Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 1 “The Indian Constitution” Class 8 Civics Social and Political Life Book

MCQs for Chapter 1 “The Indian Constitution” Class 8 Civics Social and Political Life Book

CBSE Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 1 “The Indian Constitution” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 1 – The Indian Constitution.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ Video of The Indian Constitution

 

 

Q1- In 1934, _____ demanded for a Constituent Assembly for the first time.

 

A) Indian National Congress

B) Swarajya Party

C) Forward Block

D) Communist Party

 

Q2- The Indian Constitution was drafted by _____.

 

A) Congress

B) Constituent Assembly

C) Judicial Assembly

D) Hindu Mahasbha

 

Q3- In Nepal, the struggle for democracy started in _____.

 

A) 1990

B) 1991

C) 1992

D) 1994

 

Q4- The father of Indian Constitution is ____.

 

A) B R Ambedkar

B) Liaquat Ali Khan

C) Rajendra Prasad

D) S C Sinha

 

Q5- To ensure greater economic and social reforms, the Constitution introduced

 

A) Directive Principles of State Policy

B) Fundamental Rights

C) Judiciary Rights

D) Executive Rights

 

Q6- ______ is a group of people who make laws and run the government.

 

A) Congress

B) Judiciary

C) Government

D) Executive

 

Q7- Shri Jagjivan Ram was the first _____ minister of India.

 

A) labour

B) health

C) Parliamentary Affairs

D) Home

 

Q8- The existence of more than one level of government in any country is called ____

 

A) Democracy

B) Federalism

C) Universal Adult Franchise

D) Monarchy

 

Q9- The Human trafficking and forced labour are prohibited under ____.

 

A) Culture and Educational Rights

B) Right against Exploitation

C) Right to freedom of Religion

D) Right to Property

 

Q10- The Indian government is a _____ form of government.

 

A) Monarchy

B) Military

C) Parliamentary

D) Dictatorship

 

Q11- Right to Move Freely falls under ____.

 

A) Right against Exploitation

B) Right to Property

C) Right to freedom

D) Culture and Educational Rights

 

Q12- The system of courts in the country is collectively referred as ______.

 

A) Judiciary

B) Congress

C) Ministers

D) Executive

 

Q13- ____ was the first Finance minister of India.

 

A) Atal Bihari Bajpai

B) John Mathai

C) Maulana Azad

D) Liaquat Ali

 

Q14- ____ were urged by B R Ambedkar to join government and civil services.

 

A) Hindus

B) Pashtuns

C) Scheduled Castes

D) Muslims

 

Q15- The first Health Minister of Independent India was _____.

 

A) Aruna Asaf Ali

B) Indira Gandhi

C) Rajkumari Amrit Kaur

D) C Rajaji

 

Q16- _____ was the first Prime Minister of independent India.

 

A) Sardar Patel

B) Mahatma Gandhi

C) Jawaharlal Nehru

D) Maulana Azad

 

Q17- The Indian Constitution was finally completed in _____.

 

A) November 1946

B) September 1949

C) November 1949

D) August 1950

 

Q18- _____ was the President of the Constituent Assembly.

 

A) Dr Rajendra Prasad

B) S Radhakrishnan

C) B R Ambedkar

D) C Rajaji

 

Q19- The elected representatives in India are part of ____.

 

A) Judiciary

B) Legislature

C) Executive

D) Cabinet

 

Q20- Everyone is equal before law.’ This right falls under _______.

 

A) Right to Education

B) Right to Vote

C) Right to Equality

D) Right to Study

 

Answer key for Class 8 Civics  Social and Political Life Book Chapter 1 – The Indian Constitution MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 A 11 C
2 B 12 A
3 A 13 B
4 A 14 C
5 A 15 C
6 D 16 C
7 A 17 C
8 B 18 A
9 B 19 B
10 C 20 C

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *