If I Were You Question Answers

 

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive book If I Were You Important Question Answers Lesson 11

 

Class 9 English If I Were You Question Answers – Looking for If I Were You question answers (NCERT solutions) for CBSE Class 9 English Beehive Book Chapter 11? Look no further! Our comprehensive compilation of important questions will help you brush up on your subject knowledge. Practising Class 9 English question answers can significantly improve your performance in the exam. Our solutions provide a clear idea of how to write the answers effectively. Improve your chances of scoring high marks by exploring Chapter 11: If I Were You now. The questions listed below are based on the latest CBSE exam pattern, wherein we have given NCERT solutions to the chapter’s extract based questions, multiple choice questions, short answer questions, and long answer questions

Also, practising with different kinds of questions can help students learn new ways to solve problems that they may not have seen before. This can ultimately lead to a deeper understanding of the subject matter and better performance on exams.  

 

 

 

Class 9 English If I Were You Question Answers Lesson 11 – Extract Based Questions

Extract-based questions are of the multiple-choice variety, and students must select the correct option for each question by carefully reading the passage.

class 9 english score full marks

A. Read the following extract and answer the questions that follow:

Gerrard: (pleasantly) Why, this is a surprise, Mr- erIntruder: I’m glad you’re pleased to see me. I don’t think you’ll be pleased for long. Fut those paws up!
Gerrard: This is all very melodramatic, not very original, perhaps, but…
Intruder: Trying to be calm and-er
Gerrard: ‘Nonchalant’ is your word, I think.
Intruder: Thanks a lot. You’ll soon stop being smart. I’ll make you crawl. I want to know a few things, see.
Gerrard: Anything you like. I know all the answers. But before we begin I should like to change my position; you may be comfortable, but I am not.
Intruder: Sit down there, and no funny business. (Motions to a chair, and seats himself on the divan by the bag.) Now then, we’ll have a nice little talk about yourself!
Gerrard: At last a sympathetic audience! I’ll tell you the story of my life. How as a child I was stolen by the gypsies, and why at the age of thirty-two, I find myself in my lonely Essex cottage, how…
Intruder: Keep it to yourself, and just answer my questions. You live here alone? Well, do you?
Gerrard: I’m sorry. I thought you were telling me, not asking me. A question of inflection; your voice is unfamiliar.
Intruder: (with emphasis) Do you live here alone?
Gerrard: And if I don’t answer?

Q1. Who did Gerrard live with?
Ans. Gerrard lived all alone in a secluded place and he was hardly at home, so very few people came to his house.

Q2. Where is the conversation taking place?
Ans. The conversation is taking place in the small cottage of Gerrard.

Q3. What, according to Gerrard, is very melodramatic?
Ans. The intruder’s breaking into his house is very melodramatic.

Q4. How can you say that the intruder’s behaviour is harsh?
Ans. The intruder is speaking threateningly.

B. Read the following extract and answer the questions that follow:

Gerrard: Anything you like. I know all the answers. But before we begin I should like to change my position; you may be comfortable, but I am not.
Intruder: Sit down there, and no funny business. (Motions to a chair, and seats himself on the
divan by the bag.) Now then, we’ll have a nice little talk about yourself!
Gerrard: At last a sympathetic audience! I’ll tell you the story of my life. How as a child I was stolen by the gypsies, and why at the age of thirty-two, I find myself in my lonely Essex cottage, how…
Intruder: Keep it to yourself, and just answer my questions. You live here alone? Well, do you?
Gerrard: I’m sorry. I thought you were telling me, not asking me. A question of inflection; your
voice is unfamiliar.

Q1. Where and with whom does Gerrard live?
Ans. Gerrard lives alone in a small cottage.

Q2. What did happen when Gerrard was a child?
Ans. When Gerrard was a child, he was stolen by the gypsies.

Q3. How can you say that Gerrard is funny with the intruder?
Ans. Gerrard is funny with the intruder because the intruder himself warns him not to be funny

Q4. Why didn’t Gerrard answer the intruder’s questions?
Ans. Gerrard didn’t answer the intruder’s questions because he thought he wasn’t asked any questions.

C. Read the following extract and answer the questions that follow:

Intruder: Listen, this gun’s no toy. I can hurt you without killing you, and still get my answers.
Gerard: Of course, if you put it like that, I’ll be glad to assist you. I do possess a car, and it’s in the garage round the corner.
Intruder: That’s better. Do people often come out here?
Gerard: Very rarely. Surprisingly few people take the trouble to visit me. There’s the baker and yourself.
Intruder: I happen to know that you never see trades people.

