MCQs for Class 9 Political Science Chapter 1 “What is Democracy? Why Democracy?”

CBSE Class 9 Political Science Book Chapter 1 “What is Democracy? Why Democracy? ” MCQs with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Political Science Book Chapter 1 – What is Democracy? Why Democracy? Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Q1.  ………..is a form of government in which the rulers are elected by the people?

A. Dictatorship

B. Non Demoractic Government

C. Monarchy

D. Democracy

 

Q2. How does the definition of democracy help us?

A. To separate democracy from forms of government that are clearly not democratic

B. So that we can get voting rights

C. To figure out what lies in A Democracy
D. None

 

Q3. How were the rulers of Myanmar elected?

A. Dictatorship

B. By the people

C. Those who happened to be in control of the army became the rulers

D. Monarchy

 

Q4. How are the rulers of Saudi Arabia elected?

A. By the people

B. Rule of the army

C. because they happen to be born into the royal family

D. None 

 

Q5. We would end up calling almost every government that holds an election a democracy?

A. Yes 
B. No
C. May be
D. None

Q6.  Which officials must be elected for any government to be called a democracy?

A. Certain people from different constituencies passing the criteria to be elected
B. Any adult of the country
C. Only Bureaucratics
D. Heads of different organizations 

 

Q7. In Pakistan, General Pervez Musharraf led a military coup in …..?

A. 1999
B. 1998
C. 1997
D. 1996

 

Q8.  He overthrew a democratically elected government and declared himself the ‘Chief Executive’ of the country. Later he changed his designation to President and in 2002. Which President of Pakistan was this?

A. General Pervez Musharraf
B.  Muhammad Zia-ul-Haq 
C. Farooq Leghari
D. Muhammad Mian Soomro

 

Q9. In a democracy the final decision making power must rest with …….?

A. The official heads
B. The monarchs
C. Those elected by the people. 
D. None

 

Q10. In China, elections are regularly held after every ……. years for electing the country’s parliament?

A. 4 
B. 5
C. 6
D. 3

 

Q11. What is the Chinese Parliament called?

A.  National People’s Congress
B.  Chinese Communist Party
C. The Communit party of China
D. Peoples Congress

 

Q12. It has nearly ……. members elected from all over China?

A. 2000
B. 3000
C. 2500

D. 3500

 

Q13. When did Mexico become independent?

A. 1979
B. 1981
C. 1980
D. 1982

 

Q14. Mexico holds elections after every ….. years to elect its President.

A. 5
B. 4
C. 6
D. 3

 

Q15. Which country has never been under a military or dictator’s rule?

A. Cuba
B. Mexico
C. India
D. Nepal

 

Q16. Until 2015, in Saudi Arabia women did not have the right to vote. 

A. 2013
B. 2014
C. 2015
D. 2016

 

Q17. Estonia has made its citizenship rules in such a way that people belonging to Russian minority find it difficult to get…….

A. The economic rights
B. The right to vote
C. Right to women’s vote
D. All

 

Q18. In a democracy, each adult citizen must have 

A. Must have one vote 
B. Each vote must have one value
C. A and B
D. None

 

Q19. Zimbabwe attained independence from White minority rule in …….?

A. 1980
B. 1975
C. 1981
D. 1977

 

Q20. Zimbabwe’s leader, Robert Mugabe, ruled the country since independence.

A. Robert Mugabe
B. John Beten
C. Bean Achebe
D. Guten Zugab

 

Q21. Over the years Mugabe’s government changed the constitution …….times to increase the powers of the President

A. 5 
B. 3
C. Several
D. None

 

Q22. What kind of oppression did Mugabe give his people?

A. Opposition party workers were harassed and their meeting disrupted.
B. Public protests and demonstrations against the government were declared illegal
C. There was a law that limited the right to criticise the President
D. All

 

Q23. When was Mugabe forced out of office?

A. 2018
B. 2017
C. 2016
D. 2019

 

Q24. What requirements do the people of the state need before elections?

A. They should be free to think
B. To have opinions
C. To form associations
D. All

 

Q25. What requirements do the people of the state need after elections?

A.  Every office bearer has certain rights and responsibilities assigned by the constitution and the law
B. To respect some guarantees to the minorities.
C.  Each of these is accountable not only to the people but also to other independent officials
D. All

 

Q26. A democratic government rules within limits set by constitutional law and citizens’ rights.

A. True
B. False
C. Maybe
D. None

 

Q27. Which is true of democracy?

A. By the people for the people
B. Leaders keep changing in a democracy. This leads to instability
C. Democracy is all about political competition and power play
D. Elected leaders do not know the best interest of the people

 

Q28. China’s famine of …… was the worst recorded famine in world history?

A. 1954-57
B. 1958-61
C. 1952-55
D. 1956-59

 

Q29.  Democracy is based on….?

A. Discussions and meetings are amongst few
B. Discussions and meetings occur when a number of people put their heads together, 
C. No discussions
D. Unruly crowded meetings with no formal decision

 

Q30.  Democracy is better than other forms of government because

A. It allows change 
B. Allows voting
C. Allows right to opinion
D. It allows us to correct its own mistakes

 

Answer key for Class 9 Political Science Book Chapter 1 “What is Democracy? Why Democracy?”  MCQs

 

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

D

11

B

21

C

2

A

12

B

22

D

3

C

13

C

23

B

4

C

14

C

24

D

5

D

15

B

25

D

6

A

16

C

26

A

7

A

17

B

27

A

8

A

18

C

28

B

9

C

19

A

29

B

10

B

20

A

30

D

 

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer