude towards his ambition?

A. Pessimistic
B. Optimistic
C. Over-confident
D. None of the Above

 

13. Duttada was absent-minded about daily chores. How was he with his calculations?

A. Absent-minded
B. Oblivious
C. Meticulous
D. Forgetful

 

14. Who did he inform about his finding?

A. National Aeronautics and Space Administration
B. Indian Space Research Organisation
C. Indian Institute of Astrophysics
D. All of the Above

 

15. Did he like the publicity he was receiving?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

16. Who wished Duttada had not found what he did?

A. Duttada
B. Indrani Debi
C. Both A and B
D. None of the above

 

17. Duttada laughed. “I see that even an MA degree has not cured you of your __________!

A. Dumbness
B. >Sarcasm
C. Doubt
D. Superstitions

 

18. According to Indrani Debi, comets bring _____.

A. Ill-luck
B. Luck
C. Money
D. Prosperity

 

19. “ There is no __________ whatsoever with the arrival of a comet and the calamities of the earth.”

A. Correlation
B. Proof
C. Finding
D. None of the above

 

20. Who had sent James a note?

A. John Macpherson
B. Provost of King’s College
C. Duttada
D. Indrani Debi

NCERT Class 8 English MCQs It So Happened Book 

How the Camel got his Hump Chapter 1 MCQs Children at Work Chapter 2 MCQs  The Selfish Giant Chapter 3 MCQs
The Treasure Within Chapter 4 MCQs Princess September Chapter 5 MCQs The Fight Chapter 6 MCQs
The Open Window Chapter 7 MCQs Jalebis Chapter 8 MCQs The Comets-I Chapter 9 MCQs
The Comet-II Chapter 10 MCQs Ancient Education System of India Chapter 11 MCQs

21. Where did the envelope tell him to come?

A. London
B. Canada
C. New York
D. India

 

22. Who was John Macpherson?

A. Provost of King’s College
B. Butler
C. Security officer at Whitehall
D. Defence Science Advisor, Her Majesty’s government

 

23. Who was Johnson?

A. Provost of King’s College
B. Butler
C. Security officer at Whitehall
D. Defence Science Advisor, Her Majesty’s government

 

24. “Johnson’s Ford Cortina brought them to Whitehall in less than __________ minutes”

A. Ten
B. Twenty
C. Fifty
D. Ninety

 

25. How would you describe Johnson?

A. Quiet
B. Efficient
C. Both A and B
D. None of the above

 

26. How did James feel on seeing the typescript?

A. Surprised
B. Uneasy
C. Anxious
D. All of the Above

 

27. Who had James given the manuscript to?

A. Nature
B. IIA
C. Sir John
D. Taylor

 

28. What would John have not tolerated if it were not Sir John in front of him?

A. Aspersions on the accuracy of his work
B. An order to suppress his work
C. Both of these
D. None of these

 

29. “ Barring rare circumstances, the collision is inevitable.” What were those rare circumstances?

A. Collision with an asteroid
B. Splitting near the sun
C. Evaporating
D. All of the Above

 

30. When was the next cometary collision supposed to happen?

A. One year
B. Ten months
C. Eleven months
D. Two years

Answer Key for Class 8 English It so Happened Book Lesson 9 The Comet-I MCQs

Q. No. Answer Q. No. Answer Q. No. Answer
1 D 11 D 21 A
2 B 12 B 22 D
3 A 13 C 23 C
4 B 14 C 24 D
5 C 15 B 25 C
6 D 16 C 26 D
7 B 17 D 27 A
8 D 18 A 28 C
9 D 19 A 29 D
10 B 20 A 30 B

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons Take Free MCQ Test Hindi
Class 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History