Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 6 “Human Resources” Class 8 Geography Resources and Development book

MCQs for Chapter 6 “Human Resources” Class 8 Geography Resources and Development book

CBSE Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 6 “Human Resources” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Geography book Resources and Development Chapter 6 – Human Resources.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.
 

Click Here for MCQ Video of Human Resources

 
Q1- Union Human Resource Development Ministry was created in 
A) 1987
B) 1985
C) 1990
D) 1986

 

Q2- Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana was started in
A) 2012
B) 2016
C) 2015
D) 2010

 

Q3- ___ is the most populated continent.
A) Africa
B) Asia
C) South America
D) Australia

 

Q4- ___ per cent of the global population resides in 10 countries.
A) 75
B) 60
C) 65
D) 80

 

Q5- ____ is Africa’s most populous country.
A) Zambia
B) South Africa
C) Nigeria
D) Egypt

 

Q6- Average Density of Indian population is ___ persons per sq km.
A) 319
B) 329
C) 382
D) 385

 

Q7- Average Density population of the world is ___ persons per sq km.
A) 51
B) 55
C) 56
D) 50

 

Q8- Chang Jiang plains in ____ is one of the most densely populated regions across the globe.
A) Taiwan
B) China
C) Japan
D) Vietnam

 

Q9- _____ regions are less populated due to unavailability of water.
A) Mountain
B) Valleys
C) Deserts
D) Forests

 

Q10- _____ are people leaving a particular country.
A) Refugees
B) Immigrants
C) Emigrants
D) Foreigners

 

Q11- _____ is a country whose population growth declined because of emigration.
A) Pakistan
B) Sudan
C) Zimbabwe
D) Swaziland

 

Q12- _____ is a country whose population growth declined because of low birth and death rates.
A) Indonesia
B) United Kingdom
C) South Africa
D) Russia

 

Q13- _____ is a country whose population grew due to high birth rates.
A) Serbia
B) Russia
C) Kenya
D) UK

 

Q14- _____ is the most populous country of Europe.
A) Belgium
B) Denmark
C) Sweden
D) Russia

 

Q15- _____ has reported an annual rate of natural increase of population at 3% per annum.
A) Mexico
B) Saudi Arabia
C) Israel
D) US

 

Q16- ____ is widely populated due to its cultural significance.
A) New York
B) Jerusalem
C) London
D) Shanghai

 

Q17- _____ is the most populous city in India.
A) Delhi
B) Chennai
C) Mumbai
D) Indore

 

Q18- The population of _____ has gone up due to immigration.
A) Russia
B) Australia
C) Japan
D) Belgium

 

Q19- Population increases when the _____ is higher.
A) Emigration
B) Death Rate
C) Birth rate
D) water availability

 

Q20- ______ is the world’s most populated country.
A) Japan
B) Brazil
C) China
D) India

 

Answer key for Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 6 – Human Resources

 

Question Answer Question Answer
1 B 11 B
2 C 12 B
3 B 13 C
4 B 14 D
5 C 15 B
6 C 16 B
7 A 17 C
8 B 18 B
9 D 19 C
10 C 20 C

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *