MCQ Question Answers for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage



CBSE Class 9 Geography Chapter 3 “Drainage Multiple Choice Question Answers”

 

Drainage MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 Geography Book Chapter 3 Drainage. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. Also, Take Free Online MCQ Test for Class 9.


 

 

Q1. What is the meaning of drainage?

A. The river system of a particular area
B. The topography of a particular area
C. Both A and B
D. None of these

Q2. What is the area drained by a single river system called?

A. Drainage
B. Drainage basin
C. Water divide
D. None of these

Q3. Which river has the world’s largest drainage basin?

A. Ganga
B. Indus
C. Thomas
D. Amazon

Q4. Which of the following is not a group of Indian rivers?

A. Himalayan rivers
B. Peninsular rivers
C. Both A and B
D. None of these

Q5. Which of the following is not a Himalayan river?

A. Indus
B. Brahmaputra
C. Godavari
D. Ganga

Q6. How many Peninsular rivers are there?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 3

Q7. What is the Brahmaputra river called in Arunachal Pradesh?

A. Dibang
B. Dihang
C. Tsangpo
D. Jamuna

Q8. What is the world’s largest and fastest growing delta called?

A. Sunderban River Delta
B. Kaveri River Delta
C. Godavari River Delta
D. Krishna River Delta
 

Q9. Which river system is known as Dakshin Ganga?

A. The Narmada Basin
B. The Mahanadi Basin
C. The Godavari Basin
D. The Kaveri Basin
 

Q10. Which one of the following is a perennial river?

A. Kaveri
B. Godavari
C. Tapi
D. Indus

Q11. Which one of the following river basins covers Madhya Pradesh?

A. Narmada basin
B. Mahanadi basin
C. Both A and B
D. Krishna basin

Q12. What is the type of the Sambhar lake?

A. Seasonal
B. Perennial
C. Freshwater
D. None of these

Q13. Which lake is the largest lake in India?

A. Dal lake
B. Wular lake
C. Chilika lake
D. Pulicat lake

Q14. Which lake is the result of tectonic activity?

A. Dal lake
B. Sambhar lake
C. Wular lake
D. Nainital lake

Q15. Which of the following is not a natural lake?

A. Bhimtal lake
B. Loktak lake
C. Barapani lake
D. Guru Gobind Sagar

 

Class 9th English LessonsClass 9th English McqTake Class 9 MCQs
Class 9th Hindi LessonsClass 9th Hindi McqTake Class 9 MCQs
Class 9th Science LessonsClass 9th Science Mcq

 

Q16. Which of the following is not an advantage of lakes?

A. They help to regulate the flow of a river.
B. They help in the development of the tourism industry.
C. They enhance natural beauty and provide recreation.
D. None of these

Q17. Which of the following is not a usage of rivers in the economy?

A. They are used for irrigation.
B. They are used for navigation.
C. They are used in sewing and weaving.
D. None of these

Q18. What affects the quality of the river water?

A. Increasing urbanisation
B. Growing industrial and agricultural demands
C. Dumping of untreated sewage and industrial effluents
D. All of these

Q19. Which river water is able to dilute and assimilate pollution loads within 20km of large cities?

A. Ganga river
B. Kaveri river
C. Godavari river
D. Brahmaputra river

Q20. Most of the freshwater lakes are in which region?

A. The Himalayan region
B. The Plain region
C. The Central region
D. None of these

Q21. Which of the following lakes is a lagoon in the coastal areas?

A. Sambhar lake
B. Dal lake
C. Chilika lake
D. All of these

Q22. Which waterfall is the second biggest waterfall in India?

A. Shivasamudram Falls
B. Jog Falls
C. Abbey Falls
D. None of these

Q23. What is the total length of the Kaveri river?

A. 860 km
B. 760 km
C. 1400 km
D. 920 km

Q24. What is the name of the tree from which The Sundarban Delta has derived its name?

A. Sundari tree
B. Sundar tree
C. Banyan tree
D. None of these

Q25. Which river joins Dihang in Assam?

A. Dibang
B. Lohit
C. Both A and B
D. None of these

Q26. The damming of rivers has led to the formation of which lake?

A. Wular lake
B. Guru Gobind Sagar
C. Dal lake
D. Loktak lake

Q27. The water of which seasonal is used for producing salt?

A. Guru Gobind Sagar
B. Dal lake
C. Sambhar lake
D. None of these

Q28. Which of the following rivers is not in Jammu and Kashmir?

A. Wular lake
B. Dal lake
C. Both A and B
D. None of these

Q29. When a meandering river flows across a floodplain, it forms something which later develops into ox-bow lakes. What is the ‘something’?

A. Streams
B. Lakes
C. Waterfalls
D. Cut-offs

Q30. What are the lakes of large extent called?

A. Seas
B. Oceans
C. Rivers
D. None of these

 

Answer key for Class 9 Geography Book Chapter 3 “Drainage” MCQ

 

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

A

11

C

21

C

2

B

12

A

22

A

3

 D

13

A

23

B

4

D

14

C

24

A

5

C

15

D

25

C

6

C

16

D

26

B

7

B

17

C

27

C

8

A

18

D

28

D

9

C

19

A

29

D

10

D

20

A

30

A

 

 

Class 9 Geography Chapter-wise MCQs 

India Size and Location Chapter 1 MCQsPhysical Features of India Chapter 2 MCQs
Drainage Chapter 3 MCQsClimate Chapter 4 MCQs
Natural Vegetation and Wildlife Chapter 5 MCQsPopulation Chapter 6 MCQs