Law and Social Justice MCQs

CBSE Class 8 Civics Chapter 10 MCQs from Social and Political Life Book | Civics Chapter 10 Law and Social Justice Multiple Choice Questions With Answers

Law and Social Justice MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 10 Law and Social Justice. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Take Free Online MCQs Test for Class 8.

Click Here for MCQ Video of Law and Social Justice

 

Q1-  ______ in a city known for its textile mills.

 

A) Kolkata

B) Ahmedabad

C) Bhopal

D) Delhi

 

Q2- According to the 2011 Census, there are ____ child workers employed in various hazardous sectors.

 

A) 6 million

B) 2 million

C) 7 million

D) 4 million

 

Q3- Bhopal Gas Tragedy took place in the year ____.

 

A) 1984

B) 1985

C) 1986

D) 1981

 

Q4-  _____ is a major cause of environmental pollution.

 

A) Vehicular Emission of gases

B) Killing of animals

C) Tree plantation

D) Food distribution

 

Q5 – Alang is a port city located in ___ where old ships are dismantled.

 

A) Maharashtra

B) Kerala

C) Gujarat

D) Tamilnadu

 

Q6 – Location of Supreme Court in India

 

A) Punjab

B) Haryana

C) Rajasthan

D) New Delhi

 

Q7- Which article provides the right to life ?

 

A) Article 21

B) Article 22

C) Article 15

D) Article 14

 

Q8 – When was the Supreme Court of India established?

 

A) 26 January 1950

B) 28 January 1950

C) 29 January 1950

D) None of these

 

Q9- All persons are equal in the eyes of ____

 

A) Police

B) Ministers

C) Courts

D) Law

 

Q10- What are provided by the government to protect people from exploitation?

 

A) Laws

B) Policies

C) Schemes

D) None of these

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 10– Law and Social Justice MCQs

Q. No.Answer
1B
2D
3A
4A
5C
6D
7A
8A
9D
10A

 

 

Class 8 Civics MCQ Questions with Answers

 

The Indian Constitution MCQs Chapter 1 Understanding Secularism MCQs Chapter 2Why Do We Need a Parliament MCQs Chapter 3
Understanding Laws MCQs Chapter 4 Judiciary MCQs Chapter 5Understanding Our Criminal Justice System MCQs Chapter 6
Understanding Marginalisation MCQs Chapter 7Confronting Marginalisation MCQs Chapter 8Public Facilities MCQs Chapter 9
Law and Social Justice MCQs Chapter 10