Please follow and like us:
Pin Share

Understanding Laws MCQs

CBSE Class 8 Civics Chapter 4 MCQs from Social and Political Life Book | Civics Chapter 4 “Understanding Laws” Multiple Choice Questions With Answers

Understanding Laws MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 4 Understanding Laws. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Take Free Online MCQs Test for Class 8.

Click Here for MCQ Video of Understanding Laws

 

Q1- The age at which a person can start voting in our country is ______ years.

 

A) 18

B) 22

C) 21

D) 25

 

Q2- In India, men can get married at a minimum age of ____.

 

A) 22

B) 21

C) 23

D) 25

 

Q3- The Constitution states that there should be no _____ exercise of power.

 

A) Mediatary

B) illegal

C) arbitrary

D) custom

 

Q4- British had passed ______ in 1870.

 

A) Sati Act

B) Sedition Act

C) Simon Act

D) Rowlatt Act

 

Q5- During the Jallianwala Bagh tragedy, people were protesting against ____.

 

A) Rowlatt Act

B) Education Act

C) Sati Act

D) Press Act

 

Correct Answer: A

 

Q6- ______ was responsible for the Jallianwala Bagh massacre.

 

A) General Dyer

B) Sir Simon

C) Kingsford

D) Warren Hastings

 

Q7- ________ was introduced in 2005.

 

A) Citizenship Amendment Bill

B) Dowry Act

C) Hindu Succession Amendment Act

D) Protection against Domestic VIolence Act

 

Q8- ______ refers to injury caused by an adult male to a female.

 

A) Domestic Violence

B) Injury

C) Dacoity

D) Murder

 

Correct Answer: A

 

Q9- In order to become an Act, a Bill has to passed both in Lok Sabha and ____

 

A) Vidhan Sabha

B) Legislative Assembly

C) Rajya Sabha

D) Vidhan Parishad

 

Q10-______ submits its report regarding any Bill to Lok Sabha and Rajya Sabha.

 

A) Cabinet Ministers

B) Ministry Council

C) State Ministry

D) Parliamentary Standing Committee

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 4 – Understanding Laws MCQs

Q. No. Answer
1 A
2 B
3 C
4 B
5 A
6 A
7 C
8 A
9 C
10 D

 

Class 8 Civics MCQ Questions with Answers

 

The Indian Constitution MCQs Chapter 1  Understanding Secularism MCQs Chapter 2 Why Do We Need a Parliament MCQs Chapter 3
Understanding Laws MCQs Chapter 4  Judiciary MCQs Chapter 5 Understanding Our Criminal Justice System MCQs Chapter 6
Understanding Marginalisation MCQs Chapter 7 Confronting Marginalisation MCQs Chapter 8 Public Facilities MCQs Chapter 9
Law and Social Justice MCQs Chapter 10

 

Please follow and like us:
Pin Share