MCQs for Class 9 Political Science Chapter 5 “Democratic Rights”

CBSE Class 9 Political Science Book Chapter 5 “Democratic Rights” Multiple Choice Questions with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Political Science Book Chapter 5 – Democratic Rights. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Q1. Saudi Arabia is ruled by ….?

A. Democracy
B. Dictatorship
C. Federal Government
D. Monarchy

Q2. The King selects the …..

A. Legislature
B. Executive
C. Judiciary
D. All

Q3. In Saudi Arabia – which is not true?

A.
Country is ruled by a hereditary king
B. The king selects the legislature as well as the executive
C. Citizens cannot form political parties or any political organisations
D. There is freedom of religion.

 

Q4. When fellow citizens or the government do not respect these rights we call it violation or ………..of our rights.

A.
Breach
B. Infringement
C. Infraction
D. Transgression

 

Q5. Rights are provided mainly in a….

A.
Democracy
B. Monarchy
C. Dictatorship
D. All

 

Q6. Rights ….. Select the correct statement

A.
Rights are guarantees which can be used when things go wrong
B. Let the citizens do whatever they want
C. Let us hurt others
D. Do not protect the citizens

Q7. What main rights are given in the constitution of India? 

A.
Basic rights
B. Fundamental rights
C. Liberty rights
D. Human rights

 

Q8. Which is not a Fundamental Right ?

A.
Right of equality
B. Right to Freedom
C. Right to Education
D. Right against exploitation

 

Q9. What is the foundation of any democracy?

A. Right to Freedom
B. Rule of Law
C. Right to vote
D. Fundamental rights

 

Q10. The government shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, race, caste, sex or place of birth- which right is this?

A. Right to Freedom
B. Right to Equality
C. Cultural and educational rights
D. Right against exploitation

 

Q11. What was the reason given by America for imprisoning people at Guantanamo Bay?

A. They had been caught spying.
B. They were planning to kill the US President.
C. They were planning to set up a Communist government in the USA.
D. America considered them as enemies and linked them to the attack on New York on 11th September, 2001. 

 

Q12. Which body exposed to the world that prisoners at Guantanamo Bay were being tortured in ways that violated the US laws?

A.
United Nations
B. International Court of Justice  
C.  Amnesty International
D.  Supreme Court of USA

Q13. What is meant by ‘rights’?

A.
One’s demand to get everything without sharing with others
B. Claims of a person over other fellow beings, society and the government
C. Not possessing any freedoms 
D. none of the above

Q14. Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid?

A.
Every country that is a democracy gives rights to its citizens
B. Every country that gives rights to its citizens is a democracy
C. Giving rights is good, but it is not necessary for a democracy
D. All the above

Q15.  If anyone violates our Fundamental Rights we can directly approach the:

A.
Prime Minister
B.  Supreme Court
C. President 
D.  Vice President

Q16. Which one of the following is not a Political Right?

A. Right to contest election    
B.  Right to vote
C.  Right to seek any political office
D.  Right to freedom

Q17. Which of these is not allowed under the Culture and Educational Right in India?

A.
Every cultural group has the right to protect its language and culture.
B. Admissions can be denied on the basis of religion and culture in government aided educational organisations set up by cultural groups.
C. All minority groups have the right to establish educational institutions of their choice.    
D. None of these

Q18. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

A.
Freedom to criticise the government   
B. Freedom to participate in armed rebellion
C.  Freedom to reside in any part of the country
D.  All the above

Q19.   Which among the following is correct regarding PIL?

A.
Public Interest Legislature Litigation
B. Public Interest 
C. Public information Litigation Legislature
D. Public Information

Q20.   Which of these is not a freedom available under the ‘Right to Freedom’ in India?

A. Freedom of speech and expression
B. Freedom to incite people to rebel against the government
C. Freedom to assemble in a peaceful manner 
D. Freedom to form associations and unions

Q21. The National Human Right Commission is an independent commission, set up by the law in the year:

A. 1993
B. 1995
C. 1999
D. 2001

Q22. Who called the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution?

A. J.L. Nehru   
B. B. R. Ambedkar 
C. Mahatma Gandhi
D. Rajendra Prasad

Q23. Cultural and Educational Rights are safeguarded mainly for:

A.
Women     
B. minorities  
C.  Children
D. Men

Q24. Which among the following cannot be challenged in a court?

A.
Directive principles of state policy 
B. Fundamental Rights
C. Freedom to choose any profession or business
D. Right to move freely to any part of the country.

Q25. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

A.
Freedom to start a movement to change the government 
B. Freedom to oppose the government
C. Freedom to participate in armed revolution  
D. None of these            

Q26. What is meant by ‘begar’?

A. Practice of begging
B. Practice of forcing workers to work without any wages
C. Practice of encouraging workers to work at normal wages
D. Both B and C

Q27. One of the forms of exploitation as mentioned in the constitution is ‘traffic’. What does it mean?

A.
Transport system 
B. Buying and selling of human beings
C. Buying and selling of goods 
D. none of the above

Q28. Which of these rights is/are provided to a person arrested by the government or police?

A.
To be informed of the reasons of his arrest
B. To be produced before a magistrate within 24 hrs of his arrest
C. To engage a lawyer for his defence  
D. All the above

Q29. What does the Constitution say about the practice of untouchability?

A. It stands abolished  
B. Its practice in any form is punishable by law
C. Since it is an age-old custom, it should be respected  
D.  Both (a) and (b)

Q.30.Which of these is false regarding the Freedom of Speech and Expression?

A. Everyone has a right to think differently 
B.  One may disagree with a policy of the government
C.  One can use it to incite people against the government 
D.  One is free to criticise the government 

Answer key for Class 9 Political Science Book Chapter 5 “Democratic Rights” MCQs

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

D

11

D

21

A

2

D

12

C

22

B

3

D

13

D

23

B

4

B

14

B

24

B

5

A

15

B

25

C

6

A

16

D

26

B

7

B

17

B

27

B

8

C

18

B

28

D

9

B

19

B

29

D

10

B

20

B

30

C

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer