Please follow and like us:

CBSE Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 1 “Resources” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Geography book Resources and Development Chapter 1 – Resources.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.
 

Click Here for MCQ Video of Resources

 
Q1- The resources which can be used directly without any modification are called _____
A) Non-renewable resources
B) Natural resources
C) Sustainable resources
D) Both B and C

 

Q2- The Machinery and vehicles are examples of ______
A) Human-made resources
B) Human resources
C) Sustainable development
D) Conservative Resources

 

Q3- Which one of the following is a principle of Sustainable Development?
A) Balance between use and conservation of resources
B) Cut the trees.
C) Use vehicles that cause pollution
D) Allow industries to carry on illegal mining

 

Q4- How can we conserve resources?
A) Allow illegal mining
B) Invent new technologies.
C) Give resources time to get renewed.
D) Allow industries to demolish forests

 

Q5- Sustainable Development is
A) A right Balance between use of resources and conservation of resources
B) Allow the resources to be renewed
C) Promote recycling of technological devices
D) Allow clearing of forests to construct apartments

 

Q6- Which of the following is an example of Human Resources?
A) Forests
B) Latest Technologies
C) People
D) Animals & Birds

 

Q7- The example of non-renewable resources are
A) Petrol and Gases
B) Solar Energy
C) Wind Energy
D) Tidal Energy

 

Q8- The example of human-made resources are
A) Wind energy
B) Coal
C) Buildings
D) Jungles

 

Q9- When natural substances change form to become resources, they are called
A) Renewable resources
B) Non – renewable resources
C) Human – made resources
D) Conservative Resources

 

Q10- The amount of resources available for use are called
A) Conservative resources
B) Stock of resources
C) Sustainable resources
D) Man-made resources

 

Q11- A substance or object becomes resource because of its
A) features
B) utility
C) prices
D) renewability

 

Q12- Which of the following resources have maximum economic value?
A) Metals
B) Desert regions
C) Roads
D) Landscapes

 

Q13- How do you implement exclusive rights over an invention?
A) By patenting it
B) By selling it to any company
C) By selling it to government authorities
D) Not revealing it

 

Q14- The resources which take millions of years to get renewed are
A) Renewable resources
B) Non-renewable resources
C) Solar power
D) Human resources

 

Q15- Processed food is an example of
A) Natural resources
B) Human – made resources
C) Resources in stock
D) Non-renewable resources

 

Q16- The number and ability of people is usually referred as
A) Human resources
B) Stock of resources
C) Natural resources
D) Renewable resources

 

Q17- Tropical forests are an example of
A) Natural resources
B) Conservative resources
C) Man – made resources
D) Non-renewable resources

 

Q18- Which of these is not an example of sustainable development?
A)Illegal mining
B) Balancing use of resources
C) Conserve the diversity of the earth
D) Let wild animals remain in their natural habitat

 

Q19- Which of the following is an example of renewable Resources?
A) Solar energy
B) Cutting of trees
C) Diesel usage
D) killing animals

 

Q20- Improving the quality of human lives is an example of
A) Stock of resources
B) Human resources
C) Sustainable development
D) Utility

 

Answer key for Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 1 – Resources

 

Question Answer Question Answer
1 B 11 B
2 A 12 A
3 A 13 A
4 C 14 B
5 A 15 B
6 C 16 A
7 A 17 A
8 C 18 A
9 C 19 A
10 B 20 C

 

 

 

Please follow and like us: