MCQs for Class 9 Geography Chapter 6 “Population”



CBSE Class 9 Geography Book Chapter 6 “Population” Multiple Choice Questions with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Geography Book Chapter 6 – Population. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.


 

Q1. What is the pivotal element in social studies?

A. Population
B. Education
C. Health
D. Culture and Heritage

 

Q2. Who are the producers and consumers of the earth’s resources?

A. Plants
B. Animals
C. Humans
D. All of these

 

Q3. How can one find information regarding the population of a country?

A. Through census
B. By counting the people
C. Both A and B
D. None of these

 

Q4. Which state is the most thickly populated?

A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Bihar
D. Maharashtra

 

Q5. Which country has higher average population densities than India?

A. Bangladesh
B. Japan
C. Both A and B
D. None of these

 

Q6. Which of the following components has been a major component of growth of population in India?

A. Increase in death rates
B. Decrease in birth rates
C. Both A and B
D. None of these

 

Q7. Which component is one of the most basic characteristics of a population?

A. Migration
B. Age
C. Sex ratio
D. Literacy rates

 

Q8. What is the range of the Aged section of an Age composition?

A. 60+
B. 59+
C. 70+
D. 80+

 

Q9. What is sex ratio defined as?

A. The number of females per 1000 males in the population
B. The number of females per 10000 males in the population
C. The number of females per 100 males in the population
D. The number of females per 10 males in the population

 

Q10. To whom has the sex ratio always remained unfavourable?

A. Males
B. Females
C. Animals
D. Plants

 

Q11. Only who can make intelligent choices and undertake research and development projects?

A. Educated person
B. Children
C. Aged person
D. All of these

 

Q12. Which component is an important determinant of population change?

A. Sex ratio
B. Age
C. Migration
D. Birth rate

 

Q13. What are the three types of occupation?

A. Primary
B. Secondary
C. Tertiary
D. All of the above

 

Q14. Which component affects the process of development?

A. Sex ratio
B. Health
C. Migration
D. Occupation

 

Q15. Who are the most important resources for the future?

A. Adults
B. Children
C. Adolescents
D. Senior citizens

 

Q16. The decline in death rates and the increase in life expectancy at birth is due to the development of which component?

A. Health
B. Literacy rate
C. Occupational structure
D. Sex ratio

 

Q17. Which state has more females than males?

A. Punjab
B. Haryana
C. Delhi
D. Puducherry

 

Q18. What is the starting age of a person who is a literate?

A. 5
B. 7
C. 10
D. 15

 

Q19. How can literacy become a serious obstacle for economic improvement?

A. If there is no improvement in it
B. If there is a low level of it
C. If the government won’t initiate schemes for the poorer section of the society where there are only a few literates
D. All of these

 

Q20. In which year can India overtake China and become the most populous country in the world?

A. 2030
B. 2045
C. 2055
D. 2100

 

Q21. What is the positive indicator of the efforts of birth control?

A. The declining trend of the death rate
B. The increasing trend of the birth rate
C. Both A and B
D. The declining trend of the growth rate

 

Q22. Which physical feature is the most densely populated one?

A. The Peninsular Plateau
B. The Northern Plains
C. The Islands
D. The Himalayas

 

Q23. Since which year has the growth rate started declining gradually?

A. 1981
B. 1989
C. 1987
D. 1980

 

Q24. Which component is a major concern for India?

A. Health
B. Literacy rate
C. Migration
D. Occupational structure

 

Q25. What is the percentage of the population engaged in agriculture in India?

A. 76 percent
B. 89 percent
C. 64 percent
D. 58 percent

 

Q26. What is the percentage of the population dependent on the tertiary sector in India?

A. 18 percent
B. 20 percent
C. 10 percent
D. 27 percent

 

Q27. What is the most significant feature of the Indian population?

A. The size of the adolescent population
B. The size of the adult population
C. The size of the female population
D. The size of the literate population

 

Q28. The adolescent girls suffer from which condition?

A. Anaemia
B. Scurvy
C. Rickets
D. None of these

 

Q29. National Population Policy or NPP 2000 is for whom?

A. People upto 14 years of age
B. Adolescents
C. Girls
D. All of these

 

Q30. NPP 2000 puts emphasis on which needs?

A. Need to fulfill the nutritional requirements
B. Need to prevent child marriages
C. Need to educate adolescents abouts the risks of unprotected sex
D. All of the above

 

Answer key for Class 9 Geography Book Chapter 6 “Population” MCQ     

 

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

A

11

A

21

D

2

C

12

C

22

B

3

A

13

D

23

A

4

B

14

B

24

A

5

C

15

C

25

C

6

D

16

A

26

B

7

B

17

D

27

A

8

B

18

B

28

A

9

A

19

D

29

D

10

B

20

B

30

D