Please follow and like us:

CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 8 “Women, Caste and Reform” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 History Book Our Past III Chapter 8 – Women, Caste and Reform.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference

 

 

Q1- _____ were often treated as untouchables.

 

A) Shudras

B) Brahmans

C) Teachers

D) Traders

 

Q2- Brahmo Samaj was founded by _______.

 

A) Raja Rammohan Roy

B) Swami Vivekananda

C) M C Mukherjee

D) Ravindranath Tagore

 

Q3- The practise of Sati was banned in ____.

 

A) 1829

B) 1845

C) 1833

D) 1822

 

Q4- ________ encouraged widow remarriages in 19th century India.

 

A) Ishwar Chandra Vidyasagar

B) Bankim Chandra Chatterjee

C) Narendra Nath Dutt

D) P C Mukherjee

 

Q5- ______ was the founder of Arya Samaj in India.

 

A) Swami Dayananda Saraswati

B) Raja Rammohan Roy

C) B C Chattopadhyaya

D) Justice Ranade

 

Correct Answer: A

 

Q6- _____ aimed at reforming controversial customs of Hinduism.

 

A) East India Company

B) Arya Samaj

C) Caste system

D) Christian Missionaries

 

Q7- _______ is one of the upper castes that still exists today.

 

A) Kshatriyas

B) Shudras

C) Harijans

D) Vaishyas

 

Q8- Widows’ Home in Poona was established by ______

 

A) Tarabai Shinde

B) Rokeya Hussain

C) Pandita Ramabai

D) Savitribai Phule

 

Q9- ______ was one of the Muslim women reformers of 19th century.

 

A) Nazma Khatun

B) Mumtaz Ali

C) Begum Hazrat Mahal

D) Zinat Mahal

 

Q10- Child Marriage Restraint Act was passed by the British in _____.

 

A) 1925

B) 1929

C) 1940

D) 1928

 

Q11- Stripurushtulana was written by _____.

 

A) Ramabai Ranade

B) Begum Rokya Shakhawat Hussain

C) Tarabai Shinde

D) Begum Kausar Bi

 

Q12- _____ was founded in 1849 in Bombay.

 

A) Brahmo Samaj

B) Paramhansa Mandali

C) Prarthana Samaj

D) Home Rule League

 

Q13- _____ established the school for girls in Maharastra.

 

A) Jus. Ranade

B) Jyotiba Phule

C) I C Vidyasagar

D) A R Iyer

 

Q14- Raja Rammohan Roy focused on spreading ____ all over the country.

 

A) Western Education

B) religious teachings

C) castism

D) untouchability

 

Q15 -_____ were the castes that made shoes in Andhra Pradesh.

 

A) Julahas

B) Madigas

C) Harijans

D) Kinnars

 

Q16- ____ started schools for Muslim girls in Patna.

 

A) Begum Rokya Shakhawat Hussain

B) Begum Kausar Bi

C) Begum Zinat Mahal

D) Begum Shanum

 

Q17- Indian labourers were sent to work in the plantations of ____ by the British.

 

A) China

B) Mauritius

C) USA

D) Kenya

 

Q18- ______ were first to set up schools for lower caste and tribal children.

 

A) Christian missionaries

B) Brahmo Samaj

C)Prerna Samaj

D) Prarthana Sabha

 

Q19- Arya Samaj came into existence in ______.

 

A) 1870

B) 1875

C) 1880

D) 1876

 

Q20- In most of the regions, Brahmins and Kshatriyas consider themselves as ______.

 

A) Upper Caste

B) Lower Caste

C) educationists

D) government

 

Q21- B R Ambedkar belonged to ______ caste.

 

A) Mahar

B) Brahman

C) Gond

D) Dubla

 

Q22- Dubla caste people are primarily from the state of _____.

 

A) Arunanchal Pradesh

B) Gujarat

C) Odisha

D) Delhi

 

Q23- The Satnami movement was led by ________.

 

A) Ghasidas

B) Mahardas

C) Ambedkar

D) P C Roy

 

Q24- ___ questioned religious texts that supported the caste system.

 

A) Haridas Thakur

B) Narayan Swami

C) Ghasidas

D) Patel

 

Q25- Self Respect movement was led by ______.

 

A) Periyar

B) Ambedkar

C) Jyotiba Phule

D) Raja Rammohan Roy

 

Q26- _______ was founded by Jyotiba Phule.

 

A) Satyashodhak Samaj

B) Brahmo Samaj

C) Prarthana Sabha

D) Widow School

 

Q27- ______ belonged to the Ezhava caste.

 

A) Srinath Guru

B) Sri Narayana Guru

C) Haridas Thakur

D) Ambedkar

 

Q28- Jyotiba Phule studied in school set up by _____.

 

A) Indian reformists

B) Christian Missionaries

C) Religious groups

D) Ghasidas

 

Q29- Haridas Thakur belonged to ____ sect.

 

A) Matua

B) Bhil

C) Gond

D) Dubla

 

Q30- The slaves of Africa were made to work in _____ plantations of America.

 

A) rice

B) potato

C) cotton

D) coffee

 

Q31- Ramkrishna Mission was founded by ______.

 

A) Swami Vivekananda

B) Swami Harinanda

C) Bhagini Nivedita

D) Swami Haridas

 

Q32- ______ in Amritsar was established by the Singh Sabha Movement.

 

A) Khalsa College

B) Hindu College

C) Lahore College

D) DAV College

 

Q33- _______ was established in Bombay in 1867.

 

A) Paramhansa mandali

B) Brahmo Samaj

C) Prarthana Samaj

D) Brahmo Mandali

 

Q34- _____ was founded by Henry Derozio.

 

A) Young Bengal Movement

B) Home Rule Movement

C) Aligarh Movement

D) Prerna Sabha

 

Q35- Aligarh Muslim University was founded in _____.

 

A) 1877

B) 1874

C) 1875

D) 1872

 

Q36- Paramhansa Mandali was founded in ___.

 

A) 1842

B) 1840

C) 1843

D) 1845

 

Q37- ______ was a book written by Jyotiba Phule.

 

A) Abhyas

B) Gulamgiri

C) Stripurushtulana

D) Harijans of India

 

Q38- ______ came up in Madras in 1867.

 

A) Ved Samaj

B) Prarthana Sabha

C) Sikh Samaj

D) Ramkrishna Mission

 

Q39- Aligarh Movement was led by _______.

 

A) Swami Vivekananda

B) Sir Sayyid Ahmed Khan

C) Akbar Ali Khan

D) Rahmat Pathan

 

Q40- Women who died by burning themselves on the funeral pyre of their husbands were called ____

 

A) Suhagan

B) Devi

C) Sati

D) Mata

 

Answer key for Class 8 History Our Past III Book Chapter 8 – Women, Caste and Reform MCQs

 

Q. No. Answer Q. No. Answer
1 A 21 A
2 A 22 B
3 A 23 A
4 A 24 A
5 A 25 A
6 B 26 A
7 A 27 B
8 C 28 B
9 B 29 A
10 B 30 C
11 C 31 A
12 B 32 A
13 B 33 C
14 A 34 A
15 B 35 C
16 A 36 B
17 B 37 B
18 A 38 A
19 B 39 B
20 A 40 C

 

Please follow and like us: