Please follow and like us:

CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 7 “Civilising the “Native”, Educating the Nation” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 History Book Our Past III Chapter 7 – Civilising the “Native”, Educating the Nation.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

 

Q1- A person who knows and studies several languages is known as

 

A) teacher

B) multi-talented

C) linguist

D) learner

 

Q2- ______ was one of the first Company officials to study Sanskrit.

 

A) Esther Hills

B) John Mills

C) William Jones

D) Robert Clive

 

Q3- William Jones had started a journal which was called

 

A) The Times of India

B) Bengal Gazette

C) Asiatick Research

D) Philosphical Research

 

Q4- _______ was an English official who had deep respect for the Indian culture.

 

A) Henry Colebrook

B) James Warren

C) Bruce Jones

D) Paul Henry

 

Q5- To promote Islamic law, a madarasa was set up at ______ in 1861.

 

A) Bombay

B) Calcutta

C) Benaras

D) Lucknow

 

Q6- _______ was introduced in India in 1835.

 

A) English Education Act

B) Arabic Education Act

C) Sanskrit Education Act

D) Civil Services Act

 

Q7- Those who have scholarly knowledge of Asiatic language and culture are called _____

 

A) Linguistic

B) Orientalists

C) Vernacularists

D) Munshis

 

Q8- Wood’s Dispatch for ‘Education for Commerce’ in India was introduced by ____.

 

A) Charles Wood

B) William Wood

C) Henry Wood

D) Archie Wood

 

Q9- A person who can read, write and teach Persian is known as _______

 

A) Munshi

B) Maulavi

C) Qazi

D) Brahman

 

Q10- Wood’s Dispatch also aimed at clearing _______ of Indian people.

 

A) poverty

B) moral character

C) illiteracy

D) sophistication

 

Q11- _______ saw India as an uncivilised society that needed to be civilised.

 

A) James Mill

B) Thomas Macaulay

C) Robert Clive

D) Warren Hastings

 

Q12- Until 1813, East India Company was opposed to the _______ in India. 

 

A) missionary activities

B) religious function

C) education

D) trade

 

Q13- ________ college was established in Calcutta on the banks of river Hooghly.

 

A) Serampore

B) Hindu

C) Islamic

D) Scottish

 

Q14- _______ was one of the first British officials to attack the views of Orientalists.

 

A) William Jones

B) Henry Colebrook

C) James Mill

D) Henry Ongle

 

Q15- According to Adam’s report, there were over ____ schools in rural Bihar and Bengal in the 1830s.

 

A) 1 lakh

B) 50 thousand

C) 2 lakhs

D) 5 lakhs

 

Q16- _____ toured Bihar and Bengal in the 1830s to prepare a report on Education in vernacular schools.

 

A) William Woods

B) William Adams

C) Robert Clive

D) Thomas Bell

 

Q17- In the 1830s, no classes were held for rural students once ______ started.

 

A) harvest season

B) rainy season

C) winter season

D) summer season

 

Q18- To promote study of English texts, the company set up a Hindu College in _____

 

A) Benaras

B) Madras

C) Surat

D) Lucknow

 

Q19- ___ was a Scottish Missionary who helped to establish Serampore Mission.

 

A) William Carey

B) Thomas Woods

C) Paul Derik

D) James Watt

 

Q20- Wood’s Dispatch was introduced in _____.

 

A) 1854

B) 1855

C) 1845

D) 1839

 

Q21- ______ had argued that English education had enslaved Indians

 

A) Mahatma Gandhi

B) Raja Rammohan Roy

C) Sardar Patel

D) Rasbehari Bose

 

Q22- According to Aurbindo Ghosh, education should awaken the spirit of ___ among students of India.

 

A) religion

B) nationality

C) thoughtfulness

D) integration

 

Q23- _____ city is situated on the banks of river Hooghly.

 

A) Madras

B) Calcutta

C) Delhi

D) Lahore

 

Q24- _______ started Shantiniketan in 1901.

 

A) Rabindranath Tagore

B) Subhash Chandra Bose

C) Aurbindo Ghosh

D) R C Mukherjee

 

Q25- The _______ established the University of Bombay.

 

A) British

B) French

C) Dutch

D) German

 

Q26- Hindu College came up in _____ to promote study of Hindu religious texts.

 

A) 1791

B) 1795

C) 1799

D) 1792

 

Q27- Rural _____ which accepted new rules were supported through government grants by the Company.

 

A) Pathshalas

B) Shops

C) temples

D) colleges

 

Q28- _______ first started setting up schools exclusively for girls’ education.

 

A) Christian missionaries

B) Indian pandits

C) Company

D) Local government

 

Q29- Tagore wanted to combine the elements of _____ with traditional Indian Education.

 

A) Eastern Education

B) Western Education

C) religious education

D) Local education

 

Q30- In 1854, the Company appointed several _______ to look after four to five local schools.

 

A) government pandits

B) government officials

C) government teachers

D) government servants

 

Answer key for Class 8 History Our Past III Book Chapter 7 – Civilising the “Native”, Educating the Nation MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer Q. No. Answer
1 C 11 B 21 A
2 C 12 A 22 B
3 C 13 A 23 B
4 A 14 C 24 A
5 C 15 A 25 A
6 A 16 B 26 A
7 B 17 A 27 A
8 A 18 A 28 A
9 A 19 A 29 B
10 B 20 A 30 A

 

Please follow and like us: