Judiciary MCQs

CBSE Class 8 Civics Chapter 5 MCQs from Social and Political Life Book | Civics Chapter 5 “Judiciary” Multiple Choice Questions With Answers

Judiciary MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 5 Judiciary. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Take Free Online MCQs Test for Class 8.

Click Here for MCQ Video of Judiciary

 

Q1- _____ was established in 1950.

 

A) Supreme Court

B) High Court Calcutta

C) HC Mumbai

D) HC Madras

 

Q2- Gauhati High Court has a bench in _____.

 

A) Kolkata

B) Aizawal

C) Delhi

D) Patna

 

Q3- Andhra Pradesh and _____ have a separate HC from 1 January 2019 onwards.

 

A) Telangana

B) Karnataka

C) Kerala

D) Delhi

 

Q4- ____ deals with harm and injury to individuals’ rights.

 

A) Civil Law

B) Contract Law

C) Procedural Law

D) Criminal Law

 

Q5- _____ faced a heavy drought in 2001.

 

A) Jammu and Kashmir

B) Rajasthan

C) Karnataka

D) Tamilnadu

 

Q6- _____ had introduced PILs in 1980s.

 

A) Supreme Court

B) High Court Calcutta

C) Cabinet Ministers

D) Prime Ministers

 

Q7- Right to Food is mentioned in _____ of Indian Constitution.

 

A) Article 25

B) Article 21

C) Article 22

D) Article 23

 

Q8- The sanctioned strength of Supreme Court judges are ____.

 

A) 31

B) 35

C) 32

D) 33

 

Q9- Every Indian citizen has Right to ____ through Courts.

 

A) law

B) justice

C) cases

D) judgement

 

Q10- India has _____ High Courts currently.

 

A) 22

B) 20

C) 25

D) 23

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 5– Judiciary MCQs

Q. No.Answer
1A
2B
3A
4A
5B
6A
7B
8A
9B
10C

 

 

Class 8 Civics MCQ Questions with Answers

 

The Indian Constitution MCQs Chapter 1 Understanding Secularism MCQs Chapter 2Why Do We Need a Parliament MCQs Chapter 3
Understanding Laws MCQs Chapter 4 Judiciary MCQs Chapter 5Understanding Our Criminal Justice System MCQs Chapter 6
Understanding Marginalisation MCQs Chapter 7Confronting Marginalisation MCQs Chapter 8Public Facilities MCQs Chapter 9
Law and Social Justice MCQs Chapter 10