MCQs for Class 9 Political Science Chapter 2 “Constitutional Design”


CBSE Class 9 Political Science Book Chapter 2 “Constitutional Design” Multiple Choice Questions with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Political Science Book Chapter 2 – Constitutional Design. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Q1. When was Nelson Mandela sentenced to Jail?

A. 1960
B. 1964
C. 1963
D. 1961

 

Q2. How many years did he spend in Jail?

A. 25
B. 26
C. 27
D. 28

 

Q3. What was the native population, known as the Blacks of Africa in 17th century?

A. Two-third
B. Half
C. Three-forth
D. One fourth

 

Q4.Which of these was the most salient underlying conflict in the making of a democratic constitution in South Africa?

A. Between South Africa and its neighbours
B. Between men and women
C. Between the white majority and the black minority
D. Between the coloured minority and the black majority

 

Q5.  Which of these is a provision that a democratic constitution does not have?

A. Powers of the head of the state
B. Name of the head of the state
C. Powers of the legislature
D. Name of the country

Q6. What do you mean by Sovereign?

A. People have the supreme right to make decisions
B. Head of the state is an elected person
C. People should live like brothers and sisters
D. The government will not favour any religion

 

Q7.  Trains, buses, taxis, hotels, hospitals, schools and colleges, libraries, cinema halls, theatres, beaches, swimming pools, public toilets, were all separate for the whites and blacks. This was called….?

A. Apartheid
B. Segregation
C. Racism
D. Casteism

Q8. Since the year 1950, the blacks, coloured and Indians fought against the apartheid system? 

A. 1955
B. 1949
C. 1950
D. 1956
 

Q9.  The …… was the umbrella organisation that led the struggle against the policies of segregation

A. African People’s Congress
B. African National Congress 
C. Congress of Africa
D. None

Q10. When was the national flag of the Republic of South Africa unfurled?

A. 1994
B. 1996
C. 1993
D. 1995

 

Q11. After the emergence of the new democratic South Africa, black leaders appealed to fellow blacks to…..?

A. Forgive the whites for the atrocities they had committed
B. To take revenge on the whites
C. That the whites must leave the country
D. None

Q12. How many years did it take South Africa to make its constitution?

A. 3 years
B. 2 years
C. Six months
D. 1 year

Q13.  Which country was the most denounced state  by the entire world until 1994?

A. Bangladesh
B. Mexico
C. South Africa
D. Zimbabwe

 

Q14. What were the negotiations between the blacks and the whites?

A. One person one vote.
B.  The blacks agreed that majority rule would not be absolute
C. They agreed that the majority would not take away the property of the white minority. 
D. All

 

Q15. What does a constitution do?

A.  The Constitution is the supreme law that determines the relationship among people living in a territory (called citizens) and also the relationship between the people and government. 
B. It allows disputes and fights
C.  it specifies how the government will be constituted, who will have power to take which decisions; 
C. A & C

 

Q16. All countries that have constitutions….

A. Are not necessarily democratic
B. Are necessarily democratic
C. They can only have a condition if they are democratic
D. None

 

Q17. When was the constitution of India drafted at first?

A. 1930
B. 1931
C. 1928
D. 1929

 

Q18. Indian constitution adopted many institutional details and procedures from colonial laws like the Government of India Act……?

A. 1935
B. 1934
C. 1931
D. 1930

 

Q19. The drafting of the document called the constitution was done by an assembly of elected representatives called the Constituent Assembly.

A. Constitutional Assembly
B. Constituent Assembly
C. Electoral Assembly
D. None

 

Q20. When were Elections to the Constituent Assembly held?

A. 1945
B. 1946
C. 1944
D. 1943

 

Q21. The Constituent Assembly that wrote the Indian constitution had ….. members. 

A. 268
B. 244
C. 299
D. 276

Q22. Who chaired the Drafting Committee ?

A. Jawaharlal Nehru
B. G. Durgabai Deshmukh
C.  Dr. B.R. Ambedkar
D. H. C. Mookherjee

Q23. Every document presented and every word spoken in the Constituent Assembly has been recorded and preserved. These are called…….?

A.  Constituent Assembly Debates
B. Constituent Assembly Minutes
C. Constituent Assembly Agenda
D. Constituent Assembly Daily

Q24. How many volumes were the recordings of the constituent assembly when printed?

A. 6 
B. 10
C. 12
D. 8

Q25.  What is called the soul of the Indian Constitution?

A. Legislature
B. Judiciary
C. Executive
D. Preamble

Q26. What is meant by Secular?

A. Citizens have complete freedom to follow any religion. But there is no official religion. Government treats all religious beliefs and practices with equal respect
B. All are equal before the law. The traditional social inequalities have to be ended. The government should ensure equal opportunity for all.
C. There are no unreasonable restrictions on the citizens in what they think, how they wish to express their thoughts and the way they wish to follow up their thoughts in action
D. People have the supreme right to make decisions on internal as well as external matters. No external power can dictate the government of India

Q27. What is meant by Fraternity?

A. All of us should behave as if we are members of the same family. No one should treat a fellow citizen as inferior.
B. All are equal before the law. The traditional social inequalities have to be ended. The government should ensure equal opportunity for all.
C. A form of government where people enjoy equal political rights, elect their rulers and hold them accountable. The government is run according to some basic rules
D. There are no unreasonable restrictions on the citizens in what they think, how they wish to express their thoughts and the way they wish to follow up their thoughts in action

Q28. Which of these was the most salient underlying conflict in the making of a democratic constitution in South Africa? 

A. Between South Africa and its neighbours 
B. Between men and women  
C. Between the white majority and the black minority  
D. Between the coloured minority and the black majority

Q29.  A distinct section of a document is called …?

A. Phrase
B. Clause
C. Remark
D. Subsection

Q30.  A preliminary version of a legal document is called ….?

A. Blueprint
B. Version
C. Draft
D. Plan

 

Answer key for Class 9 Political Science Book Chapter 2 “Constitutional Design” MCQs

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

B

11

A

21

C

2

D

12

B

22

C

3

C

13

C

23

A

4

D

14

D

24

C

5

D

15

D

25

D

6

A

16

A

26

A

7

B

17

C

27

A

8

C

18

A

28

D

9

B

19

B

29

B

10

A

20

B

30

C

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer