Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 8 “Confronting Marginalisation” Class 8 Civics Social and Political Life Book

MCQs for Chapter 8 “Confronting Marginalisation” Class 8 Civics Social and Political Life Book

CBSE Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 8 “Confronting Marginalisation” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 8 – Confronting Marginalisation. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference

 

 

Q1- ______ faces discrimination in their daily lives, mostly in rural India.

 

A) Dalits

B) Parsis

C) Brahmins

D) Vaishyas

 

Q2- ___ of Indian Constitution states that no citizen shall be discriminated against on the basis of religion.

 

A) Article 5

B) Article 10

C) Article 15

D) Article 4

 

Q3- _____ has been abolished according to Article 17

 

A) Poverty

B) Education

C) Crime

D) Untouchability

 

Q4- Bhakti poet Chokhamela belonged to ____ caste.

 

A) Mahar

B) Kumhar

C) Bhil

D) Gujjar

 

Q5- Dalits can invoke their ____ if they feel they are being marginalised.

 

A) Constitution

B) Article 15

C) Fundamental Rights

D) Police Complaint

 

Q6- _______ is a Minority religious group.

 

A) Hinduism

B) Shaivism

C) Mahars

D) Parsi

 

Q7- Meaning of Manual Scavenging?

 

A) Cleaning of cities

B) Carrying Human excreta on heads

C) Both a and b

D) None of these

 

Q8- Who are Bhangis and Pakhis

 

A) Manual Scavengers

B) Schedule Tribes

C) Illiterates

D) Below Poverty Line

 

Q9- Which encroachers were pointed out by CK Janu

 

A) Paper mill owner

B) Timber Merchant

C) Both a and b

D) None of these

 

Q10- Reservations plays an important role in safeguarding the interests of___

 

A) Dalits

B) Adivasis

C) Both a and b

D) None of these

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 8– Confronting Marginalisation MCQs

 

Q. No. Answer
1 A
2 C
3 D
4 A
5 C
6 D
7 B
8 A
9 C
10 C

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *