MCQ Question Answers for Class 9 Geography Chapter 5 “Natural Vegetation and Wildlife”



Natural Vegetation and Wildlife MCQs

CBSE Class 9 Geography Chapter 5 Multiple Choice Question Answers

 

Natural Vegetation and Wildlife MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Geography Book Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Also, Take Free Online MCQ Test for Class 9.


 

 

Q1. Which country is one of the 12 mega bio-diversity countries of the world?
A. Japan
B. India
C. China
D. Thailand

 

Q2. Which species come under the virgin vegetation?
A. Endemic species
B. Indian species
C. Both A and B
D. Exotic species

 

Q3. Which vegetation does not come under natural vegetation?
A. The cultivated one
B. The orchards
C. Both A and B
D. None of these

 

Q4. Which term is used to denote plants of a particular region or period?
A. Flora
B. Fauna
C. Indigenous species
D. Vegetation

 

Q5. Which of these are not the factors of relief?
A. Photoperiod
B. Temperature
C. Precipitation
D. All of the above

 

Q6. How many types of vegetation are there in India?
A. 5
B. 8
C. 3
D. 4

 

 

Q7. Where can one find Tropical Evergreen Forests?
A. In the coast of Tamil Nadu
B. Maharashtra
C. Mumbai
D. All of the above

 

Q8. What is the vegetation in Tropical Evergreen Forests?
A. Shrubs
B. Creepers
C. Trees
D. All of the above

 

Q9. What is the most dominant species of Tropical Deciduous Forests?
A. Sal
B. Teak
C. Bamboo
D. Neem

 

Q10. What are the common animals found in the Tropical Deciduous Forests?
A. Lions
B. Tiger
C. Pigs
D. All of the above

 

Q11. Which type of vegetation is found only in the northwestern part of India?
A. The Mangrove Forests
B. The Thorn Forests and Scrubs
C. The Tropical Deciduous Forests
D. The Tropical Evergreen Forests

 

Q12. In which areas, the decrease in temperature with increasing altitude leads to the corresponding change in natural vegetation?
A. In mountainous areas
B. In deltas
C. In deserts
D. In plains

 

Q13. At which altitude can one find coniferous trees?
A. Between 1000 and 2000 metres
B. Between 1500 and 3000 metres
C. Between 2000 and 2500 metres
D. Between 1000 and 3000 metres

 

Q14. Royal Bengal Tiger is the famous animal of which forest?
A. Tropical Evergreen Froests
B. Tropical Deciduous Forests
C. Mangrove Forests
D. Montane Forests

 

Q15. When was the Wildlife Protection Act implemented in India?
A. 1979’
B. 1972
C. 1975
D. 1978

 

 

Q16. Which animal can be found in India only?
A. Tigers
B. Lions
C. Both A and B
D. None of these

 

Q17. Which state is the natural habitat of the Indian lion?
A. Gujarat
B. West Bengal
C. Odisha
D. Madhya Pradesh

 

Q18. Which animals can be found in the coastal areas?
A. Crocodiles
B. Antelopes
C. Tigers
D. Wild ass

 

Q19. Which national park is the remaining habitat of the Asiatic lions?
A. Rajaji national park
B. Gir national park
C. Corbett national park
D. Kaziranga national park

 

Q20. Which animal is the majestic among the mammals?
A. Elephant
B. Gazel
C. One-horned rhinoceros
D. Chosingha

 

Q21. How many biosphere reserves have been set up in India?
A. 10
B. 12
C. 15
D. 18

 

Q22. Since which year has financial and technical assistance been provided to botanical gardens by the government?
A. 1990
B. 1992
C. 1995
D. 1997

 

Q23. How many wildlife sanctuaries are set up for the preservation of natural heritage?
A. 500
B. 525
C. 535
D. 577

 

Q24. Which areas are the habitat for the wild ass and camels?
A. Arid areas
B. Coastal areas
C. Swampy areas
D. Himalayan region

 

Q25. Which of the following are not the habitat for the tigers?
A. The Himalayan region
B. The Sunderbans of West Bengal
C. Gujarat
D. All of the above

 

Q26. Which type of Tropical Deciduous Forests is found in areas receiving about 100-200 cm rainfall?
A. Moist Deciduous
B. Dry Deciduous
C. Both A and B
D. None of these

 

Q27. The animal Shaggy horn wild ibex can be found in which forests?
A. Mangrove forests
B. Tropical Deciduous forests
C. Tropical Evergreen forests
D. Montane forests

 

Q28. Which forest has a luxuriant vegetation which gives it a multilayered structure?
A. Tropical Deciduous forest
B. Tropical Evergreen forest
C. Mangrove forest
D. Montane forest

 

Q29. In which forest can one find the most majestic mammal?
A. Tropical Deciduous forest
B. Tropical Evergreen forest
C. Mangrove forest
D. Thorn forest

 

Q30. Euphorbias are the main plant species of which forest?
A. Thorn forest
B. Montane forest
C. Tropical Deciduous forest
D. Tropical Evergreen forest

Natural Vegetation and Wildlife Answer keys (Class 9 Geography Chapter 5)

 

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

B

11

B

21

D

2

C

12

A

22

B

3

C

13

B

23

C

4

A

14

C

24

A

5

D

15

B

25

C

6

A

16

C

26

A

7

A

17

A

27

D

8

D

18

A

28

B

9

B

19

B

29

A

10

D

20

A

30

A

 

 

Class 9 Geography MCQs (Chapter-wise)

India Size and Location Chapter 1 MCQsPhysical Features of India Chapter 2 MCQs
Drainage Chapter 3 MCQsClimate Chapter 4 MCQs
Natural Vegetation and Wildlife Chapter 5 MCQsPopulation Chapter 6 MCQs