Please follow and like us:

CBSE Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 3 “Why Do We Need a Parliament” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 3 – Why Do We Need a Parliament?  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ Video of Why Do We Need a Parliament

 

 

Q1- The Government of India Act came out in _____.

 

A) 1910

B) 1909

C) 1911

D) 1905

 

Q2- For General elections, electronic voting machines were used for the first time in ____.

 

A) 2001

B) 2005

C) 2004

D) 2009

 

Q3- _____ demanded from British government in 1985 to allow elected members in the legislature.

 

A) Indian National Congress

B) Swatantra Party

C) Republican Party

D) Hindu Mahasabha

 

Q4- The idea of _____ is the take off point for a democracy.

 

A) Republic

B) consent

C) freedom

D) monarchy

 

Q5- An individual gives her consent to the government with the help of _____.

 

A) movements

B) elections

C) opposition

D) Parliament

 

Q6- _____ is made up of all the representatives elected by the Indian people.

 

A) Rashtrapati Bhavan

B) White House

C) House of Commons

D) Lok Sabha

 

Q7- MLAs are the elected representatives of _______

 

A) State Legislature

B) Rajya Sabha

C) Vidhan Sabha

D) Jila Parishad

 

Q8- The Lok Sabha was formed in ____.

 

A) 1947

B) 1948

C) 1950

D) 1941

 

Q9- In the 2014 elections, ____ was the leading party of the country.

 

A) Indian National Congress

B) Bhartiya Janta Party

C) Communist Party

D) Swatantra Party

 

Q10- The President appoints ____ members of Rajya Sabha.

 

A) 12

B) 15

C) 14

D) 20

 

Q11- Every ____ years, the elections are held in India to elect the representatives of Lok Sabha.

 

A) five

B) seven

C) one

D) three

 

Q12- _____ is a party based in Maharashtra.

 

A) Telugu Desham Party

B) Janata Dal (Secular)

C) Shiv Sena

D) Samajwadi Party

 

Q13- The leader of RUling Party in the Lok Sabha is ____

 

A) Defence Minister

B) Prime Minister

C) Chief Minister

D) President

 

Q14- ____ functions based on representation of states.

 

A) Lok Sabha

B) President

C) Vidhan Sabha

D) Rajya Sabha

 

Q15- There are _____ elected members in the Lok Sabha.

 

A) 2

B) 5

C) 3

D) 4

 

Q16- _____ heads the Rajya Sabha.

 

A) President

B) Speaker

C) Cabinet Minister

D) Vice President

 

Q17- The members of ____ make laws to run the country.

 

A) Lok Sabha

B) Legislative Assembly

C) house of Commons

D) Vidhan Parishad

 

Q18- To form a government, a party must win at least ____ seats in Lok Sabha.

 

A) 272

B) 255

C) 280

D) 270

 

Q19- Rajya Sabha has ____ elected members.

 

A) 233

B) 213

C) 245

D) 243

 

Q20- There are _____ elected members in the Lok Sabha.

 

A) 543

B) 540

C) 545

D) 455

 

Answer key for Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 3 – Why Do We Need a Parliament MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 B 11 A
2 C 12 C
3 A 13 B
4 B 14 D
5 B 15 A
6 D 16 D
7 A 17 A
8 A 18 A
9 B 19 A
10 A 20 A

 

Please follow and like us: