Please follow and like us:

CBSE Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 2 “Understanding Secularism” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 2 – Understanding Secularism.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference

 

Click Here for MCQ Video of Understanding Secularism

 

 

Q1- Hitler had prosecuted _____ during his region in Germany.

 

A) Muslims

B) Christians

C) Jews

D) Hindus

 

Q2- Israel is a ____ majority state.

 

A) Hindu

B) Jewish

C) Islamic

D) Christian

 

Q3- ____ is one of the former colonies of France.

 

A) Indonesia

B) South Africa

C) Morocco

D) China

 

Q4- In Saudi Arabia, ____ can’t practise their religion in public.

 

A) non-Muslims

B) Muslims

C) Government

D) People

 

Q5- Separation of religion from the State is referred to as _____.

 

A) Monarchy

B) Democracy

C) Secularism

D) Republic

 

Q6- All citizens are permitted by _____ to practise their own religion.

 

A) State

B) Indian constitution

C) Judiciary

D) President

 

Q7- In a secular state, one religious state does not ____ the other. 

 

A) support

B) discriminate

C) follow

D) resist

 

Q8- ______ are not allowed to celebrate the festivals of any particular religion to promote secularism.

 

A) Private schools

B) Government schools

C) madarsas

D) Pathshalas

 

Q9- The tyranny of Majority people can result in _____ of religious minorities.

 

A) education

B) discrimination

C) freedom

D) biasness

 

Q10- The Government of India does not support any one ____.

 

A) Democracy

B) monarchy

C) religion

D) Judiciary

 

Q11- ______ is an example of government office.

 

A) Restaurants

B) Police stations

C) Housing society

D) private schools

 

Q12- In _____, there are upper castes who dominate lower castes.

 

A) Jainism

B) Jewism

C) Parsis

D) Hinduism

 

Q13- Indian Constitution allows religious minorities to set up their own ____.

 

A) Courts

B) Educational setups

C) Police stations

D) government schools

 

Q14- ______ is a former colony of France.

 

A) South Africa

B) Algeria

C) China

D) Indonesia

 

Q15- For Sikhs, wearing a ____ is an important part of religion. So, they can avoid helmets.

 

A) kurta

B) Turban

C) uniform

D) shirts

 

Q16- _____ is a Republic country

 

A) Japan

B) United Kingdom

C) United States of America

D) China

 

Q17- _____ is the main religion of Saudi Arabia.

 

A) Christianity

B) Islam

C) Jewism

D) Hinduism

 

Q18- _____ are allowed to celebrate festivals.

 

A) Courts

B) Parliaments

C) Private Schools

D) Police stations

 

Q19- Pledge of Alligiance’ takes place in the schools of the ____.

 

A) China

B) USA

C) India

D) Japan

 

Q20- Tunisia was a colony of _____ earlier.

 

A) Netherland

B) France

C) Spain

D) United Kingdom

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 2 – Understanding Secularism MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 C 11 B
2 B 12 D
3 C 13 B
4 A 14 B
5 C 15 B
6 B 16 C
7 B 17 B
8 B 18 C
9 B 19 B
10 C 20 B

 

Please follow and like us: