Entrance Exam

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info





Class 8 > CBSE Class 8 Social Science MCQs > MCQs for Chapter 5 “Industries” Class 8 Geography Resources and Development book

MCQs for Chapter 5 “Industries” Class 8 Geography Resources and Development book

CBSE Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 5 “Industries” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 8 Geography book Resources and Development Chapter 5 – Industries.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ Video of Industries

 

Q1- Food processing is an example of ___ based industry.
A) marine
B) agro
C) mineral
D) forest

Q2- ____ is an example of forest based industry.
A) Banking
B) Baking cakes
C) Advertising
D) Pharmaceuticals

 

Q3- Seafood industry is an example of ___ based industries.
A) agro
B) mining
C) marine
D) forest

 

Q4- Industry owned by one individual is _______.
A) private sector industry
B) joint sector industry
C) co-operative industry
D) public sector industry

 

Q5- ___ is an example of a co-operative industry.
A) Steel Authority of India Ltd
B) Hindustan Aeronautical Ltd
C) Sudha Dairy
D) Indian Army

 

Q6- Market is one of the ____ factors for setting up of industries.
A) locational
B) Sizeable
C) natural
D) systematic

 

Q7- Setting up ____ leads to development of towns.
A) forests
B) buildings
C) industries
D) schools

 

Q8- Maruti Udyog Ltd is an example of ___ sector industry.
A) cooperative
B) private
C) joint
D) private

 

Q9- ___ has been called the backbone of industry.
A) diamond
B) iron
C) Steel
D) Petroleum

 

Q10- ____ is one of the major steel producing centres.
A) Bhilai
B) Jammu
C) Chandigarh
D) Delhi

 

Q11- Jamshedpur lies on the banks of _______ river
A) Subarnarekha
B) Ganga
C) Jhelum
D) Mahi

 

Q12- ____ is a steel city in the USA
A) New York City
B) Detroit
C) Pittsburg
D) Ohio

 

Q13- Bhadravati – an important steel centre is located in
A) Jharkhand
B) Karnataka
C) Bihar
D) Odisha

 

Q14- Sakchi is the old name of ______.
A) Jamshedpur
B) Salem
C) Bhadravati
D) Belgavi

 

Q15- _____ is a prominent coalfield in India.
A) Bokaro
B) Jharia
C) Chittranjan
D) Dimapur

 

Q16- India’s first successful mechanized textile mill was established in ____.
A) Surat
B) Kolkata
C) Madras
D) Mumbai

 

Q17- Kanpur is famous for ____ factories
A) sugar
B) textile
C) steel
D) marine

 

Q18- _____ is also famous as ‘Manchester of India.’
A) Surat
B) Delhi
C) Ahmedabad
D) Salem

 

Q19- In Ahmedabad, the first textile mill was established in which year?
A) 1856
B) 1859
C) 1861
D) 1855

 

Q20- _____ is known as the ‘Manchestor of Japan.’
A) Tokyo
B) Hiroshima
C) Osaka
D) Aichi

 

Q21- Manufacturing of fish oil is an example of _____ based industry.
A) agro
B) marine
C) forest
D) mineral

 

Q22- Basket weaving is identified under
A) cottage industry
B) marine based industry
C) mineral based industry
D) source industry

 

Q23- Silk manufacturing falls under
A) large scale industry
B) small scale industry
C) marine industry
D) mineral industry

 

Q24- Kharkai river flows through the steel city of ____.
A) Jamshedpur
B) Bhilai
C) Chittorgarh
D) Bokaro

 

Q25- The textile industry of Osaka imports _____ from other countries.
A) cotton
B) rice
C) metal
D) iron

 

Q26- ______ river flows through Osaka.
A) Shinano
B) Yodo
C) Thames
D) Colarado

 

Q27- The Great Lake waterway is located near
A) New York
B) Washington
C) Pittsburgh
D) Osaka

 

Q28- Dolomite mines are located in
A) Odisha
B) Tamilnadu
C) Punjab
D) Gujarat

 

Q29- Chintzes clothes can be found in
A) Dhaka
B) Masulipatnam
C) Burhanpur
D) Calicut

 

Q30- _____ industry is found in abdundant amount in Egypt.
A) cotton
B) jute
C) wheat
D) rubber

 

Answer key for Class 8 Geography Resources and Development book Chapter 5 – Industries

 

Question Answer Question Answer Question Answer
1 B 11 A 21 B
2 D 12 C 22 A
3 C 13 B 23 B
4 A 14 A 24 A
5 C 15 B 25 A
6 A 16 D 26 B
7 C 17 B 27 C
8 C 18 C 28 A
9 C 19 C 29 B
10 A 20 C 30 A

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *