Please follow and like us:

CBSE Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 7 “Understanding Marginalisation” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 7 – Understanding Marginalisation. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ Video of Understanding Marginalisation

 

 

Q1- Around ____ per cent population of India constitutes tribals.

A) 10

B) 5

C) 8

D) 12

 

Q2- ____ is one the important industrial areas where Adivasis are based.

 

A) Chennai

B) Belgavi

C) Bhilai

D) Delhi

 

Q3- _____ is home to more than 60 tribal groups.

 

A) Rajasthan

B) Haryana

C) Maharashtra

D) Odisha

 

Q4- ______ was one of the writers who wrote on women issues during British era

 

A) Kasturba Gandhi

B) Sarojini Naidu

C) Rashsundari Debi

D) Kaushalya Devi

 

Q5- India has more than _____ different Adivasi groups.

 

A) 200

B) 350

C) 500

D) 100

 

Correct Answer: C

 

Q6- Adivasi societies have very little ____ among them.

 

A) ego

B) competition

C) fights

D) hierarchy

 

Q7- Shakti Cult of Adivasis belong to _____.

 

A) Assam

B) Maharashtra

C) Gujarat

D) Tamilnadu

 

Q8- In the 1830s Adivasis from India moved to countries such as ___ to work as plantation workers.

 

A) China

B) Mauritius

C) America

D) United Kingdom

 

Correct Answer: B

 

Q9- Niyamgiri Hills are located in Odisha’s ____ district.

 

A) Bhuvneshwar

B) Sambalpur

C) Cuttack

D) Kalahandi

 

Q10- During the ____ century, the majority of Adivasis converted to Christianity.

 

A) 17th

B) 15th

C) 19th

D) 21st

 

Q11- In North East India, a majority of tribal lands remain under the control of Indian _______.

 

A) police

B) Military

C) Government

D) People

 

Q12- There are a total of ____ national parks in India.

 

A) 100

B) 102

C) 109

D) 104

 

Q13- ____ per cent of tribal groups from Rural India are currently living below the poverty line.

 

A) 48

B) 42

C) 46

D) 44

 

Q14- According to the Census of 2011, Muslim constitute ___ per cent of Indian population.

 

A) 14.2

B) 14.5

C) 14.9

D) 14.7

 

Q15- Meaning of Marginalisation ?

 

A) Forced to occupy the side

B) At the centre of thing

C) Both a and b

D) None of these

 

Q16- Who are Adivasis

 

A) Original Habitants

B) Tribals

C) Both a and b

D) Other than given option

 

Q17- The term Scheduled Tribe is used For?

 

A) Adivasis

B) Urban People

C) Rural People

D) Poor People

 

Q18- Niyam giri is a sacred hill of 

 

A) Adivasis

B) Christians

C) Sikhs

D) Muslims

 

Q19- Who are Minorities ?

 

A) Community Large in number

B) Community small in number

C) Both a and b

D) None of these

 

Q20- As per census 2001______is the religious group with lowest literacy rate

 

A) Hindu

B) Sikh

C) Muslim

D) Christian

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 7– Understanding Marginalisation MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 C 11 B
2 C 12 D
3 D 13 A
4 C 14 A
5 C 15 A
6 D 16 C
7 A 17 A
8 B 18 A
9 D 19 B
10 C 20 C

 

Please follow and like us: