Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 3 “Mineral and Power Resources” Class 8 Geography Resources and Development book

MCQs for Chapter 3 “Mineral and Power Resources” Class 8 Geography Resources and Development book

CBSE Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 3 “Mineral and Power Resources” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Geography book Resources and Development Chapter 3 – Mineral and Power Resources.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.
 

Click Here for MCQ Video of Mineral and Power Resources

 
Q1- Minerals found in ______ are not accessible.
A) Greenland
B) Serbia
C) Antarctica
D) Japan

 

Q2- The example of ferrous minerals is
A) manganese
B) limestone
C) coal
D) petroleum

 

Q3- An example of mineral fuel is
A) Coal
B) bauxite
C) iron
D) gold

 

Q4- Limestone is a ____ mineral.
A) ferrous
B) metallic
C) non-metallic
D) non – ferrous

 

Q5- Minerals found near earth’s surface are taken out by the process of 
A) quarrying
B) drilling
C) digging
D) weathering

 

Q6- Extraction of minerals is carried out by the process of
A) Weathering
B) Clearing forests
C) Clearing land
D) Mining

 

Q7- ______ is a leading producer of tin.
A) China
B) Pakistan
C) Switzerland
D) USA

 

Q8- ___ is found in China.
A) Gold
B) bauxite
C) Antimony
D) Copper

 

Q9- Crude oil can be found in
A) Qatar
B) Thailand
C) Malaysia
D) Zambia

 

Q10- High grade iron ore can be found in
A) Australia
B) Brazil
C) Mexico
D) Chile

 

Q11- The South American country which boasts of mineral oil is
A) Uruguay
B) Bolivia
C) Brazil
D) Venezuela

 

Q12- _____ is the largest producer of Bauxite across the globe.
A) US
B) Australia
C) Canada
D) India

 

Q13- _____ is the largest producer of diamond among all continents.
A) Asia
B) South America
C) Africa
D) Australia

 

Q14- ______ is obtained from quartz.
A) Silicon
B) Uranium
C) Bauxite
D) Gold

 

Q15- ________ is the ore of Aluminium.
A) Iron
B) Mineral oil
C) Bauxite
D) Coal

 

Q16- ____ is the best way to conserve metals.
A) Throwing away
B) Recycling
C) Decomposing
D) Discarding its usage

 

Q17- _____ is an example of conventional energy sources.
A) Firewood
B) Technology
C) iron
D) Silver

 

Q18- _____ is disadvantage of using hydel power.
A) easy access
B) doesn’t cause pollution.
C) local people are forced to evacuate the area for construction of hydel power project
D) cheap for usage

 

Q19- Thermal power is electricity generated from _____. 
A) Coal
B) Hydel power
C) firewood
D) iron

 

Q20- Coal is an example of ______ energy resource.
A) renewable
B) non-renewable
C) human-made
D) non – ferrous

 

Q21- Gypsum is an example of _____ mineral.
A) metallic
B) ferrous
C) non-metallic
D) non-ferrous

 

Q22- Ores of ______ contain iron.
A) manganese
B) gypsum
C) sandstone
D) marble

 

Q23- More than ______ different types of minerals have been identified until now.
A) 3000
B) 2800
C) 2500
D) 2900

 

Q24- ______ is a mineral fuel.
A) Gold
B) Silicon
C) Petroleum
D) Iron

 

Q25- To reach mineral deposits at great depths, deep bores have to be made. This process is called _____
A) shaft mining
B) drilling
C) quarrying
D) Open cast mining

 

Q26- If a rock contains copper, then its color is ____.
A) Black
B) Blue
C) Red
D) Purple

 

Q27- ______ beds can be found in Algeria.
A) Chromite
B) Nikel
C) Phosphate
D) Limestone

 

Q28- France has _____ deposits
A) copper
B) Limestone
C) Gypsum
D) Petroleum

 

Q29- ______ produces more than half of the world’s tin.
A) Africa
B) Asia
C) Antarctica
D) Europe

 

Q30- ________ can be found in the Appalachian region of Canada.
A) Silver
B) Coal
C) Diesel
D) Chromium

Answer key for Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 3 – Mineral and Power Resources

 

Question Answer Question Answer Question Answer
1 C 11 D 21 C
2 A 12 B 22 A
3 A 13 C 23 B
4 C 14 A 24 C
5 A 15 C 25 A
6 D 16 B 26 B
7 A 17 A 27 C
8 C 18 C 28 B
9 A 19 A 29 B
10 B 20 B 30 B

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *