Public Facilities MCQs

 

CBSE Class 8 Civics Chapter 9 MCQs from Social and Political Life Book | Civics Chapter 9 “Public Facilities” Multiple Choice Questions With Answers

Public Facilities MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 9 Public Facilities. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Take Free Online MCQs Test for Class 8.

Click Here for MCQ Video of Public Facilities

 

Q1- Indian Constitution has recognized the ______ as a Part of Right to Life.

A) Water
B) Education
C) Caste
D) Untouchability

 

 

Q2- Everyday around ____ kids are dying in India due to diseases caused after taking contaminated water.

A) 1200
B) 1600
C) 1000
D) 1500

 

 

Q3- Healthcare is an example of _______.

A) Public Facilities
B) Right to Education
C) Crime
D) Career

 

 

Q4- All the children between the age of ____ years must exercise Right to Education.

A) 5 to 9
B) 6 to 12
C) 6 to 14
D) 3 to 12

 

 

Q5- _____ are one of the mostly used transport for short distances

A) Aeroplanes
B) trains
C) buses
D) Ships

 

 

Q6- Every Indian citizen residing in the Urban region must get at least _____ litres of water every day.

A) 130
B) 129
C) 133
D) 135

 

 

Q7- ____ is a city from Brazil

A) New York
B) Shanghai
C) Porto Alegre
D) Colombo

 

 

Q8- _____article recognizes the right to Water

A) Article 12
B) Article 15
C) Article 21
D) None of these

 

 

Q9- Public Facilities are better if provided by Government.

A) True
B) False
C) Cannot be determined
D) Private sector must provide

 

 

Q10- Public Facilities that can be provided by a Private company are

A) School
B) College
C) healthcare
D) All of these

 

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 9– Public Facilities MCQs

Q. No.Answer
1A
2B
3A
4C
5C
6D
7C
8C
9D
10D

 

 

Class 8 Civics MCQ Questions with Answers

 

The Indian Constitution MCQs Chapter 1 Understanding Secularism MCQs Chapter 2Why Do We Need a Parliament MCQs Chapter 3
Understanding Laws MCQs Chapter 4 Judiciary MCQs Chapter 5Understanding Our Criminal Justice System MCQs Chapter 6
Understanding Marginalisation MCQs Chapter 7Confronting Marginalisation MCQs Chapter 8Public Facilities MCQs Chapter 9
Law and Social Justice MCQs Chapter 10