Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 10 “India After Independence” Class 8 History Our Past III Book

MCQs for Chapter 10 “India After Independence” Class 8 History Our Past III Book

CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 10 “India After Independence” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 History Book Our Past III Chapter 10 – India After Independence.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference

 

 

Q1- _____ is known as the Father of Indian Constitution.

 

A) Rajendra Prasad

B) S C Mukherjee

C) B R Ambedkar

D) Lala Lajpat Rai

 

Q2- Subjects such as taxes and defence were covered under _____.

 

A) Union List

B) Princely List

C) State List

D) Concurrent List

 

Q3- _____ was the first Indian Governor General.

 

A) C Rajgopalchari

B) Maulana Azad

C) Pandit Nehru

D) S C Bose

 

Q4- _____ died fasting for demand for a separate state for Telugu people.

 

A) A C Rao

B) Potti Sriramalu

C) Maulana Azad

D) T T Krishnamachari

 

Q5- Indian Constitution came into effect in _____.

 

A) 1948

B) 1950

C) 1947

D) 1949

 

Q6- _____ was formed on 1 October 1953.

 

A) Uttar Pradesh

B) Gujarat

C) Maharashtra

D) Andhra Pradesh

 

Q7- The Planning Commission was set up in ______.

 

A) 1947

B) 1950

C) 1952

D) 1953

 

Q8- At the time of independence in 1947, India’s population was _____

 

A) 350 million

B) 345 million

C) 322 million

D) 400 million

 

Q9- ______ was formulated in 1956.

 

A) Finance Commission

B) Second Five Year Plan

C) Planning Commission

D) Agriculture Commission

 

Q10- _____ river flows through Madhya Pradesh.

 

A) Godavari

B) Chambal

C) Ganga

D) Alaknanda

 

Q11- _____ was the first Prime Minister of India.

 

A) Rajendra Prasad

B) Jawaharlal Nehru

C) S C Bose

D) Mahatma Gandhi

 

Q12- ______ was the first woman Chief Minister of independent India.

 

A) Sucheta Kripalani

B) Aruna Asaf Ali

C) Indira gandhi

D) Vijaylakshmi Pandit

 

Q13- Under the Concurrent list, ____ was covered.

 

A) Taxes

B) Defence

C) agriculture

D) Constitution

 

Q14- Policy of Non-Alignment was introduced by ________.

 

A) Marshal Tito

B) Jawaharlal Nehru

C) K B Iyer

D) Rajendra Prasad

 

Q15- ______ was the Chairman of the Drafting Committee.

 

A) Rajendra Prasad

B) T T Krishnamachari

C) B R Ambedkar

D) S C Sinha

 

Q16- _____ was the first Deputy Prime Minister of India.

 

A) B R Ambedkar

B) S C Bose

C) Sardar Vallabhbhai Patel

D) C Rajaji

 

Q17- Dharavi is one of the largest slums of the world which is in _____.

 

A) Delhi

B) Mumbai

C) Dacca

D) Madras

 

Q18- Mahatma Gandhi was assassinated by ________.

 

A) Ganesh Mavlankar

B) Nathuram Godse

C) M A Jinnah

D) Aga Khan

 

Q19- In 1930, the state of Bombay was divided into _____ and Gujarat.

 

A) Karnataka

B) Maharashtra

C) Tamilnadu

D) Madras

 

Q20- _____ was against Hindi being imposed on South India.

 

A) C Rajaji

B) Sarojini Naidu

C) T T krishnamachari

D) S P Mukherjee

 

Q21- ______is the older name of Karnataka.

 

A) Mysore

B) Hyderabad

C) Central Province

D) United province

 

Q22- In 1966, the state of Punjab was divided into Punjab and ______.

 

A) Delhi

b) Haryana

C) Kashmir

D) Rajasthan

 

Q23- Mahanadi river flows in ______.

 

A) Odisha

B) Punjab

C) Rajasthan

D) Maharashta

 

Q24- ______ is the old name of Madhya Pradesh.

 

A) United Province

B) Madras

C) Central Province

D) Bombay

 

Q25- The state of Jharkhand was formed in _____.

 

A) 2000

B) 2001

C) 1999

D) 2004

 

Q26- _____ led India’s delegation to the United Nations between 1952 and 1962.

 

A) Krishna Menon

B) Kanan Iyer

C) Vijaylakshmi Pandit

D) Indira Gandhi

 

Q27- Gandhi Sagar Dam is built on ______ river.

 

A) Mahi

B) Chambal

C) Ganga

D) Saraswati

 

Q28- _____ was the first foreign Minister of independent India.

 

A) Jawaharlal nehru

B) Vikaylakshmi Pandit

C) Krishna Iyer

D) Sardar Patel

 

Q29- Bhilai Steel Plant is in _____ state.

 

A) Madhya Pradesh

B) Chhattisgarh

C) Odisha

D) Bihar

 

Q30- Bhilai Steel Plant was set up with the help of _____ in 1959.

 

A) Soviet Union

B) United States of America

C) Britain

D) Burma

 

Answer key for Class 8 History Our Past III Book Chapter 10 – India After Independence MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer Q. No. Answer
1 C 11 B 21 A
2 A 12 A 22 B
3 A 13 C 23 A
4 B 14 B 24 C
5 B 15 C 25 A
6 D 16 C 26 A
7 B 17 B 27 B
8 B 18 B 28 A
9 B 19 B 29 B
10 B 20 C 30 A

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *