Please follow and like us:

CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 9 “The Making of the National Movement: 1870s -1947” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 History Book Our Past III Chapter 9 – The Making of the National Movement: 1870s -1947.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

 

Q1- ______ was a Indian businessman and publicist based in London.

 

A) Lala Hadayal

B) Dadabhai Naroji

C) Jawaharlal Nehru

D) Bhagat Singh

 

Q2- _____ was the English founder of Congress. 

 

A) A O Hume

B) Robert Clive

C) Esther Hill

D) Chris Paul

 

Q3- _____ was first Muslim President of Indian National Congress.

 

A) Badruddin Tayabji

B) Abul Kalam Azad

C) Badshah Khan

D) Rahmat Shaikh

 

Q4- ________ allowed for trial of Europeans by Indians.

 

A) Ilbert Bill

B) Vernacular Press Act

C) Judiciary Bill

D) Arms Bill

 

Q5- The struggle for Partition of Bengal came to be known as

 

a) Khilafat Movement

B) Swadeshi Movement

C) Salt Movement

D) Quit India Movement

 

Q6- Partition of Bengal was announced in ____.

 

A) 1902

B) 1905

C) 1909

D) 1907

 

Q7- Vandemataram Movement took place in _____.

 

A) Deltaic Andhra

B) Coastal Kerala

C) Konkan region

D) Kashmir

 

Q8- ______ was a Marathi newspaper edited by Bal Gangadhar Tilak.

 

A) Muktangan

B) Kesari

C) Sakal

D) Gazette

 

Q9- ______ was a book written by Dadabhai Naroji.

 

A) Stripurushtulana

B) Slavery

C) Poverty and Un-British Rule in India

D) My Experiment with Truth

 

Q10- Lala Lajpat Rai was an active member of _______.

 

A) Brahmo Samaj

B) Prarthana Samaj

C) Arya Samaj

D) Ved Samaj

 

Q11- ________ came out in 1878.

 

A) Vernacular Press Act

B) Indian Contract Act

C) Indian Education Act

D) Sati Act

 

Q12- Gandhiji arrived in India from _____ in 1915.

 

A) Japan

B) South Africa

C) USA

D) China

 

Q13- The Partition of Bengal was supported by ______.

 

A) Swaraj Party

B) Communist Party

C) Muslim League

D) Congress

 

Q14- The Arms Act was passed in ______.

 

A) 1876

B) 1875

C) 1878

D) 1880

 

Q15- _______ was the first movement successfully led by Gandhiji in India.

 

A) Champaran Movement

B) Natal Movement

C) Quit India movement

D) Punjab Movement

 

Q16- ______ was one of the Congress leaders from Bengal with radical objectives.

 

A) Bipin Chandra Pal

B) Ravindranath Tagore

C) Raja Rammohan Roy

D) R C Mukherjee

 

Q17- ______ was passed in 1919.

 

A) Arms Act

B) Rowlatt Act

C) Simon Act

D) Vernacular Press Act

 

Q18- ______ was Viceroy of India when partition of Bengal was announced.

 

A) Lord Curzon

B) Lord Minto

C) Lord Hastings

D) Lord Clive

 

Q19- ______ returned his knighthood after learning about Jallianwala mascare.

 

A) Lala Lajpat Rai

B) Mahatma Gandhi

C) Ravindranath Tagore

D) R C Mukherjee

 

Q20- Freedom is our Birthright slogan was given by ________.

 

A) Lala Lajpat Rai

B) Bal Gangadhar Tilak

C) Laxmi Sehgal

D) Mahatma Gandi

 

Q21- _____ was one of the leaders of the Khilafat movement.

 

A) Mohammad Ali

B) Indira Gandhi

C) Badshah Khan

D) Jawaharlal Nehru

 

Q22- _______ and Muslim League signed a Historic Pact of Lucknow in 1916

 

A) Communist Party

B) British Empire

C) Congress

D) Socialist Party

 

Q23- _____ gave up his law practise when Gandhiji started Non-Cooperation Movement

 

A) C Rajgopalchari

B) M A Jinnah

C) Shaukat Ali

D) Sarojini Naidu

 

Q24- All India Muslim League was formed in _____ in 1906.

 

A) Dacca

B) Poona

C) Lahore

D) Peshawar

 

Q25- Jallianwala Masscare took place in _____.

 

A) 1919

B) 1921

C) 1924

D) 1917

 

Q26- Defence Expenditure of British government increased in 1919 after the ______.

 

A) 1st World War

B) Bengal Famine

C) Himalayan earthquake

D) Japan War

 

Q27- Gandhiji led Millworkers’ strike in Ahmedabad in _____.

 

A) 1915

B) 1918

C) 1919

D) 1922

 

Q28- ____ is an honour that British Crown grants for one’s exceptional public service.

 

A) Nobel Prize

B) Leed’s Prize

C) Knighthood

D) Shikhar Samman

 

Q29- Gandhiji had established ______ in South Africa.

 

A) Sabarmati Ashram

B) Natal Congress

C) Communist Party

D) Labour Union

 

Q30- Forest Satyagrah was staged by peasants and tribals of Andhra’s _____ district.

 

A) Guntur

B) Hyderabad

C) Kakatiya

D) Saleh

 

Q31- Simon Commission was headed by _____.

 

A) Lord Kingsford

B) Lord Simon

C) Lord Hastings

D) Lord Curzon

 

Q32- Congress fought for Purna Swaraj under the leadership of ____ in 1930.

 

A) Subhash Chandra Bose

B) Lala Lajpat Rai

C) Jawaharlal Nehru

D) Bal Gangadhar Tilak

 

Q33- ______ was launched in 1930.

 

A) Civil Disobedience Movement

B) Swarajya Movement

c) Khilafat Movement

D) Workers movement

 

Q34- Hindustan Socialist Republican Association was founded by ____.

 

A) Chitta Ranjan Das

B) Bhagat Singh

C) A O Hume

D) Annie Besant

 

Q35- ____ was a lawyer and freedom fighter from East Bengal.

 

A) Jatin Das

B) Bipin Chandra Pal

C) Chitta Ranjan Das

D) Tagore

 

Q36- Gandhiji called of Non-Cooperation movement because of violence in ____

 

A) Chauri Chaura

B) Cawnpur

C) Bithur

D) Ahmedabad

 

Q37- Congress supported British in 1st World War as they were critical of _____

 

A) British.

B) Hitler

C) Lenin

D) Nicholas

 

Q38- Dandi March was led by ______ in 1930.

 

A) Mahatma Gandhi

B) Sarojini Naidu

C) Indira Gandhi

D) S C Bose

 

Q39- _____ persuaded Mahatma Gandhi to allow women to participate in freedom 

movement.

 

A) Ambabai

B) Kamla Nehru

C) Sarojini Naidu

D) Kasturba Gandhi

 

Q40- The religious functionaries of Sikh Gurdwaras are _____.

 

A) Mahants

B) Pandits

C) Brahmans

D) Peers

 

Q41- Sarojini Naidu became Congress President in _____

 

A) 1925

B) 1922

C) 1924

D) 1926

 

Q42- Quit India Movement took place in ______.

 

A) 1942

B) 1949

C) 1940

D) 1939

 

Q43- The Government of India Act was passed in _____.

 

A) 1935

B) 1932

C) 1938

D) 1934

 

Q44- ______ was reorganised by Jinnah after 1934.

 

A) Muslim League

B) Swatantra Party

C) Communist Party

D) Forward Block

 

Q45- Khudai Khidmatgars was founded by _______.

 

A) S C Bose

B) Khan Abdul Gaffar Khan

C) Maulana Azad

D) Liaquat Ali Khan

 

Q46- ______ was the first woman president of Congress.

 

A) Annie Besant

B) Sarojini Naidu

C) Laxmi Sehgal

D) Ambabai

 

Q47- _____ was a symbol of Hindu – Muslim Unity till 1920.

 

A) M A Jinnah

B) Badshah Khan

C) Dara Shikoh

D) Maulana Azad

 

Q48- ______ was formed by Subhash Chandra Bose.

 

A) Indian National Army

B) Army Regiment

C) Judicial Movement

D) Swarajya Party

 

Q49- Provincial autonomy was prescribed under _______ of 1935.

 

A) Rowlatt Act

B) Vernacular Press Act

C) Government of India Act

D) Arms Act

 

Q50- Ahmedabad is located on the banks of _____

 

A) Mahi

B) Sabarmati

C) Narmada

D) Godavari

 

Answer key for Class 8 History Our Past III Book Chapter 9 – The Making of the National Movement: 1870s -1947 MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer Q. No. Answer
1 B 21 A 41 A
2 A 22 C 42 A
3 A 23 A 43 A
4 A 24 A 44 A
5 B 25 A 45 B
6 B 26 A 46 B
7 A 27 B 47 A
8 B 28 C 48 A
9 C 29 B 49 C
10 C 30 A 50 B
11 A 31 B
12 B 32 C
13 C 33 A
14 C 34 B
15 A 35 C
16 A 36 A
17 B 37 B
18 A 38 A
19 C 39 C
20 B 40 A

 

 

Please follow and like us: