India Size and Location Class 9 MCQs Geography Chapter 1 Question Answers



CBSE Class 9 NCERT Geography Book Chapter 1 “India Size and Location” Multiple Choice Questions ‌with Answers

Here is a compilation of Geography Book Chapter 1 India Size and Location Class 9 MCQs. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference


MCQs on Class 9 Geography Chapter 1 India Size and Location

Q1. Which country has one of the ancient civilizations in the world?

A. France
B. India
C. United Kingdom
D. United States of America

Q2. The main land of India extends between latitudes ____ and ____.

A. 3°7’N and 10°1’N
B. 6°8’N and 17°1’N
C. 6°4’N and 28°6’N
D. 8°4’N and 37°6’N

Q3. What are the longitudes in which India is located?

A. 108°8’E and 139°9’E
B. 108°8’W and 108°8’W
C. 68°7’E and 97°25’E
D. 68°7’W and 97°25’W

Q4. What is the latitude which divides the country into two equal parts?

A. Tropic of Cancer, 23°30’N
B. Tropic of Cancer, 18°30’N
C. Tropic of Capricorn, 23°30’N
D. Equator

Q5. What is the southernmost point of the Indian Union?

A. Indira Point
B. Thiruvananthapuram
C. Kanyakumari
D. None of these

Q6. What is the rank of India according to its size and area?

A. Eleventh
B. Sixth
C. Seventh
D. Nineth

Q7. What is the Standard Meridian of India and from where does it pass through?

A. 82°30’W, Uttar Pradesh
B. 91°15’E, Uttarakhand
C. 82°30’E, Uttar Pradesh
D. None of these
 

Q8. What is the duration of the time lag between Gujarat and Andhra Pradesh?

A. 2 hours
B. 2 minutes
C. 1 hour
D. 30 minutes

Q9. What separates Sri Lanka and India?

A. Palk Strait and Gulf of Mannar
B. Arabian Sea and Indian Ocean
C. Both A and B
D. None of these

Q10. How has the opening of the Suez Canal helped India?

A. It is a tourist attraction spot and so, the tourism industry of India has flourished.
B. The distance between India and Europe has been reduced by 7000 km.
C. Both A and B
D. None of these

Q11. What is the area of the landmass of India?

A. 3.26 million square km
B. 3.12 million square km
C. 3.15 million square km
D. 3.28 million square km

Q12. India’s total area is approximately ____ percent of the total geographical area of the world.

A. 1.28
B. 2.4
C. 2.8
D. 3

Q13. This tsunami is the reason why Indira Point got submerged under the seawater. In which year did this tsunami come?

A. 2004
B. 2006
C. 2002
D. 2000

Q14. What is the approximate length of India’s land boundary?

A. 15,000 km
B. 12,500 km
C. 15,200 km
D. 10,000 km

Q15. What is the latitudinal and longitudinal extent of the mainland?

A. 20⁰
B. 10⁰
C. 15⁰
D. 30⁰

Q16. What is the total length of the coastline?

A. 5,503.6 km
B. 2,999.98 km
C. 7,516.6 km
D. 5,258.73 km

Q17. The Tropic of Cancer does not pass through which of the following states?

A. Chhattisgarh
B. Tripura
C. Madhya Pradesh
D. Maharashtra

Q18. The Tropic of Cancer passes through which north-eastern state?

A. Meghalaya
B. Mizoram
C. Assam
D. Manipur

Q19. My friend hails from a country which is India’s neighbouring country and is situated to  the south of Lakshadweep Island. Which of the following can it most possibly be?

A. Myanmar
B. Sri Lanka
C. Maldives
D. None of the following

Q20. Tina’s aunt lives in Sri Lanka. She wants to visit India. Which places will she have to cross to reach India?

A. Gulf of Mannar
B. Palk Strait
C. Both A and B
D. None of these

Q21. What is the location of India in Asia?

A. Between the East and the West Asia
B. Between the North and the South Asia
C. Between the North and the East Asia
D. Between the South and the West Asia

Q22. Which part of India protrudes into the Indian Ocean and helps in the establishment of close contact with West Asia, Africa and Europe from the western coast and with Southeast and East Asia from the eastern coast?

A. Deccan Plateau
B. Indira Point
C. Himalayas
D. None of these

Q23. When did the Suez Canal open?

A. 1889
B. 1869
C. 1868
D. 1859

Q24. The Standard Meridian of India passes through which particular place?

A. Mirzapur
B. Udaipur
C. Rampur
D. None of the above

Q25. India is a ____ward extension of the Asian continent?

A. North
B. East
C. West
D. South

Q26. Which of the following is not an advantage of India’s contact with the World?

A. The ideas of holy and religious books like Upanishads and Ramanaya, the stories of Panchtantra and the decimal system could reach the other countries.
B. It established a system of trade with the rest of the World.
C. Both A and B
D. None of these

Q27. With how many countries does India share its land boundary?

A. 5
B. 10
C. 9
D. 8

Q28. Which two neighboring countries are islands?

A. China and Bangladesh
B. Myanmar and Maldives
C. Pakistan and Afghanistan
D. None of these

Q29. How many neighboring countries are in the north?

A. 2
B. 5
C. 4
D. 6

Q30. Which country occupies an important strategic position in South Asia?

A. India
B. Japan
C. Korea
D. Pakistan

Check out Class 9 Geography MCQ Question Answers

Answer key for Class 9 Geography Book Chapter 1 “India size and Location” MCQ

Question No.AnswerQuestion No.AnswerQuestion No.Answer

1

B

11

D

21

A

2

D

12

B

22

A

3

C

13

A

23

B

4

A

14

C

24

A

5

A

15

D

25

D

6

C

16

C

26

D

7

C

17

D

27

C

8

A

18

B

28

D

9

A

19

C

29

C

10

B

20

C

30

A