Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 4 “Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age” Class 8 History Our Past III Book

MCQs for Chapter 4 “Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age” Class 8 History Our Past III Book

CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 4 “Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 History Book Our Past III Chapter 4 – Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference

 

 

Q1- _______ were followers of Birsa Munda.

 

A) Orans

B) Bhils

C) Brahmans

D) Vaishyas

 

Q2- _______ tribe is based in Odisha.

 

A) Bhotia

B) Santhal

C) Dongria Kandha

D) Orans

 

Q3- Britishers were referred as _____ by tribals.

 

A) killers

B) devta

C) Dikus

D) Raja

 

Q4- Tribals cook food with the help of ____ seeds.

 

A) palash

B) mahua

C) mango

D) avocado

 

Q5- To colour their clothes, tribals use the flowers of

 

A) mango

B) kusum

C) lotus

D) rose

 

Q6- ______ was one of the prominent tribal leaders during the freedom struggle.

 

A) Birsa Munda

B) Bhagoji Naik

C) Arjun Munda

D) Ambroz Naik

 

Q7- ___ are prominent tribes of Maharashtra

 

A) Banjara

B) Bhils

C) Bhotia

D) Mala Irular

 

Q8- Oran tribe is based in ______

 

A) Kerala

B) Jharkhand

C) Tamilnadu

D) Punjab

 

Q9- ________ are the tribes who never interact with the outside world.

 

A) Khasi

B) Jarawas

C) Orans

D) Gujjars

 

Q10- Shifting cultivation is known as _____ in Madhya Pradesh

 

A) Buwai

B) Bewar

C) Jhuming

D) Ploughing

 

Q11- ____ is one of the animals reared by tribals

 

A) Yak

B) Dog

C) cat

D) snake

 

Q12- _______ is a tribe based in Kashmir

 

A) Bakarwal

B) Jhum

C) Santhal

D) Jarawas

 

Q13- _______ based in Himachal Pradesh are shepherd tribes.

 

A) Santhal

B) Gaddis

C) Khasi

D) Bhil

 

Q14- _____ were main people in the tribal region before the British conquered them.

 

A) King

B) minister

C) tribal chief

D) advisors

 

Q15- British failed in their efforts to settle _____ at one place.

 

A) tribals

B) Jhum cultivators

C) villagers

D) farmers

 

Q16- The Santhal revolt took place in 

 

A) 1855

B) 1857

C) 1860

D) 1862

 

Q17- Warli revolt took place in _______ in 1940.

 

A) Gujarat

B) Rajasthan

C) Bihar

D) Tamilnadu

 

Q18- __________ occured in Central India in 1910.

 

A) Bastar rebellion

B) Worli revolt

C) Oran revolt

D) Jarawa revolt

 

Q19- Birsa Munda died in 

 

A) 1900

B) 1897

C) 1899

D) 1901

 

Q20- Tribals were often forced to work in ____ mines of Bihar during British rule.

 

A) coal

B) gold

C) petroleum

D) iron

 

Answer key for Class 8 History Our Past III Book Chapter 4 – Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 A 11 A
2 C 12 A
3 C 13 B
4 B 14 C
5 B 15 B
6 A 16 A
7 A 17 B
8 B 18 A
9 B 19 A
10 B 20 A

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *