Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 3 “Ruling the Countryside” Class 8 History Our Past III Book

MCQs for Chapter 3 “Ruling the Countryside” Class 8 History Our Past III Book

CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 3 “Ruling the Countryside” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class History Book Our Past III Chapter 3 – Ruling the Countryside.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

 

Q1- East India Company got Diwani of Bengal in

 

A) 1762

B) 1765

C) 1770

D) 1764

 

Q2- A terrible famine had stuck Bengal in

 

A) 1770

B) 1775

C) 1779

D) 1764

 

Q3- As Diwan, the company had to look after _______ of Bengal

 

A) financial administration

B) defence

C) religious issues

D) judiciary

 

Q4- Artisans started deserting bengal villages because

 

A) of famine

B) unavailability of raw material.

C) they were forced to sell goods at low prices.

D) Floods

 

Q5- ______ was Governor General of India in 1793

 

A) Warren Hastings

B) Charles Cornwallis

C) Louis Chole

D) George Martin

 

Q6- Under permanent settlements, Rajas and Talukdars were recognised as

 

A) Zamindars

B) Kings

C) Diwans

D) Peasants

 

Q7- Nearly _____ people died in Bengal famine that occurred in 1770

 

A) 20 million

B) 1 million

C) 10 million

D) 25 million

 

Q8- Many cultivators lost their land because

 

A) rent was high.

B) of famine.

C) of no rainfall.

D) they were jailed.

 

Q9- Zamindars were responsible for collecting ____ from peasants.

 

A) rent

B) goods

C) food

D) money

 

Q10- Mahalwari system was introduced in 

 

A) 1822

B) 1854

C) 1830

D) 1825

 

Q11- When Company got the Diwani of Bengal, the Governor General of the 

 

A) Presidency was

B) Lord Dalhousie

C) Lord Mountbatten

D) Robert Clive

James Mill

 

Q12- Under the Mahalwari system, each ____ were called Mahal.

 

A) village

B) peasants

C) houses

D) towns

 

Q13- _____ was Madras governor in 1819.

 

A) Thomas Munro

B) Franklin

C) Jacob Smith

D) Holt Mackenzie

 

Q14- The company introduced _____ in 1793

 

A) Judiciary changes

B) Permanent Settlement

C) administrative reforms

D) agriculture reforms

 

Q15- Over _______ of Bengal population was wiped out due to the famine of 1770.

 

A) One third

B) one fifth

C) one half

D) two third

 

Q16- _______ was introduced in 1819.

 

A) Ryotwari system

B) Mahalwari system

C) agriculture reforms

D) Judiciary reforms

 

Q17- Morris cotton print was invented by

 

A) William Morris

B) Robert Morris

C) John Morris

D) Morris Will

 

Q18- _______ collected revenues under Mahalwari system.

 

A) Zamindars

B) English officials

C) village headmen

D) soldiers

 

Q19- ______ devised Mahalwari system in 1922.

 

A) Robert Mills

B) Cornwille

C) Holt Mackenzie

D) Warren Hastings

 

Q20- If zamindars didn’t paid revenue, then British

 

A) used to jail them.

B) seize their goods

C) auction their land.

D) punish them.

 

Answer key for Class 8 History Our Past III Book Chapter 3 – Ruling the Countryside MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 B 11 C
2 A 12 A
3 A 13 A
4 C 14 B
5 B 15 A
6 A 16 A
7 C 17 A
8 A 18 C
9 A 19 C
10 A 20 C

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *