MCQs for Class 9 Geography Chapter 2“Physical Features of India”



CBSE Class 9 Geography Book Chapter 2 “Physical Features of India” Multiple Choice Questions with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Geography Book Chapter 2 – Physical Features of India. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.


Q1. How many physiographic divisions are there in India?

A. 8
B. 9
C. 7
D. 6

Q2. Geeta lives in the area of one of the most recent landforms in India. According to geology, it is the most unstable landform in the country. Which physiographic landform is she living in?

A. The Himalayan Mountains
B. The Northern Plains
C. The Islands
D. The Coastal Plains

Q3. Which physiographic division of India constitutes one of the ancient land masses on the Earth’s surface?

A. The Deccan Plateau
B. The Indian Desert
C. The Northern Plains
D. The Coastal Plains

Q4. Which physical feature of India is made up of alluvial deposits?

A. The Deccan Plateau
B. The Islands
C. The Northern Plains
D. The Coastal Plains

Q5. Which physical feature of India is made up of not only igneous rocks but metamorphic rocks also?

A. The Deccan Plateau
B. The Indian Desert
C. The Northern Plains
D. The Coastal Plains

Q6. What does the Himalayan Mountains represent?

A. Youthful topography
B. High peaks and deep valleys
C. Fast flowing rivers
D. All of these

Q7. Which one of the following is not a Himalayan range?

A. Himadri
B. Himachal
C. Kullu
D. Shivalik

Q8. Which mountain range represents the loftiest and one of the most rugged mountain ranges in the world?

A. Sulaman range
B. Himalayan range
C. Satpura range
D. Vindhya range

Q9. What is the composition of the Himalayan mountains?

A. Highly compressed rocks
B. Highly altered rocks
C. Both A and B
D. None of these

Q10. Which range forms the longest and the most important range?

A. Mahabharat range
B. Pir Panjal range
C. Dhaula Dhar
D. None of these

Q11. Which range consists of famous valleys of Kashmir, Kangra and Kullu?

A. Himadri
B. Himachal
C. Shiwalik
D. Pir Panjal

Q12. Which region is well-known for its hill stations?

A. Himachal Pradesh
B. Jammu
C. Kashmir
D. None of these

Q13. This range is the most continuous Himalayan range consisting of the loftiest peaks. The average height is 6,000 metres. Name this range.

A. Himadri
B. Himachal
C. Shiwalik
D. None of these

Q14. What is the Shiwalik range composed of?

A. Alluvial soil
B. Thick gravel
C. Alluminium
D. Unconsolidated sediments

Q15. Which one of the following is not a longitudinal valley lying between lesser Himalaya and the Shiwaliks?

A. Patli Dun
B. Dehra Dun
C. Kanchenjunga
D. All of these

Q16. How many latitudinal divisions of the Himalayas are there?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Q17. Kumaon Himalayas are situated between two rivers. What are their names?

A. Teesta and Dihang
B. Kali and Teesta
C. Satluj and Kali
D. Indus and Satluj

Q18. Purvachal comprises which hills?

A. Mizo hills
B. Naga hills
C. Manipur hills
D. All of these

Q19. The northern plain has been formed by the interplay of which river systems?

A. The Indus
B. The Ganga
C. The Brahmaputra
D. All of these

Q20. According to the variations in its relief, the northern plain is divided into how many parts?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Q21. What does the ‘ab’ in ‘Punjab’ and ‘Doab’ mean?

A. Land
B. Air
C. Water
D. Places

Q22. What is the plain made of?

A. Sedimentary rocks
B. Igneous and metamorphic rocks
C. Alluvial soil
D. All of these

Q23. What are the broad divisions of the Peninsular plateau?

A. Central Highlands
B. Shiwaliks
C. Both A and B
D. None of these

Q24. What marks the eastward extension of the plateau, which is also drained by the Damodar river?

A. Chotanagpur plateau
B. Malwa plateau
C. Central Highlands
D. Deccan plateau

Q25. Which river is the only largest river in the Indian desert?

A. Sind
B. Betwa
C. Luni
D. None of these

Q26. Which of the following is not a section of the Coastal Plains?

A. Konkan
B. Coromandel Coast
C. Malabar Coast
D. Terai

Q27. In which state can one find the largest saltwater lake of India?

A. Maharashtra
B. Odisha
C. West Bengal
D. Punjab

Q28. Where is the Lakshadweep Islands group located?

A. Close to the Malabar coast of Kerala
B. Close to the Coromandel coast
C. Close to the Malabar coast
D. None of these

Q29. Which physical feature lies close to the equator and experiences equatoria; climate?

A. The Coastal Plains
B. The Islands
C. The Peninsular plateau
D. The Indian Desert

Q30. Which physical feature provides sites for fishing and port activities?

A. The Coastal plains
B. The Islands
C. Both A and B
D. None of these

 

Answer key for Class 9 Geography Book Chapter 2 “Physical Features of India” MCQ

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

D

11

B

21

C

2

A

12

A

22

C

3

A

13

A

23

A

4

C

14

D

24

A

5

A

15

C

25

C

6

D

16

D

26

D

7

C

17

B

27

B

8

B

18

D

28

A

9

C

19

D

29

B

10

B

20

B

30

C