Understanding Our Criminal Justice System MCQs

 

CBSE Class 8 Civics Chapter 6 MCQs from Social and Political Life Book | Civics Chapter 6 “Understanding our Criminal Justice System” Multiple Choice Questions With Answers

Understanding our Criminal Justice System MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Take Free Online MCQs Test for Class 8.


Click Here for MCQ Video of Understanding Our Criminal Justice System

 

Q1- Indian Constitution allows every individual accused of _____ to be given fair trial.

 

A) crime

B) working

C) innocence

D) good behaviour

 

Q2- _____ records statements of witnesses when a crime has been committed.

 

A) Defence Lawyer

B) Judge

C) Police

D) Criminal

 

Q3- Based on their Investigation, the police are required to form an _____.

 

A) Act

B) opinion

C) team

D) judgement

 

Q4- _____ of Indian Constitution guarantees that every arrested person must have certain fundamental rights.

 

A) Article 24

B) Article 22

C) Article 20

D) Article 21

 

Q5- ____ can’t be called to the Police Station in order to ask questions only.

 

A) Government Servant

B) Woman

C) Man

D) President

 

Q6- Within 24 hours of arrest, an accused has to be presented before a _____.

 

A) Magistrate

B) DSP

C) Superintendent

D) Crime Scene

 

Q7- An accused can’t be ____ during his or her time of arrest.

 

A) given food

B) mistreated

C) interpreted

D) isolated

 

Q8- A memo of arrest will be prepared when a person is about to be _____.

 

A) given bail

B) provided relief

C) arrested

D) released

 

Q9- The friends or relatives of an accused should be notified within ____ hours after their arrest.

 

A) 8 to 12

B) 5 to 6

C) 1 to 2

D) 24 hours

 

Q10- Lawyers are given the opportunity to _____ all the witnesses in Court.

 

A) alter

B) cross-examine

C) test

D) talk

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 6– Understanding Our Criminal Justice System MCQs

Q. No.Answer
1A
2C
3B
4B
5B
6A
7B
8C
9A
10B

 

 

Class 8 Civics MCQ Questions with Answers

 

The Indian Constitution MCQs Chapter 1 Understanding Secularism MCQs Chapter 2Why Do We Need a Parliament MCQs Chapter 3
Understanding Laws MCQs Chapter 4 Judiciary MCQs Chapter 5Understanding Our Criminal Justice System MCQs Chapter 6
Understanding Marginalisation MCQs Chapter 7Confronting Marginalisation MCQs Chapter 8Public Facilities MCQs Chapter 9
Law and Social Justice MCQs Chapter 10