Q1. Where is Gerrard’s car?
Ans. Gerrard’s car is in the garage.

Q2. Who comes to visit Gerrard generally?
Ans. The milkman, the green grocer and the barber come to visit Gerrard generally.

Q3. How does the intruder threaten Gerrard?
Ans. The intruder threatens Gerrard as he shows him his gun.

Q4. How can you say that the intruder is a criminal?
Ans. The intruder is a criminal as he is talking with Gerrard on gun point

D. Read the following extract and answer the questions that follow:

class 9 english score full marks

Gerrard: You seem to have taken a considerable amount of trouble. Since you know so much
about me, won’t you say something about yourself? You have been so modest.
Intruder: I could tell you plenty. You think you’re smart, but I’m the top of the class round here.
Gerrard: And where precisely have you got? It didn’t require a great brain to break into my little
cottage.
Intruder: When you know why I’ve broken into your little cottage. you’ll be surprised, and it won’t
be a pleasant surprise.

Q1. Why has the intruder taken the trouble?
Ans. The intruder took the trouble to know about Gerrard’s lifestyle.

Q2. How, according to the intruder, has he got there?
Ans. According to the intruder, he got there by using his brains.

Q3. What pleasant surprise is being talked about here?
Ans. The intruder is going to kill Gerrard.

Q4. What is the plan of the intruder?
Ans. The plan of the intruder is to kill Gerrard to take on his identity

E. Read the following extract and answer the questions that follow:

Intruder: (preparing to shoot) As I said before, this conversation bores me.
Gerrard: Don’t be a fool. If you shoot, you’ll hang for sure. If not as yourself, then as Vincent
Intruder: What is this?
Gerrard: This is your big surprise. I said you wouldn’t kill me and I was right. Why do you think I
am here today and gone tomorrow, never see tradespeople? You say my habits would suit you.
You are a crook. Do you think I am a Sunday-school teacher?
The game’s up as far as I’m concerned. Things went wrong with me. I said it with bullets and got
away. Unfortunately they got one of my men, and found things the fool should have burnt.
Tonight I’m expecting trouble. My bag’s packed ready to clear off. There it is.

Q1. Gerrard tells the intruder that if he shoots him, then :
A. He will escape
B. He will be hanged
C. He will go to prison
D. All of these
Ans. B. He will be hanged

Q2. What did Gerrard tell the intruder about himself?
Ans. Gerrard tells the intruder that he himself was a criminal.

Q3. What crime had Gerrard committed?
Ans. Gerrard had killed a man with bullets

Q4. For that night, Gerrard had plans to :
Ans. Gerrard had plans to pack his things and run away.

Class 9 English Beehive If I Were You Lesson 8 Multiple Choice Questions

 

Q1. Who entered Gerrard’s cottage?
A. A needy man
B. An actor
C. A criminal
D. A dancer
Ans. C

Q2. What was the intruder’s plan?
A. to kill Gerrard and disguise himself as Gerrard
B. to rob Gerard of his riches
C. to steal Gerrard’s pet dog
D. All of the above
Ans. A

Q3. The entrance of the cottage was in the
A. Left
B. Center
C. Right
D. Back
Ans. C

Q4. Who was the intruder?
A. a policeman
B. a criminal
C. a priest
D. a soldier
Ans. B

Q5. What is this story about?
A. About a playwright,Gerrard
B. About an incident from a poet’s life
C. About a successful theft
D. About an actor’s life
Ans. A About a playwright,Gerrard

Q6. According to Gerrard who comes to visit him?
A. the banker
B. the greengrocer
C. the milkman
D. all of the above
Ans. D all of the above

Q7. Why was the police looking for the intruder?
A. Because he had a charge of theft
B. Because he had robbed a bank
C. Because he had committed a murder
D. Because he had run from jail.
Ans. C Because he had committed a murder

Q8. Whom did Gerrard live with?
A. his wife
B. his son
C. his friend
D. his pet dog
Ans. D his pet dog

Q9. Gerrard was wearing __________ shaped spectacles.
A. Horn
B. Cat eye
C. Round
D. Rectangular
Ans. A Horn

Q10. How did Gerrard save himself from the intruder?
A. By pushing him inside a cupboard and locking it from outside
B. By showing him gun
C. By calling police
D. By shouting for help
Ans. A. By pushing him inside a cupboard and locking it from outside

class 9 english score full marks

Q11. I said it with bullets”, why did Gerrard say this to the intruder?
A. To kill him
B. To distract him
C. To save himself from the intruder
D. To scare him off
Ans. C. To save himself from the intruder

