MCQ Question Answers for Class 9 Geography Chapter 4 “Climate”

CBSE Class 9 Geography Chapter 4 “Climate Multiple Choice Question Answers

 

Climate MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Geography Book Chapter 4 – Climate. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Also, Take Free Online MCQs Test for Class 9.

 

Q1. The climate of India is described as which type?

    1. A. Summer
      B. Winter
      C. Monsoon
      D. Tropical

 

 

Q2. Where can one find the monsoon type of climate in Asia?

    1. A. Southeast
      B. Northeast
      C. West
      D. Northwest

 

 

Q3. The word monsoon is derived from the word mausim which is a word from which language?

    1. A. Latin
      B. British
      C. Arabic
      D. Portugese

 

 

Q4. Which word refers to the seasonal reversal in the wind direction during a year?

    1. A. Mausim
      B. Monsoon
      C. Autumn
      D. Spring

 

 

Q5. In which season does the mercury touch 50C in some parts of Rajasthan?

    1. A. Summer
      B. Monsoon
      C. Winters
      D. None of these

 

 

Q6. Where can one find a wide difference in day and night temperatures in India?

    1. A. Andaman and Nicobar Islands
      B. Goa
      C. Thar Desert
      D. Kerala

 

 

Q7. Which areas experience less contrasts in temperature conditions?

    1. A. Coastal areas
      B. Plains
      C. Hilly areas
      D. Plateau region

 

 

Q8. Which one of the following is a major climatic control?

    1. A. Latitude
      B. Ocean currents
      C. Relief features
      D. All of the above

 

 

Q9. Which line passes from the Rann of Kuchchh in the west to Mizoram in the east?

    1. A. Tropic of Cancer
      B. Tropic of Capricorn
      C. Equator
      D. None of these

 

 

Q10. Which part of India experiences tropical climate?

    1. A. South of the Tropic of Cancer
      B. North of the Tropic of Cancer
      C. Region surrounding the Equator
      D. All of the above

 

 

Q11. Why does India experience milder winters as compared to central Asia?

    1. A. Because of the line of Tropic of Cancer
      B. Because of the Himalayas
      C. Because of the line of Equator
      D. Because of the latitude

 

 

Q12. The wind blows southwards and gets deflected due to which force?

    1. A. Gravitational force
      B. Frictional force
      C. Coriolis force
      D. Magnetic force

 

 

Q13. Which winds blow over the warm oceans, gather moisture and bring widespread rainfall over the mainland of India?

    1. A. Monsoon winds
      B. Southeast Monsoon winds
      C. Southwest Monsoon winds
      D. Loo

 

 

Q14. Where do the jet streams flow in India?

    1. A. Plains
      B. South of the Himalayas
      C. Coastal area
      D. Thar desert

 

 

Q15. What is the weather phenomena of the winter months which bring the westerly flow from the Mediterranean region in India?

    1. A. Western Cyclonic Disturbances
      B. Coriolis force
      C. El Nino
      D. Monsoon-trough

 

 

Q16. Who came to India and named the seasonal reversal of the wind system ‘monsoon’?

    1. A. The Britishers
    1. B. The Portugese
    1. C. The Arabs
    1. D. The Dutch

 

 

Q17. What is the shift of the position of the Inter Tropical Convergence Zone also known as?

    1. A. Southwest Monsoon winds
    1. B. Monsoon-trough
    1. C. Retreating Monsoon
    1. D. None of these

 

 

Q18. Which plateau gets intensely heated during the summers?

    1. A. Central Highlands
    1. B. Deccan Plateau
    1. C. Tibetan plateau
    1. D. Chotanagpur plateau

 

 

Q19. What causes the monsoon winds to deflect towards the west over the Ganga plains?

    1. A. Mountains
    1. B. Plain region
    1. C. Jet stream
    1. D. All of the above

 

 

Q20. Which of the following states does not experience monsoon by the first week of July?

    1. A. Punjab
    1. B. Haryana
    1. C. Delhi
    1. D. Himachal Pradesh

 

 

Q21. Which Peruvian phenomenon is similar to the Southern Oscillation or SO?

    1. A. El Nino
    1. B. ENSO
    1. C. Both A and B
    1. D. None of these

 

 

Q22. Which of the following is not one of the main seasons of India?

    1. A. The hot weather season
    1. B. The cold weather season
    1. C. The advancing monsoon
    1. D. None of these

 

 

Q23. What is possible during winters in the north?

    1. A. Snowfall
    1. B. Frost
    1. C. Hail
    1. D. Rain

 

 

Q24. What is important for the cultivation of rabi crops?

    1. A. Mahawat
    1. B. Hail
    1. C. Frost
    1. D. All of these

 

 

Q25. During which month can one experience the hot weather season in India?

    1. A. March
    1. B. Apri;
    1. C. May
    1. D. All of these

 

 

Q26. Which one of these climatic conditions takes place in the hot weather season?

    1. A. Blowing of loo
    1. B. Kaal Baisakhi
    1. C. An elongated low-pressure area in the region extending from the Thar Desert in the northwest to Patna and Chotanagpur plateau in the east and the southeast.
    1. D. All of these

 

 

Q27. Mawsynram in the southern ranges of which hills receive the highest average rainfall in India?

    1. A. Naga hills
    1. B. Mizo hills
    1. C. Khasi hills
    1. D. Shevroy hills

 

 

Q28. Why are the thickly populated deltas of the Godavari, the Krishna and the Kaveri frequently struck by cyclones?

    1. A. Due to the occurrence of cyclonic depressions which originate over the Andaman Sea.
    1. B. Because the low-pressure conditions which get transferred to the Bay of Bengal by early November.
    1. C. Both A and B
    1. D. None of these

 

 

Q29. Which places in India receive less rainfall?

    1. A. Leh
    1. B. Northeastern India
    1. C. Western Rajasthan
    1. D. Both A and C

 

 

Q30. Which places in India are drought-prone?

    1. A. Some parts of Punjab
    1. B. Parts of the western coast
    1. C. Northeastern India
    1. D. The Himalayan region

 

Answer key for Class 9 Geography Book Chapter 4 “Climate” MCQ

 

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

C

11

B

21

C

2

A

12

C

22

D

3

C

13

C

23

B

4

B

14

B

24

A

5

A

15

A

25

D

6

C

16

C

26

D

7

A

17

B

27

C

8

D

18

C

28

C

9

A

19

A

29

D

10

A

20

D

30

A

 

 

Class 9 Geography Chapter-wise MCQs 

India Size and Location Chapter 1 MCQsPhysical Features of India Chapter 2 MCQs
Drainage Chapter 3 MCQsClimate Chapter 4 MCQs
Natural Vegetation and Wildlife Chapter 5 MCQsPopulation Chapter 6 MCQs