Home >> Class 10 >> History >>

MCQs for Class 10 History India and the Contemporary World Book Chapter 3 “The Making of a Global World”

Class 10 History MCQ Tests as per latest pattern - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE -Click here

CBSE Class 10 History India and the Contemporary World Book Chapter 3 “The Making of a Global World” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 History India and the Contemporary World Book Chapter 3 - The Making of a Global World.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Q1. What is meant by making of the Global World?
A. People interacting with each other from different countries
B. involvement of trade, of migration, of people in search of work, the movement of capital between different countries and political & social involvement
C. Political involvement of different nations
D. Migration and trade between countries

 

Q2.  Active coastal trade linked the Indus valley civilisations as far back as ……………
A.  3000 BCE
B. 2000 BCE
C. 1000 BCE
D. 2500 BCE

 

Q3. What was the currency used for more than a millennia in the ancient trade?
A. Coins
B. paper notes
C. cowries (the Hindi cowdi or seashells)
D. no currency , barter system

 

Q4. What is meant by the ‘Silk Routes” ?
A.  points to the importance of West-bound Chinese silk cargoes travelling on the various routes
B. import - export of silk
C. Asian routes used
D. routes used in and out of Asia

 

Q5. Which were these routes that were identified by the historians?
A. Between only Asia and Europe
B.  over land and by sea, knitting together vast regions of Asia, and linking Asia with Europe and northern Africa.
C. only sea routes through Asia, Europe, Africa
D. only land routes through Asia and Europe

 

 

Q6. What exchange did Europe return to Asia in the form of trade?
A.  gold and silver – flowed from Europe to Asia
B. currency came from Europe
C. cowries
D. barter system of different goods

 

Q7.  Which foods were introduced in Europe and Asia after Christopher Columbus discovered America?
A.  potatoes, soya, groundnuts, maize, tomatoes, chillies, sweet potatoes
B. meats
C. wheat and rice
D. seafood

 

Q8. Europe’s poor began to eat better and live longer with the introduction of the humble …………….
A. maize
B. potato
C. soya
D. rice

 

Q9.  Which goods from the American continent enhanced Europe’s wealth and financed its trade with Asia after its discovery in the 16th century?
A. food products
B. cash crops
C. Precious metals, particularly silver
D. pottery and arts

 

Q10. What was South America’s El Dorado fabled as in the 17th century?
A. the trade city
B. city of gold
C city of merchants
D. the beautiful city

 

Q11. Which disease travelled from Europe to America and was responsible for mass deaths of the original inhabitants of America?
A. Plague
B. Hay fever
C. Smallpox
D. Chickenpox

 

Q12. Who said that smallpox signalled God’s blessing for the colonists: ‘… the natives … were neere (near) all dead of small Poxe (pox), so as the Lord hathe (had) cleared our title to what we possess”
A. Alfred Crosby
B. John Winthorp, the first governor of the Massachusetts
C. Christopher Columbus
D.  Michael Fitzgerald

 

Q13. Who was a Dissenter ?
A. believer in all religious practices
B. preacher
C. follower of religion and politics
D. One who refuses to accept established beliefs and practices

 

Q14. Until well into the eighteenth century, which two countries were among the world’s richest countries?
A. England and America
B. China and India
C. Africa and England
D. America and Africa
Ans. B

 

Q15. Later which subcontinent became the centre of the world trade?
A. America
B. India
C. Africa
D. Europe

 

 

Q16. Identify three types of movement or ‘flows’ within international economic exchanges in the 19th century?
A.  trade in goods,  flow of labour- the migration of people in search of employment,  movement of capital for investment
B. trade in goods, type of transport movement, flow of labour
C. slave trade, trade in goods, capital investment
D. trade in goods, type of transport movement, slave trade

 

Q17. What were the “corn laws” about in Britain in the late 18th century?
A.more corn to be imported due to increase in population
B.duties on imported corn
C.pushing up the prices of corn in the country
D. restriction made on the import of corn

 

Q18. In the mid 19th century, which countries became involved in  food production to meet the British demand?
A. India, China, Russia, America
B.China, Russia, America
C.Eastern Europe, Russia, America and Australia
D. India and China

 

Q19. Where was the demand for labour more, that led to more migration?
A. Russia
B. America and Australia
C. Africa
D. Europe

 

Q20.  By which year had the global agricultural economy had taken shape, accompanied by complex changes in labour movement patterns, capital flows, ecologies and technology?
A. 1890
B. 1870
C. 1900
D. 1880

 

Q21. How was meat transported to Europe after new technology set in?
A. live animals were transported on ships
B. some were slaughtered before, come kept alive for transport
C. through refrigerated ships, which enabled the transport of perishable foods and meats over long distances animals were slaughtered for food at the starting point – in America, Australia or New Zealand – and then transported to Europe as frozen meat
D. air transport

 

Q22. In Africa, in the 1890s which disease  had a terrifying impact on people’s livelihoods and the local economy?
A. Smallpox
B. Plague
C. hayfever
D.cattle plague also known as rinderpest

 

Q23. Why were the Europeans attracted to Africa?
A.  due to its vast resources of land and minerals
B. due to abundance of food crop
C. due to abundance of labour
D. due to abundance of oil

 

Q24. What was the problem that the Europeans faced in Africa to carry out the work of plantations?
A. shortage of water
B. shortage of labour- willing to work for wages
C. lack of technology
D.Rinderpest

 

Q25.  What methods did the Europeans use to recruit and retain labour in Africa?
A. paid heavy wages
B.  Heavy taxes were imposed,  Inheritance laws were changed to their disadvantage, confinement in the compound
C. Inheritance laws were changed to their advantage
D. low taxes to win their minds over

 

Q26. What is Indentured labour?
A. contractual labour
B. bonded labour for life
C. labour without wages
D. A bonded labourer under contract to work for an employer for a specific amount of time, to pay off his passage to a new country or home

 

Q27. In India, indentured labourers were hired under contracts which promised return travel to India after they had worked for ………. years on their employer’s plantation.
A. ten
B. three
C. five
D. two

 

Q28. Which areas did the Indian indentured workers come from?
A.  eastern Uttar Pradesh, Bihar, central India and the dry districts of Tamil Nadu.
B. Rajasthan and Gujrat
C. Bengal and Assam
D. Punjab

 

Q29. What was the condition of these indentured workers?
A. living conditions were bearable
B.  described as a ‘new system of slavery’,  Living and working conditions were harsh, and there were few legal rights.
C. they were treated fairly well in the new lands that they were exported to
D. they were given no legal rights

 

Q30.  Britain grew ……….. in India and exported it to China and, with the money earned through this sale, it financed its tea and other imports from China.
A. Cotton
B. Rice
C. Opium
D. Wheat

 

 

Q31.Britain had a ‘trade surplus’ with India. Britain used this surplus to balance its trade deficits with other countries – that is, with countries from which Britain was importing more than it was selling to. What is this system called?
A. Trade Surplus System
B. Deficit Balance System
C. Multilateral Settlement System
D. Trade Settlement System

 

Q32. Britain’s trade surplus in India also helped pay private remittances home by British officials and traders, interest payments on India’s external debt, and pensions of British officials in India. What were these payments called?
A. lateral payments
B. home charges
C. Company charges
D. miscellaneous charges

 

Q33. Which were the Central Powers against the allies in world war 1, 1914-18?
A. Germany, Prussia, Ottoman Turkey
B.  Germany, Austria-Hungary, Italy
C. Germany, Italy, Ottoman Turkey
D.  Germany, Austria-Hungary and Ottoman Turkey

 

Q34. Who were the Allies in World War 1?
A.  Britain, France and Russia (later joined by the US)
B. Britain, France, Holland
C. Britain, Russia, USA
D.  Russia, USA, Holland

 

Q35. What major change occurred for the US after World War I?
A. US owed money to many countries
B.  The war transformed the US from being an international debtor to an international creditor, as Britain had borrowed a lot of money from the US.
C. US lost credentials in the world economy
D. US suffered many losses

 

Q36. What was the  important feature of the US economy in the 1920s ?
A. Stock Market boost
B. Agriculture products profit
C. Mass Production
D. Profit in Trade

 

Q37.  Who was a well-known pioneer of mass production in the US at the time?
A. Henry Ford
B. John Ford
C. David Ford
D. Micheal Ford

 

Q 38. What technique did Henry Ford use for ha Mass production of cars?
A. Process manufacturing
B Assembly line technique
C.Batch manufacturing
D. made to order production

 

Q39. When did the Great Depression set in?
A. 1931
B. 1928
C. 1929-30
D. 1932

 

Q40. What were the effects of the Great Depression on the US Economy?
A. Effected only agriculture prices
B agricultural overproduction,  falling agricultural prices, US could not lend money, businesses collapsed
C. industrial backlash
D. famines and disease

 

Q41. What were the effects of the Great Depression on India?
A. affected Indian trade,  exports and imports nearly halved, wheat prices in India fell by 50%, colonial government refused to reduce revenue, agricultural prices fell sharply
B. Indian economy was not affected much
C. partial industrial losses
D. only agricultural problems

 

Q42. Who were the Axis powers in World War II?
A.  Nazi Germany, Japan and Italy
B. Germany, Austria-Hungary, Italy
C. Germany, Italy, Ottoman Turkey
D. Germany, Italy, Austria-Hungary

 

Q43. Who were the Allies in World War II?
A. Britain, France, the Soviet Union
B.Russia, USA, Holland
C. Britain, France, the Soviet Union and the US
D. France, the Soviet Union, USA

 

Q44. It had made huge sacrifices to defeat Nazi Germany, and transformed itself from a backward agricultural country into a world power during the very years when the capitalist world was trapped in the Great Depression. Which country is being mentioned here?
A. France
B. Soviet Union
C. USA
D. Britain

Q45.  An industrial society based on mass production cannot be sustained without …………………..
A. export market
B. international market
C. Mass consumption
D. mass disposal

 

Q46. What steps were taken at the Bretton Woods Conference in 1944?
A. discussed how to stabilize world economy
B. decided various measures to fulfill the loss of nations post war
C.suggested steps for industrial upliftment
D established the International Monetary Fund (IMF) and  International Bank for Reconstruction and Development (popularly known as the World Bank)

 

Q47. Which country has an effective right of veto over key IMF and World Bank decisions?
A. UK
B. USA
C. Japan
D. Germany

 

Q48. Developing countries demanded  a new international economic order (NIEO), What purpose did it solve?
A.  real control over natural resources, more development assistance, fairer prices for raw materials, and better access for their manufactured goods in developed countries’ market
B. fairer prices for raw materials, better exports
C. for better human resource development
D. manufacture to consumption benefits

 

Q49. What brought many countries back into the fold of the world economy in the 20th century?
A. World Bank set new policies
B. revolution of manufacturing for self in Asia
C. new economic policies in China and the collapse of the Soviet Union and Soviet-style communism
D. New Land and Industrial policies

 

Q50. What change did  low-cost structure of the Chinese economy, most importantly its low wages bring about?
A. investment by MNCs
B. investment by world bank
C. investment by developing countries
D. investment by super powers

 

Answer key for Class 10 History India and the Contemporary World Book Chapter 3 - The Making of a Global World

Q.No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

B

21

C

41

A

2

A

22

D

42

A

3

C

23

A

43

C

4

A

24

B

44

B

5

B

25

B

45

C

6

A

26

D

46

D

7

A

27

C

47

B

8

B

28

A

48

A

9

C

29

B

49

C

10

B

30

C

50

A

11

C

31

C

 

 

12

B

32

B

 

 

13

D

33

D

 

 

14

B

34

A

 

 

15

D

35

B

 

 

16

A

36

C

 

 

17

D

37

A

 

 

18

C

38

B

 

 

19

B

39

C

 

 

20

A

40

B

 

 

 

Take Free MCQ Test History

 

Also See :

 

Class 10 History MCQ Tests as per latest pattern - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE -Click here