Class 12 English Flamingo book Poem 5 A Roadside Stand MCQs



MCQs of Class 12 English Flamingo reader Poem 5 A Roadside Stand by Robert Frost. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Poem 5 from the Flamingo reader published by NCERT. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of these MCQs of A Roadside Stand.


For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of A Roadside Stand from Flamingo book.

 

Flamingo book Poem 5 A Roadside Stand

Q1- Who is the poet of A Roadside Stand?

A) Samuel Taylor Coleridge
B) Robert Frost
C) Lord Byron
D) Percy Shelley

 

Q2- Who is Robert Frost?

A) An American storyteller
B) An American essayist
C) An American narrator
D) An American twentieth century poet

 

Q3- What does Frost’s poem deal with?

A) human tragedies , fears and their solutions
B) humans
C) nature
D) buildings

 

Q4- What does Frost present in the poem A Roadside Stand?

A) the lives of poor deprived people with understanding and in a sympathatic way
B) the lives of people who stand on busstand
C) lives of travellers
D) none

 

Q5- What does Frost describe in the poem?

A) the feelings of the owners of a roadside shed
B) the feelings of passengers
C) the feelings of people on footpath
D) none

 

Q6- What is a Roadside Stand in the poem?

A) a bus stop
B) a waiting point
C) a shed outside a roadside old house
D) none

 

Q7- Why was roadside stand built?

A) so that people can wait there
B) to make it a bus stop
C) to earn money from polished city traffic
D) Correct Answer: none

 

Q8- What do the flowers of cities in a roadside stand refer to?

A) city people
B) city cars
C) urban crowd
D) The pleasures of cities

 

Q9- What is being sold on roadside stand?

A) furniture
B) cosmetics
C) Diesel
D) wild berries, golden squash and some other similar products

 

Q10- What is the childish longing that the poet refers to?

A) to travel the city malls
B) to travel the city showrooms
C) to interact with city people
D) hope of getting some financial help from the polished city traffic

 

Q11- Why was the childish longing in vain ?

A) because it was useless
B) because they were shifting
C) because their wish of earning from city folk couldn’t be realized or fulfilled
D) none

 

Q12- Which words in the poem show that the poet was feeling hurt over the poor plight of rural folk?

A) sometimes I feel I can hardly bear
B) The thought of so much childish longing in vain
C) I can’t help owning the great relief it would be To put these people at one stroke out of their pain
D) All these

 

Q13- Who are the greedy Doers?

A) the government
B) old people
C) The Rural people
D) The polished city folk

 

Q14- Why are the city people called greedy?

A) Because of their appearance
B) because they did not stop at the stand
C) because of their behavior
D) because of their selfish interests

 

Q15- What is the special quality of the city people or folk?

A) They are connive
B) They are smart
C) They are snobbish
D) know how to get benefits in a calculative manner

 

Q16-Who are beasts of prey in the poem?

A) the government officials
B) Rural folk
C) The city folk
D) All these

 

Q17- Why are the city people called beasts of prey?
A) because of their selfishness and tendency to dupe others for it
B) because they are welldressed
C) they know how to earn money
D) all these

 

Q18- How do city people harm the poor rural folk?

A) by misguiding and depriving them of their sleep
B) by attracting them
C) by making false promises
D) none

 

Q19- What news in the poem ‘A Roadside Stand’ is making rounds in the village?

A) City people are connive
B) Villagers will be given homes near theatre and shopping malls
C) Rural folk is earning money
D) None

 

 

Class 12 English Important Links

 

 

Q20- What promise was the government making to relocate the villagers?

A) to give them all the luxuries
B) to show them movies
C) their all needs will be looked after
D) all these

 

Q21- Why didn’t the polished traffic stop at the roadside stand?

A) they didn’t like that place
B) their focus was their interest of earning huge benefits
C) they were greedy
D) all these

 

Q22- What does polished traffic refer to?

A) city people
B) smartness of city people
C) insensitive attitude of city people and their gentle appearance
D) none

 

Q23- Who will soothe the rural poor?

A) Government and Social agencies
B) Government officials
C) Promises made by the Government
D) City people will soothe ‘out of their wits’

 

Q24- What does ‘Out of their wit’ mean in the poem?

A) by helping the poor people
B)) by showing rosy pictures to the poor people
C) by fooling and exploiting the poor people to their own benefit
D) all these

 

Q25- What does support the flow of cities?

A) travelling
B) rural people
C) government
D) flow of money

 

Q26- What is the importance of cash flow for city people?

A) they love it
B) they earn it with their hardwork
C) they earn by befooling others
D) it runs their life so it is their life line

 

Q27- Why did a stopping car react?

A) to point out at the wrongly marked N and S directions
B) to buy some items
C) to appreciate their hardwork
D) to soothe the villagers

 

Q28- Which word in the poem means fading?

A) quarts
B) relief
C) relief
D) withering

 

Q29- What is the poet’s call to the polished traffic passing ahead?

A) he admiress this
B) he is indifferent to this
C) he condemns this indiiferent attitude of the city folk and feels the pain of the rural folk
D) all these

 

Q30- Who do selfish cars refer to?

A) social agencies
B) Government officials
C) city people
D) car owners who do not stop on the stand

Correct Answer: D

Q31- Why is the word pathetic used for roadside stand?

A) for city people’s attitude
B) for government’s declaration
C) for city people’s behavior
D) for poor condition of the owner of the stand

 

 

Q32- Who made roadside stand and where?

A) The sarpanch made in the village
B) The government made in the village
C) social agencies made in the village
D) The poor rural people made in the village

 

Q33- Who wanted to feel the money at hand and from whom?

A) The rural folk from the government
B) The rural folk from the social agencies
C) The rural folk from the government officials
D) The rural folk from the city people

 

Q34- Who went and waited in the lines?

A) The rural folk to hear the government’s declaration
B) The rural folk to talk to the social agencies
C) The rural folk to have a word with the government officials
D) The rural folk went to hear the sound of stopping cars

 

Q35- What was the news?

A) City people will give money
B) city people will help the poor
C) Relocation and resettlement of the rural folk to make them tension free by the government
D) None

 

Q36- Who are the ‘pitiful kin’ in the poem?

A) social agencies
B) government officials
C) city people with cars
D) The poor rural folk and farmers

 

Q37- What would be the state of poor rural folk at new location ?

A) tension free as their needs will be looked after
B) they will be able to visit city malls
C) they will enjoy travelling malls and cinema halls
D) they will be happy

 

Q38- What does I stand for in the poem?

A) owner of the stand
B) city flower who stopped on the stand
C) Poet of the poem-Robert Frost
D) None

 

Q39- What does the speaker or narrator call the thought of the owner of the stand?

A) A chidlike longing
B) a very good thought
C) a wise thought
D) A childish longing in vain

 

Q40- What is the open prayer from near the open window?
A) For money to fall from the sky
B) for more number of people to stop
C) for getting money from the government
D) for the sound of coming cars to stop at the roadstand to help the owner to earn money from them

 

 

ANSWER KEY

1

B

11

C

21

D

31

D

2

D

12

D

22

C

32

D

3

A

13

D

23

D

33

D

4

A

14

D

24

C

34

D

5

A

15

D

25

D

35

C

6

C

16

C

26

D

36

D

7

C

17

A

27

A

37

A

8

D

18

A

28

D

38

C

9

D

19

B

29

C

39

D

10

D

20

C

30

D

40

D

 

Class 12 Important Videos Links