Q12. Who is the author of the lesson ‘If I Were You’?
A. Vikram Seth
B. Douglas James
C. Khaled Hosseini
D. Jawaharlal Nehru
Ans. B. Douglas James

Q13. What was the intruder already wanted for?
A. theft
B. chain snatching
C. murder
D. kidnapping animals
Ans. C. murder

Q14. What according to the intruder would stop and scare Gerrard?
A. Knowledge of intruder’s plan of murdering him
B. His criminal identity
C. Gunpoint
D. His shouting
Ans. A. Knowledge of intruder’s plan of murdering him

Q15. The intruder sat on the
A. Floor
B. Chair
C. Sofa
D. Table
Ans. D. Table

Q16. The props were for
A. Play
B. Selling in the market
C. Disguise
D. Waste materials
Ans. A. Play

Q17. What was Gerrard’s full name?
A. Winston Gerrard
B. William Gerrard
C. Vivian Gerrard
D. Vincent Charles Gerrard
Ans. D. Vincent Charles Gerrard

Q18. What did Gerrard say to the intruder when the phone bell rang?
A. It’s time for rehearsal
B. Police has come
C. It is time to leave
D. Rescue has come
Ans. C. It is time to leave

Q19. What did the intruder have in his hand?
A. a revolver
B. a knife
C. an iron rod
D. a toy gun
Ans. A. a revolver

Q20. A baker, green grocer and a _______ used to visit the house of Gerrard.
A. Gardener
B. Plumber
C. Milkman
D. Postman
Ans. C. Milkman

Q21. The intruder once killed a
A. Cop
B. Business person
C. Banker
D. Teacher
Ans. A. Cop

Q22. What does the intruder say about his speciality?
A. murder
B. kidnapping
C. jewel robbery
D. Forgery
Ans. C. jewel robbery

Q23. Gerrard lived in a
A. Beautiful cottage
B. Small cottage
C. Lonely cottage
D. Mansion
Ans. C. Lonely cottage

Q23. Gerrard was dressed in a
A. Great coat
B. Windcheater
C. Track pants
D. Tee shirt
Ans. A. Great coat

Q24. The criminal comes inside and asks Gerrard
A. To take his paws up
B. To handover the valuables
C. To handover his pet dog
D. To hand over one crore of money
Ans. A To take his paws up

Q25. What is the moral of this chapter?
A. Try to be alert at all times because intellect and cool-headedness can help us go a long way.
B. Never fail to try more
C. Live and Let Live
D. You need to learn to admit when you’re wrong.
Ans : A. Try to be alert at all times because intellect and cool-headedness can help us go a long way.

Class 9 English If I Were You Short Question Answers (including questions from Previous Years Question Papers)

In this post we are also providing important short answer questions from Chapter 9 If I Were You for CBSE Class 9 exam in the coming session

Q1. Why does the intruder say, “They can’t hang me twice”?
Ans. Gerrard is warned by the intruder that he will be killed. Gerrard advises him against doing this because doing so will result in his arrest and hanging. The invader says that he has already committed a murder and would face the death penalty for it. The fact that he cannot be hanged twice makes him unafraid to murder Gerrard.

Q2. What did Gerrard tell the Intruder about his life?
Ans. The Intruder was informed by Gerrard that he was not a Sunday school teacher. He was wanted by the police because he had committed a murder. It was a surprise for the Intruder who wanted to impersonate Gerrard and live a peaceful life.

Q3. What is Gerrard’s profession? How do you know it?
Ans. Gerrard is a playwright. He is employed with a theatre company. He says at the end of the play, “Sorry, I can’t let you have the props in time for rehearsal. I believe I’ll include it in my upcoming play.

Q4. “A mystery I propose to explain”. What is the mystery the speaker proposes to explain?
Ans. The Intruder hears Gerrard utter these remarks. He wishes to inform him that he was a murderer and a felon himself. While he was hiding, the police were looking for him. He was about to depart that location quickly because he anticipated a police raid on his home at any moment.

Q5. Why did the Intruder say, “I don’t think you’ll be pleased for long?”
Ans. Gerrard won’t be happy for long, the Intruder predicts, because he arrived there with malicious intentions. He wants to murder Gerrard so that he can take on his identity and live happily ever after.

Q6. Why was the police after the Intruder?
Ans. The Intruder was a criminal. He had killed a police officer. The police had him under surveillance. He entered Gerrard’s cottage for this reason. He desired to assassinate Gerrard and take on his identity.

Q7. How did Gerrard convince the Intruder that his plan would fail?
Ans. Gerrard possessed intelligence. He realised his strategy right away. He informed him that his strategy had failed. He couldn’t defend himself against the law. Even if he pretended to be Gerrard, he would still be detained because Gerrard was a criminal who the police were hunting.

Class 9 If I Were You Long Answer Questions Lesson 11

 

Q1. How did Gerrard get rid of the Intruder in the play ‘If I Were You’? What would you have done if you were in his place? What is the central idea of the play?
Ans. Gerrard had a solitary cottage. He had written plays. One day, a burglar broke into his cabin with the purpose to kill him. The invader had Gerrard’s appearance. He sought to elude the law by posing as Gerrard. However, Gerrard was wiser. He was aware of his motivation. The intruder was informed by Gerrard that he was a criminal himself and that trouble was expected that very evening. The invader was persuaded to leave by him.
He volunteered to protect the burglar from the police by helping. He was instructed to follow him to the garage. Gerrard forced the burglar inside a cabinet and locked him inside while heading to the garage. As a result, Gerrard got rid of the intruder.
I would have behaved in the same manner under the same circumstances. Such a strategy would have occurred to me as well. The act makes clear to us the importance of remaining collected and calm under pressure.

Q2. Imagine you are Gerrard. Tell your friend what happened when the intruder broke into your house. Do you agree that crime cannot escape the law?
Ans. A stranger broke into my cottage one day. He looked like me and was built like me. He was wearing a detective’s uniform. He had an American accent. He struck up a discussion with me and disclosed his plan to pose as me. Initially, I was terrified, but I remained creative. I instantly concocted a lie and persuaded him that I was a criminal just like him. I told him I was going to get out of there because the police were coming for me. I was able to capture him in a trap and deliver him to the authorities. Evil does indeed breed more evil, as is well known. I completely concur that crime does not pay well for very long. Criminals cannot evade the reach of the law. A criminal will eventually be punished, whether they like it or not.

Q3. Why did, according to you, the intruder want to know more about Gerrard? Cheating by impersonation, misappropriation of money and blackmailing have become very common crimes nowadays. But soon the offenders are caught and punished. Tell this fact to your friend by writing a letter to him. Give the example of the intruder who tried to be smart.
Ans.
Dear friend
I want to tell you about an intriguing event. An invader attempted to pose as me in order to avoid punishment. In order to avoid the punishment, he wanted to learn more and more about me. But I tricked him and had him taken into custody. You are aware that today’s crimes like impersonation fraud, financial theft, and extortion are all too widespread. Criminals’ resumes today differ from those of the past.
Professionals, students, and others with advanced degrees are now involved in crimes. But they had no idea that one day they would be found out and sent in jail. Never should we engage in unlawful behaviour. Never participate in a rat race to make quick cash.
There is no quick fix. Success cannot be attained quickly. In the long term, deceit and manipulation are never profitable. Our dedication and tenacity are what really matter.

Q4. Do you think the intruder was smarter than Gerrard? Why/Why not? Which quality of Gerrard made him smarter than the intruder?
Ans. The intruder was not more intelligent than Gerrard. He made an effort to hear Gerrard out but was unsuccessful in getting more information from him. Gerrard warned the intruder that he would undoubtedly be hanged because he was Vincent Charles Gerrard even if he wasn’t executed for the murder. He outwitted the invader by using his awareness of the situation.
He was duped by Gerrard, who eventually trapped him. Gerrard was calm and showed the invader that he was smarter than him thanks to his tolerance, patience, and sense of humour. These, in my opinion, are the traits that everyone should strive to possess. The intruder, on the other hand, lacked patience and was short-sighted. In his haste to avoid the punishment, he lost his sense of logic and got trapped.

Q5. Presence of mind and patience are the two values that help a person at the time of adversity and danger. How did these two attributes of Gerrard help him get rid of the Intruder?
Ans. Gerrard’s personality traits of patience and presence of mind served him well during difficult times. He was successful in getting rid of the intruder who may have murdered him otherwise. Gerrard was able to create a scenario that trapped the invader, thanks to Gerrard’s calm demeanour.
Gerrard persuaded the intruder that he was a criminal himself. He made the intruder an offer of assistance. Gerrard was aware that he couldn’t defend himself against the intruder. Gerrard outwitted the intruder by employing his wit and patience as a weapon. It is true that having an open mind and being patient are the two qualities that serve a person in times of difficulty and peril.

 

Also See:

 

class 9 english score full marks