Please follow and like us:

CBSE Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 4“Agriculture” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Geography book Resources and Development Chapter 4 – Agriculture.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ Video of Agriculture

 

Q1- Across the globe, more than ___% of people are engaged in agriculture
A) 25
B) 40
C) 50
D) 30

 

Q2- ____ is a primary activity.
A) Oil refining
B) Food processing
C) Agriculture
D) Pesticide preparation

 

Q3- Around ___ of Indian population depends on agriculture.
A) 2/3
B) 1/5
C) 4/5
D) 1/3

 

Q4- Arable land is
A) land where crops are grown.
B) land where trees are cut.
C) land which is cleared for agriculture
D) land where mining takes place.

 

Q5- Jhumming is practised in ____ India.
A) North – East
B) South
C) West
D) South- west

 

Q6- Following animal is a part of the nomadic herd
A) camel
B) ox
C) cats
D) rabbits

 

Q7- Which of the following physical input is required in agriculture?
A) labour
B) slope
C) rainfall
D) Sunlight

 

Q8- One of the inputs required in farming is
A) slope
B) crops
C) Human Resource
D) Machinery

 

Q9- Cultivation of grapes is defined as
A) Horticulture
B) Viticulture
C) Sericulture
D) Agriculture

 

Q10- An example of tertiary activity is
A) Advertising
B) Hunting
C) Agriculture
D) fishing

 

Q11- Fishing is an example of
A) Primary activity
B) Secondary activity
C) Tertiary activity
D) Agriculture activity

 

Q12- The word ‘agriculture’ has been derived from Latin word
A) ageri
B) ager
C) agri
D) agar

 

Q13- Growing flowers are identified under
A) Horticulture
B) Pisciculture
C) Sericulture
D) Viticulture

 

Q14- Seeds are one of _____ of agriculture.
A) process
B) output
C) input
D) labour

 

Q15- Shifting Cultivation is known as ____ in Malaysia.
A) Kharif
B) Jhumming
C) Ludang
D) Rabi

 

Q16- Roca is an agricultural practices followed in
A) Brazil
B) Indonesia
C) China
D) Malaysia

 

Q17- Nomadic Herding is practised in which of the following states
A) Rajasthan
B) Tamilnadu
C) Kerala
D) Telangana

 

Q18- If someone starts rearing silkworms, this practise is called
A) Horticulture
B) Viticulture
C) Agriculture
D) Sericulture

 

Q19- In the USA, _____ is grown excessively.
A) Millet
B) Wheat
C) Rice
D) Maize

 

Q20- In India, wheat is grown during ____ season.
A) Spring
B) Autumn
C) Winter
D) Summer

 

Q21- Extraction and production of natural resources is identified under _______ activity.
A) Primary
B) Secondary
C) Tertiary
D) Non-renewable

 

Q22- Agriculture is most favourable in _____ regions
A) Plain
B) desert
C) mountain
D) rocky

 

Q23- _____ is one of the important inputs of farming.
A) Fertilizers
B) crops
C) plain region
D) fruits

 

Q24- The art and science of soil cultivation to rear crops is called
A) agriculture
B) Viticulture
C) Sericulture
D) Horticulture

 

Q25- Shifting Cultivation is primarily practised in the regions where ________ takes place.
A) tsunami
B) heavy rainfall
C) dry weather
D) cutting of trees

 

Q26- In Sahara desert, _____ takes place.
A) shifting cultivation
B) nomadic herding
C) heavy rains
D) horticulture

 

Q27- ______ is one of the crops grown under commercial farming.
A) potato
B) onion
C) Wheat
D) Tomato

 

Q28- Mixed farming is practised in _______.
A) New Zealand
B) Zambia
C) Egypt
D) Belarus

 

Q29- ______ is a plantation grown in tropical regions of the world.
A) Rubber
B) Silk
C) Millet
D) Jute

 

Q30- Growing ______ is a type of plantation.
A) Rice
B) Wheat
C) coffee
D) maize

Answer key for Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 4 – Agriculture

Question Answer Question Answer
1 C 11 A
2 C 12 B
3 A 13 A
4 A 14 C
5 A 15 C
6 A 16 A
7 A 17 A
8 D 18 D
9 B 19 B
10 A 20 C
21 A 22 A
23 A 24 A
25 B 26 B
27 C 28 A
29 A 30 C

 

Please follow and like us: