Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 6 to 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net

 

 

Home >> Learn English >> Class 10 >> Important Questions

The Hundred Dresses Part 1 Important Questions of 1,2,3 and 5 Markers CBSE Class 10 English Chapter 5

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Book Chapter 5 The Hundred Dresses 1 Important Questions

Here are the The Hundred Dresses Part 1important questions of 1.2.3 and 5 Marks for CBSE Class 10 English First Flight Book Chapter 5.  The important questions we have compiled will help the students to brush up on their knowledge about the subject. Students can practice Class 10 English important questions to understand the subject better and improve their performance in the board exam. The solutions provided here will also give students an idea about how to write the answers.Take Free Online MCQ Test forClass 10

 

 

The Hundred Dresses Part 1 Important Question for CBSE Class 10 English Flamingo Book Chapter 5

 

See Video of The Hundred Dresses 1 Important Questions

 

 

Class 10 English A Letter to God MCQs 1 Marks

A. The house- the only one in the entire valley -sat on the crest of a low hill. From this height one could see the river and the field of ripe corn dotted with the flowers that always promised a good harvest. The only thing the earth needed was a good downpour or at least a shower. Throughout the morning Lencho -who knew his fields intimately- had done nothing but see the sky towards the north-east.

1. Based on the detail of the house’s location, how can it best be described?
a) majestic
b) imposing
c) solitary
d) unique

 

 

2. Peggy gave her friend a nudge because
a) she wanted to push her away from the scene.
b) she disliked her friend being distracted then.
c) she was teasing Wanda and wanted her to make others pay attention.
d) she was teasing Wanda and didn’t want anyone her miss the ‘fun’.

 

See Video of The Hundred Dresses 1 Important Questions

Top

 

4. Why was Wanda’s answer to Peggy’s question always the same? Pick the LEAST probable reason.
This was so because she knew that
a) she was being picked on and it was probably her defence.
b) confessing the truth would probably worsen the situation.
c) she didn’t know how else to get out of that situation.
d) sticking to an unexpected answer would get her the attention she needed.

 

5. Regarding Wanda being teased, Miss Mason was
a) in denial that such behaviour was possible by her students.
b) aware but didn’t want to discuss it with the students.
c) unaware that the students were frequently teasing Wanda.
d) of the belief that such behaviour was a normal part of growing up.

 

6. Which of the following images showcase ‘hopscotch’?

 

hopscotch

 

(B) In the opinion of the judges, any one of the drawings is worthy of winning the prize. I am very happy to say that Wanda Petronski is the winner of the girls’ medal. Unfortunately, Wanda has been absent from school for some days and is not here to receive the applause that is due to her. Let us hope she will be back tomorrow. Now class, you may file around the room quietly and look at her exquisite drawings.”

 

1. Pick the statement that is TRUE, according to the information given in the extract.
a) Wanda won the prize because she had submitted a variety of entries.
b) Wanda would have still won the prize even if she had submitted just one entry.
c) Wanda won the prize because the majority of judges were women.
d) Wanda would have still won the prize if she had drawn something else.

 

2. Miss Mason says, “I am very happy to …”. Which phrase DOES NOT replace the underlined phrase correctly from those given below?
a) It gives me great pleasure to…
b) I am sure you’ll be surprised to…
c) I am delighted to…
d) It fills me with joy to…

 

3. When the teacher wants them to ‘file around’, she wants the students to
a) put the files in their proper places.
b) gather around her table to discuss the designs.
c) file the designs properly in their folders.
d) walk in a line to admire the designs.

 

4. Pick the sentence that DOES NOT use ‘due to’ in the same sense as in the given extract.
a) She was disappointed due to their rude behaviour.
b) We must give our colleagues the vacation due to them.
c) I have some extra money due to me this month from my friend.
d) You have an apology due to your parents.

 

5. The teacher refers to Wanda’s designs as ‘exquisite’ because
a) each one of the hundred designs was different.
b) each one of them was very beautiful.
c) each of them was a copy of the latest fashion trend.
d) each one had the same colour theme as the other.

Answer key

A

B

1

b

1

b

2

d

2

b

3

d

3

d

4

d

4

a

5

c

5

b

6

d

 

 

 

 

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Class 10 English The Hundred Dresses (1) 2 Marks Questions– 20 to 30 words

1. What, according to Room Thirteen, was ‘unusual’ about Wanda?

Ans. Wanda Petronski had a peculiar name which was considered ‘funny’ by her classmates. She did not have any friends. She sat in the last row, next to the last seat. She remained quiet whereas the corner of the class where she sat was the most rough and noisy.

 

2. Briefly justify Peggy’s popularity.

Ans. Peggy was the most popular girl and the best – liked girl at school. She protected small children from bullies. She was soft hearted and could not see anyone maltreat animals. She could not do anything wrong.

 

 

3. Why was Wanda’s claim to a hundred dresses incongruent with what she wore to school most days?

Ans. Wanda’s claim to a hundred dresses seemed untrue. It was incongruent because on most days she wore the same faded blue dress that didn’t hang right. It was clean, but it looked as though it had never been ironed properly.

 

4. Wanda Peggy and Maddie often waited for Wanda, to have ‘fun’ with her. How was this concept of ‘fun’ different from how we commonly know it?

Ans. Fun is a light-hearted pleasure, enjoyment, or entertainment. However, the ‘fun’ for which Peggy and Maddie waited for Wanda was to make fun of her. They would tease her and laugh at her.

 

Class 10 English The Hundred Dresses (1) 3 Marks Questions – 40 to 50 words

1. Wanda was not only different from the other students of her class but even from the other students at the back of the class where she sat. Explain how this was so.

Ans. Wanda was different from the rest of the class because she had an unusual name. “Petronski” seemed to be a strange name and the students laughed at it. Wanda sat at the back of the class which was the most rough and noisy corner. On the contrary, Wanda was very quiet and hardly spoke.

 

2. The drawing and colouring contest involved girls designing dresses and boys designing motorboats.
a) Does it reveal any common perception about girls and boys?
b) What do you feel about the same?

Ans. a) Yes, it reveals the common perception about girls and boys. Girls are said to be inclined towards fashion while boys like machines.
b) I feel that this perception does not exist any more. There is no gender disparity between boys and girls while choosing professions.

 

3. What does the reaction of the two girls, at the announcement of Wanda’s name as the winner of the girls’ medal, tell us about them?

Ans. Peggy and Maddie reacted in a positive manner. They did not envy Wanda. They admired her paintings and recollected that she had described the designs to them. This shows that the girls were clear at heart. They mocked at Wanda because they thought that she lied to them and that she had a strange name.

 

4. Maddie had her own reason to feel embarrassed on occasion, when Wanda was teased about her dresses. If you were Maddie, how would you have addressed the situation?

Ans. Maddie was also poor and wore hands down dresses. She feared being mocked at like Wanda. If I were Maddie, I would express my displeasure to Peggy. I would request her to stop making fun of Wanda because I would know how it felt like, to be laughed upon.

 

5. Explain how wearing a school uniform might have addressed the problem/s faced by Maddie and Wanda regarding their dresses.

Ans. A school uniform brings uniformity in the dress code and all the students are on the same social platform. There is no discrimination on the basis of financial status. This would definitely address the problems faced by Wanda and Maddie with respect to their dresses.

 

 

 

Important Videos Links

 

Class 10 English The Hundred Dresses (5 Marks Questions (100 to 120 words)

1. As a student from a different class (Room Eleven), write a diary entry about the behaviour of Peggy and Maddie with Wanda, in the light of the given quotes. You may begin like this:

diary

diary1

Ans.

7 July, 1944. Tuesday
7:30 PM

 

I have been watching the goings-on of Peggy and Maddie, every morning, for a while now. I’m going to report the matter to Miss Mason. These girls do not have the right to judge Wanda. Even if they think that she lies, it does not give them the right to mock at her. I cannot remain silent and watch this injustice.

If I do not speak up against this, it will mean that I support Peggy and Maddie. It would imply that I am a coward and cannot stand up against the wrong doers. My conscious is pricking me and I am restless. I have to speak up for justice for Wanda. Tomorrow morning, I will report the matter to the teacher.

Bye dear diary

 

2. Despite her picking on Wanda and leading the group in doing so, Peggy was someone who shielded younger children from bullies and cried at the mistreatment of animals. Do you think that most people in the world are like Wanda Peggy - very aware about several issues but quite unfeeling when it comes to dealing with someone ‘different’? Present your views and include the importance of being self-aware, lest we hurt others due to our thoughtlessness.

Ans. While dealing with others, we must be extremely careful, not to hurt them. We must not be sarcastic because it hurts their sentiments.
Peggy was a kind – hearted girl, she saved children from bullies and had a soft corner for animals. Although she did not want to make Wanda cry, her behaviour was rude. The manner in which she asked Wanda about the number of dresses that she had aimed at mocking at her. Peggy did so because she found Wanda’s name to be strange. Maybe she wanted to befriend Wanda but her behaviour was impolite.
We must be sensitive towards the feelings of the other person and should be courteous towards them.
Many people are insensitive like Peggy. They do not understand the other person’s perspective. We need to be extra cautious while dealing with others.

 

3. If Wanda had to choose one friend from among Anne Frank, Amanda and Valli, who do you think she would have chosen? Explain with relevant rationale and reference to the texts.

Ans - Wanda would select Anne as a friend.
Value points
As Wanda was a quiet girl, Anne’s talkative nature would compliment her.
Both had an artistic bent of mine. Wanda was good at painting while Anne had a flair for writing. This similarity would make them close friends.
As Anne sought a confidante, Wanda would definitely keep a close guard on her friend’s secrets.
Both Anne and Wanda were mature girls and so, they would enjoy each other’s company.
Anne was a victim of the holocaust while Wanda had migrated to the US from Poland. Both suffered from social issues and could relate to each other’s problems.

 

Important Questions Videos Links

 

 

 

 

 

 

special course