MCQs for Class 9 Political Science Chapter 3 “Electoral Politics”


CBSE Class 9 Political Science Book Chapter 3 “Electoral Politics” Multiple Choice Questions with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Political Science Book Chapter 3 – Electoral Politics. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Q1. In most democracies people rule ….?

A. Through their representatives. 
B. Directly
C. Unelected ministers
D. None

Q2. On what basis do the voters generally choose their representatives?

A. They can choose who will make laws for them
B. They can choose who will form the government and take major decisions
C. They can choose the party whose policies will guide the government and law making
D. All

Q3. Which is not a sign of democratic elections?

A. Everyone should have one vote and every vote should have equal value.
B. There should be something to choose from. Parties and candidates should be free to contest elections and should offer some real choice to the voters.
C. Elections must be held regularly after every few years. 
D.  It is a must the candidate preferred by the people should get elected

Q4. Is it good to have competition? 

A. Extreme competition gets messy
B. Yes
C. No
D. None

Q5. What creates a sense of disunity and ‘factionalism’ ?

A. Democracy
B. Non democracy
C. Political Competition
D. Extreme political competition

Q6. What happens in Factionalism?

A. Different political parties and leaders often level allegations against one another
B.  Parties and candidates often use dirty tricks to win elections
C. electoral fights does not allow sensible long-term policies to be formulated
D. All

Q7. Parties and candidates often use dirty tricks to win elections, why?

A. To serve the people
B. To advance their careers
C. To terror the people
D. All

Q8. How does electoral competition work?

A. By giving speeches and campaigns
B. By newspapers and periodicals
C. It gives the political contestants incentive
D.  If they fail to satisfy the voters with their work they will not be able to win again

Q9. What happens in General Elections?

A. Elections are held in all constituencies at the same time, either on the same day
B. Elections are held in few constituencies
C. Elections are held on different days in different constituencies
D. None

 

Q10. What happens in a by-election?

A. Elections are held in few constituencies
B. Elections are held in all constituencies at the same time, either on the same day
C. Elections are held on different days in different constituencies
D.  Sometimes elections are held only for one constituency to fill the vacancy caused by the death or resignation of a member.

 

Q11. In our country we follow  ……system of representation.

A. Caste based
B. Area based
C. Religion based
D. Culture based

Q12. For Lok Sabha elections, the country is divided into …….number of constituencies?

A. 544
B. 534
C. 543
D. 541

Q13.  Currently, in the Lok Sabha, …..number of seats are reserved for the Scheduled Castes.

A. 84
B. 76
C. 67
D. 88

Q14.  Currently, in the Lok Sabha, ….. seats are reserved for the Scheduled Tribes.

A. 48
B. 39
C. 47
D. 38

Q15. Which is not a reserved class?

A. ST
B. SC
C. OBC
D. Gen

 

Q16. What is the other name for the Voters’ List?

A. Electoral List
B. Election List 
C.  Electoral Roll
D. Election vote list

Q17. Which state has the maximum number of Lok Sabha constituencies ?

A. Maharashtra 
B. Andhrapradesh
C. Uttar Pradesh 
D. Haryana

Q18. How many constituencies does Uttar Pradesh have?

A. 70
B. 56
C. 62
D. 80

Q19. In the last few years a new system of [EPIC] has been introduced?

A. Aadhar Card
B. Election Photo Identity Card 
C. Voter’s card
D. Pan card

Q20.  In order to be a candidate to contest elections the minimum age is 25 years?

A. 18 
B. 25
C. 33
D. 21

Q21.  Party’s nomination is often called party ….?

A. Permit
B. Pass
C. Ticket
D. Token

 

Q22. Recently, a new system of declaration has been introduced on direction from the Supreme Court. Every candidate has to make a legal declaration, giving full details of …?

A. Serious criminal cases pending against the candidate;
B.  Details of the assets and liabilities of the candidate and his or her family
C. Educational qualifications of the candidate
D. All

Q23. The main purpose of elections is to give people…..

A.  A chance to choose the representatives
B.  The government  
C. The policies they prefer
D. All

 

Q24. Campaigns take place for a period of  between the announcement of the final list of candidates and the date of polling?

A. Two weeks 
B. One week
C. Three weeks
D. One month

 

Q25. The Congress party gave the slogan of Garibi Hatao (Remove poverty) in the Lok Sabha elections in the year…..?

A. 1971
B. 1977
C. 1981
D. 1965

 

Q26.Who gave the slogan of Save Democracy in 1977?

A. BJP
B. Congress
C. Janata Party
D. None

 

Q27. The Left Front used the slogan of Land to the Tiller in the West Bengal Assembly elections held in

A. 1971
B. 1977
C. 1983
D. 1989

 

Q28. According to our election law, candidates cannot….?

A.  Bribe or threaten voters;
B.  Appeal to them in the name of caste or religion;
C. Spend more than ` 25 lakh in a constituency for a Lok Sabha election or `10 lakh in a constituency in an Assembly election
D. All

 

Q29. Is the Chief Election Commissioner reportable to the President?

A. Yes
B. No
C. Partially Reportable
D. On Emergencies

 

Q30. People’s participation in elections is usually measured by ….?

A. Voters list
B. voter turnout figures
C. Appearance of voters
D. Counting on the spot on election day

Answer key for Class 9 Political Science Book Chapter 3 “Electoral Politics” MCQs

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

A

11

B

21

C

2

D

12

C

22

D

3

D

13

A

23

D

4

B

14

C

24

A

5

D

15

D

25

A

6

D

16

C

26

C

7

B

17

C

27

B

8

D

18

D

28

D

9

A

19

B

29

B

10

D

20

B

30

B

 

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer