Please follow and like us:

CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 5 “When People Rebel- 1857 and After” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 History Book Our Past III Chapter 5 – When People Rebel- 1857 and After.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

 

Q1- During the mid 18th century, the British had placed _____ inside the Court of many Nawabs.

 

A) Residents

B) Spy

C) Advisors

D) Ministers

 

Q2- _____ was the adopted son of Peshwa Baji Rao II.

 

A) Peshwa Baji Rao I

B) Nana Saheb

C) Rao Saheb

D) Mahadij Shinde

 

Q3- ______ was one of the last territories that the British had annexed in 1856.

 

A) Jhansi

B) Kanpur

C) Awadh

D) Lahore

 

Q4- _______ had ordered the annexation of Jhansi.

 

A) Warren Hastings

B) Lord Dalhousie

C) Lord Canning

D) Lord Clive

 

Q5- Sepoys of British empire were severely punished in 1824 after they refused to go to

 

A) Burma

B) England

C) Africa

D) America

 

Q6- After 1830, Company allowed ______ to preach in India.

 

A) Christian missionaries

B) Buddhist missionaries

C) Hindu missionaries

D) Muslim missionaries

 

Q7- ____ is disobeying of soldier groups against officers of the Army.

 

A) Rebellion

B) Mutiny

C) Revolt

D) Resistance

 

Q8- The revolt of ____ was the biggest armed resistance to colonialism during the 19th century.

 

A) 1859

B) 1857

C) 1860

D) 1861

 

Q9- 1857 revolt began from the city of

 

A) Meerut

B) Delhi

C) Cawnpur

D) Calcutta

 

Q10- ________ was the first soldier to be hanged for the 1857 revolt.

 

A) Mahadij Shinde

B) Shahuji

C) Mangal Pandey

D) Batukeshwar Dutt

 

Q11- ________ was declared leader of the 1857 revolt.

 

A) Nana Saheb

B) Bahadur Shah Zafar

C) Rani Lakshmibai

D) Nawab Wajid Ali Shah

 

Q12- _____ was the General of Nana Saheb.

 

A) Baji Rao II

B) Mangal Pandey

C) Tantia Tope

C) Begum Hazrat Mahal

 

Q13- _______ ruled Ramgadh in Madhya Pradesh during 1857 revolt

 

A) Rani Avantibai Lodhi

B) Rani Chennamma

C) Rani Lakshmibai

D) Raja Gangdhar Rao

 

Q14- Vir Kunwar Singh was an old Zamindar from 

 

A) Bihar

B) Central Province

C) Lahore

D) Merrut

 

Q15- ______ led a group of soldiers from Bareilly to Delhi.

 

A) Dara Shikoh

B) Bakht Khan

C) Tantiya Tope

D) Kunwar Singh

 

Q16- ______ was the wife of Bahadur Shah Zafar.

 

A) Begum Hazrat Mahal

B) Begum Zinat Mahal

C) Begum Gazal Mahal

D) Begum Gazi Khatun

 

Q17- Bahadur Shah Zafar passed away in

 

A) 1862

B) 1859

C) 1858

D) 1865

 

Q18- The Company regime in India came to end in

 

A) 1858

B) 1845

C) 1850

D) 1859

 

Q19- After 1857 revolt, the British decided to recruit more ____ instead of those from North & Central India

 

A) Sikhs

B) Madrasis

C) Muslims

D) Awadhis

 

Q20- As revolt got over, Bahadur Shah Zafar was sent to jail in

 

A) Kathmandu

B) Rangoon

C) Lahore

D) Calcutta

 

Answer key for Class 8 History Our Past III Book Chapter 5 – When People Rebel 1857 and After MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 A 11 B
2 B 12 C
3 C 13 A
4 B 14 A
5 A 15 B
6 A 16 B
7 B 17 A
8 B 18 A
9 A 19 A
10 C 20 B

 

Please follow and like us: