The Book that saved the Earth Chapter 10 MCQs, Class 10 English Footprints without Feet book


MCQs of Class 10 English Chapter 10, The Book that saved the Earth by Claire Boiko have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 10- The Book that saved the Earth from NCERT Footprints without Feet book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of The Book that saved the Earth. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 The Book that saved the Earth from Footprints without Feet book..

Click here for notes, summary of The Book that saved the Earth

Watch the video explanation of The Book that saved the Earth here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the writer of the play "The Book that saved the Earth"?

A) KA Abbas
B) Claire Boiko
C) Guy De Maupassant
D) Sinclair Lewis

 

Q2- "You haven’t heard about the Martian invasion of ____? "

A) 2010
B) 2020
C) 2040
D) 2050

 

Q3- Which century is named the "Era of the Book", according to the Historian?

A) twentieth century
B) twenty-first century
C) twenty-second century
D) none of the above

 

Q4- Who is the Commander-in-Chief of the Mars Space Control?

A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Think Tank

 

Q5- Who is the captain of the crew?

A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Think Tank

 

Q6- Who is the lieutenant of the rew?

A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Think Tank

 

Q7- Who is the sergeant of the crew?

A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Think Tank

 

Q8- Which "ridiculous little planet" is being talked about?

A) Mars
B) Earth
C) Jupiter
D) Saturn

 

Q9- What is the place according to the Think Tank where they are about to take a refuge?

A) hat
B) storage barn
C) haberdashery
D) crude refreshment stand

 

Q10- What was a sandwich according to the Think Tank?

A) hat
B) book
C) sandwich
D) none of the above

 

Q11- Who tasted the "sandwich"?

A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Noodle

 

Q12- What is the "sandwich" used for on Earth, according to Noodle?

A) satiating hunger
B) communication
C) dessert
D) none of the above

 

Q13- How did they find codes inside the sandwich?

A) through hearing communication
B) through eye communication
C) by tasting it
D) all of the above

 

Q14- How many moons does Mars have?

A) 1
B) 2
C) 4
D) 5

Q15- What did they infer from the picture of Humpty Dumpty?

A) Think tank’s balloon brain
B) Earthians are after Think tank
C) Earthians have seen Think Tank
D) all of the above

 

Q16- Which book saved the planet Earth from Martian invasion?

A) nursery rhymes
B) noble encyclopedia
C) book about rockets
D) book about missiles

 

Q17- What did Think Tank mistake books for?

A) CD
B) Cassette
C) Sandwich
D) Burger

 

Q18- What did Think Tank think books were for?

A) hearing
B) reading
C) eating
D) smelling

 

Q19- At first, what did Noodle suggest that the books were for?

A) hearing
B) reading
C) eating
D) smelling

 

Q20- In the second instance, what did Noodle suggest that the books were for?

A) hearing
B) reading
C) eating
D) smelling

 

Q21- The invaders were from ______.

A) Jupiter
B) Mercury
C) Venus
D) Mars

 

Q22- The story is set in the ______.

A) Past
B) present
C) future
D) All of them

 

Q23- In which century did the invasion occur?

A) 24th
B) 20th
C) 21st
D) 25th

 

Q24- Name the book of nursery rhymes which saved Earth.

A) Mother goose
B) Father goose
C) Baby goose
D) none of these

 

Q25- Name the capital of Mars.

A) Martian
B) Mart
C) Marsopolis
D) Martyr

 

Q26- What are the invaders called?

A) Marser
B) Martian
C) Martina
D) Marsant

 

Q27- Who suggests that the book is a hat?

A) Oop
B) Iota
C) Omega
D) Think Tank

 

Q28- What is the rank of Iota?

A) Sergent
B) Marshall
C) Lieutenant
D) Commander

 

Q29- What do the Martians eat in order to read the books?

A) Fruits
B) Vitamins
C) Vegetables
D) Bread

 

Q30- According to Think Tank’s decoding, which animal can fly on the Earth?

A) dog
B) cat
C) cow
D) horse

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

B

11

A

21

D

2

C

12

B

22

C

3

A

13

B

23

D

4

D

14

B

24

A

5

B

15

D

25

C

6

C

16

A

26

B

7

A

17

C

27

A

8

B

18

C

28

C

9

D

19

A

29

B

10

B

20

B

30

C

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer