Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 6 “Weavers, Iron Smelters and Factory Owners” Class 8 History Our Past III Book

MCQs for Chapter 6 “Weavers, Iron Smelters and Factory Owners” Class 8 History Our Past III Book

CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 6 “Weavers, Iron Smelters and Factory Owners” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 History Book Our Past III Chapter 6 – Weavers, Iron Smelters and Factory Owners.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

 

Q1- _______ on the West coast was one of the important sources of trade from Indian Ocean in the early 17th century.

 

A) Bombay

B) Surat

C) Kozhikode

D) Kandla

 

Q2- ________ were mainly using the Surat coast for trade until late 18th century.

 

A) French

B) Chinese

C) Dutch

D) Portugese

 

.

Q3- As its industry grew in 18th century, _____ came to be known as ‘workshop of the world

 

A) France

B) Britain

C) Portugal

D) Holland

 

Q4- Before 1750, ____ was the largest producer of cotton textiles in the world.

 

A) India

B) Britain

C) Burma

D) China

 

Q5- _______ was woven in Surat and Ahmedabad and was highly valued in Indonesia.

 

A) Patola

B) Muslin

C) Bombay Dyeing

D) Paithani

 

Q6- British named ______ as Muslin since they came across it for the first time in Mosul, Iraq.

 

A) pepper

B) Cardamom

C) cotton

D) Silk

 

Q7- ________ is a fine Muslin cloth that British traded in Bengal.

 

A) Jamdani

B) Sabya

C) cotton

D) synthetic cloth

 

Q8- _____ was a major centre of weaving in 18th century Madhya Pradesh.

 

A) Bhopal

B) Burhanpur

C) Nimach

D) Gwaliar

 

Q9- _______ invented steam engine.

 

A) John Mills

B) Robert Louis

C) Richard Arkwright

D) Warren Kaye

 

 

Q10- _______ invented spinning jenny.

 

A) John Kaye

B) Ethan Clive

C) Richard Penn

D) Esther Mills

 

Q11- Printed cotton textiles were known as ____ in England.

 

A) Chintz

B) Odhni

C) Bandhana

D) Muslin

 

Q12- Printed cotton textiles were banned in England in ____ after widespread protests from local weavers.

 

A) 1725

B) 1720

C) 1721

D) 1722

 

Q13- _________ had large scale Dutch settlements in the 17th century.

 

A) Cochin

B) Calicut

C) Madras

D) Surat

 

Q14- _______ was the first state in India where East India Company had managed to get power.

 

A) Bengal

B) Central Province

C) Malabar

D) Mysore

Q15- ______ was a major centre of silk production as Company had started trading in India.

 

A) Benaras

B) Sangner

C) Madura

D) Ceylon

 

Q16- During 18th century, Chintz was manufactured in

 

A) Madura

B) Goa

C) Ahmedabad

D) Pulicat

 

Q17- Dacca was a prominent centre for

 

A) Checks

B) Muslin

C) Plain White

D) Bandhagala

 

Q18- ________ was done mostly by women

 

A) colouring

B) spinning

C) farming

D) labouring

 

Q19- _______ weavers were based in North India.

 

A) Tanti

B) Momin

C) Devang

D) Harijan

 

Q20- The dyer used to dye threads by weavers of India was known as 

 

A) Checks

B) Rangarez

C) Chhipigars

D) Solvyns

 

Q21- _______ weavers belonged to South India.

 

A) Julaha

B) Momin

C) Kaikollars

D) Tanti

 

Q22- Specialized block prints used by weavers was known as

 

A) Tanti

B) Chhipigars

C) Rangrez

D) Solvyns

 

Q23- ______ weavers were worst hit as European textiles started overthrowing Indian textiles at many places.

 

A) Bengal

B) Surat

C) Benaras

D) Lahore

 

Q24- ________ is a Persian term for warehouse.

 

A) Mahal

B) Aurang

C) Rangrez

D) Cold storage

 

Q25- By 1830s, _____ cotton clothes had outnumbered the Indian cotton clothes.

 

A) British

B) Scottish

C) African

D) Chinese

 

 

Q26- In Western India, _____ emerged as one of the important sources of weaving during the late 19th century.

 

A) Sholapur

B) Madurai

C) Bombay

D) Kolhapur

 

Q27- ______ became the symbol of nationalism in India during the freedom movement.

 

A) Muslin

B) Silk

C) Khadi

D) Cotton

 

Q28-________ adopted tricolour made up of Khadi as our national flag in 1931

 

A) Indian National Congress

B) Swarajya Party

C) Forward Block

D) Communist Party

 

Q29- ________ in the flag made of Khadi represents India.

 

A) Chakra

B) Saffron

C) White

D) Green

 

Q30- As their work dried up, few weavers went on to work in plantations of ______

 

A) Australia

B) Japan

C) America

D) Europe

 

Q31- Few handloom workers who lost their job, started working in cotton mills of _____ and Ahmedabad.

 

A) Kanpur

B) Delhi

C) Lahore

D) Peshawar

 

Q32- The first cotton mill of India was established in Bombay in _______

 

A) 1854

B) 1856

C) 1860

D) 1850

 

Q33- Cotton was grown mainly on _____ soil in Western India.

 

A) alluvial

B) red

C) black

D) rocky

 

Q34- The cheap textiles imported from _____ gave stiff competition to Indian textiles.

 

A) Britain

B) China

C) Ceylon

D) Africa

 

Q35- During the 18th century, cotton was exported to ____ and England from Bombay.

 

A) Japan

B) Java

C) China

D) Africa

 

Q36- Wootz steel was manufactured in _______

 

A) Java

B) Mysore

C) Poona

D) Malabar

 

Q37- ______ saw its first cotton mill in 1861.

 

A) Delhi

B) Cochin

C) Ahemdabad

D) Madras

 

Correct Answer: C

 

Q38- In 1854, the first cotton mill came up in _____

 

A) Surat

B) Kanpur

C) Bombay

D) Madras

 

Q39- TISCO came up in the city of _____

 

A) Bhilai

B) Jamshedpur

C) Surat

D) Mumbai

 

Q40- Kanpur had its first cotton mill in ______

 

A) 1862

B) 1865

C) 1861

D) 1860

 

Answer key for Class 8 History Our Past III Book Chapter 6 – Weavers, Iron Smelters and Factory Owners MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 B 21 C
2 C 22 B
3 B 23 A
4 A 24 B
5 A 25 A
6 C 26 A
7 A 27 C
8 B 28 A
9 B 29 A
10 A 30 C
11 A 31 A
12 B 32 A
13 A 33 C
14 A 34 A
15 A 35 C
16 C 36 B
17 C 37 C
18 B 38 C
19 B 39 B
20 B 40 C

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *