NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill book The Voice of the Rain Important Question Answers Poem 3

Class 11 English The Voice of the Rain Question Answers – Looking for The Voice of the Rain question answers (NCERT solutions) for CBSE Class 11 English Hornbill Book Poem 3? Look no further! Our comprehensive compilation of important questions will help you brush up on your subject knowledge. Practising Class 11 English question answers can significantly improve your performance in the exam. Our solutions provide a clear idea of how to write the answers effectively. Improve your chances of scoring high marks by exploring Poem 3: The Voice of the Rain now. The questions listed below are based on the latest CBSE exam pattern, wherein we have given NCERT solutions to the chapter’s extract based questions, multiple choice questions, short answer questions, and long answer questions

Also, practising with different kinds of questions can help students learn new ways to solve problems that they may not have seen before. This can ultimately lead to a deeper understanding of the subject matter and better performance on exams. 

 

  • TThe Voice of the Rain Extract Based Questions
  • The Voice of the Rain Multiple Choice Questions
  • The Voice of the Rain Short Answer Questions
  • The Voice of the Rain Long Answer questions
  •  

    Class 11 English The Voice of the Rain Question Answers Poem 3 – Extract Based Questions

    Extract-based questions are of the multiple-choice variety, and students must select the correct option for each question by carefully reading the passage.

    class 11 english score full marks

     

    A. Read the extract given below and answer the questions that follow.
    And who art thou? Said I to the soft falling shower,
    Which, strange to tell, gave me an answer, as here Translated:
    I am the poem of Earth, said the voice of the rain,
    Eternal I rise impalpable out of the land and the bottomless sea,
    Upwards to heaven, whence, vaguely form’d, altogether Changed, and yet the same.

    Q1. What do you understand by the phrase ‘Strange to tell’?
    Ans. The phrase ‘Strange to tell’ means that it is an unordinary and exceptional thing to receive an answer from the inanimate raindrops.

    Q2.How has the answer been conveyed to us and what is it?
    Ans. The poet has personified a raindrop to represent the response, and the personified rain drop responds to the poet’s question by claiming to be the “Poem of the Planet.”

    Q3. Why does the rain call itself ‘eternal’?
    Ans. The rain refers to itself as eternal since the rain’s formation process never ends.

    Q4. Explain ‘vaguely formed’.
    Ans. The term “vaguely formed” describes the development of clouds that are filled with rainwater vapour. Due to the lack of a distinct shape in these clouds, the rain takes on a vague appearance.

    Q5. Explain ‘altogether Changed, and yet the Same.’
    Ans. The phrase indicates that rain is formed by raindrops in the sky. As a result, although their form has changed, their essence has not.

    score full marks class 11

    B. Read the extract given below and answer the questions that follow.
    I descend to leave the droughts, Atomies, dust layers of the globe,
    And all that in them without me were seeds only, latent, unborn;
    And forever, by day and night, I give back life to my own origin,
    And make pure and beautify it.
    (For song, issuing from its birth-place, after fulfilment, wandering Reck’d or unreck’d, duly with love returns)

    Q1. With what purpose does the rain descend from the sky?
    Ans. To give life to the Earth, which is suffering from dryness and drought, raindrops fall from the sky.

    Q2. How does the rain help the seeds?
    Ans. The absence of water causes the seeds to be dormant and incapable of sprouting before it rains. Rain provides them with the water they require to germinate and grow into new plants.

    Q3. Why has the poet compared the rain to a song?
    Ans. The poet has equated the song’s life cycle to that of raindrops, claiming that both return to their source after finishing their duty. They both cure and beautify the Planet and the heart of Man during their trip, respectively.

    Q4. Why are the last lines put within brackets?
    Ans. The final lines are enclosed in brackets since neither the rain nor the poet can be heard in them. These just confirm a poet’s broad observation regarding the development of a song.

    Q5. Where does the song return?
    Ans. The song goes back to the spot where it started, i.e. to the poet’s heart.

    C. Read the extract given below and answer the questions that follow.
    “And who art thou? said I to the soft-falling shower,
    Which, strange to tell, gave me an answer, as here translated:
    I am the Poem of Earth, said the voice of the rain,”

    1. What is the difference between the two ‘I’ in the given lines?
    A. One is of the poet and the other is of the rain
    B. One is with love and other is with surprise
    C. One asks the question and the other answers
    D. Both A and C
    Ans. D

    2. The poet specifically says that the answer was given by ‘The Voice of the Rain’. The emphasis on the voice of rain adds a hint of ………… to the poem.
    A. mystery
    B. thrill
    C. drama
    D. doubt
    Ans. A. mystery

    3. What do you understand by the phrase ‘strange to tell’?
    A. Unusualness of the answer for the poet
    B. Stupidness of the answer for the earth
    C. Ordinariness of the answer for the poet
    D. Commonness of the answer for the raindrops
    Ans. A. Unusualness of the answer for the poet

    4. The two voices in the poem are those of the-
    A. rain and the poet
    B. Translator
    C. Advocate of rain
    D. Rain itself
    Ans. A. rain and the poet

    D. Read the extract given below and answer the questions that follow.
    “Eternal I rise impalpable out of the land and the bottomless sea,
    Upward to heaven, whence, vaguely form’d, altogether changed, and yet the same,
    I descend to lave the droughts, atomies, dust-layers of the globe,
    And all that in them without me were seeds only, latent, unborn;”

    1. From where does the rain originate?
    A. Clouds and land
    B. Land and sea
    C. Sky and sea
    D. Sky and land
    Ans. B. Land and sea

    2. What happens to the raindrops in the sky?
    A. They change their form
    B. They evaporate to become air
    C. They disappear from earth
    D. Nothing
    Ans. A. They change their form

    3. With what purpose does the rain descend from the sky?
    A. To destroy crop
    B. To flatter the poet
    C. To entertain earth
    D. To give life to the planet
    Ans. D. To give life to the planet

    4. What is ‘latent’ and ‘unborn’?
    A. Flowers
    B. Plants
    C. Earth
    D.Seeds
    Ans. D. Seeds

    class 11 english score full marks

    5. What quality of rain is highlighted in the extract?
    A. Entertainer
    B. Healer
    C. Preserver
    D. Caregiver
    Ans. B. Healer

     

     

     
     

    Class 11 English Hornbill The Voice of the Rain Poem 3 Multiple Choice Questions

    Multiple Choice Questions (MCQs) are a type of objective assessment in which a person is asked to choose one or more correct answers from a list of available options. An MCQ presents a question along with several possible answers.

     

    Q1. If the poet has used a Metaphor in the poem, what is it?
    A. I am the Poem of Earth
    B. Voice of the rain
    C. Soft-falling shower
    D. All of the above
    Ans. A. I am the Poem of Earth

    Q2. From where does a song originate?
    A. from the heaven
    B. from the ocean
    C. from the heart of the singer
    D. from the soul of earth
    Ans. C. from the heart of the singer

    Q3. From which two places does the rain rise in the form of water vapour?
    A. land and bottomless sea
    B. land and ocean
    C. mountains and land
    D. clouds and atmosphere
    Ans. A. land and bottomless sea

    Q4. What happens to the rain in the sky?
    A. rain drops form
    B. rain falls
    C. it forms into clouds
    D. None of the above
    Ans. A. rain drops form

    Q5. What Hyperbole was used in the poem?
    A. I am the Poem of Earth
    B. Soft-falling shower
    C. Bottomless sea
    D. voice of the rain
    Ans. C. Bottomless sea

    Q6. Why does the rain tell the poet that she cannot be touched?
    A. because she is water and life
    B. because she rises in the form of water vapour
    C. because she forms clouds
    D. None of the above
    Ans. B. because she rises in the form of water vapour

    Q7. Why does the rain descend to the earth?
    A. to wash the drought and provide water
    B. to cause floods
    C. to beautify the planet
    D. disrupt human life
    Ans. A. to wash the drought and provide water

    Q8. What does the word ‘Descend’ mean?
    A. lineage
    B. come down
    C. to wash down
    D. hidden
    Ans. B. come down

    Q9. What does the rain reply to the poet’s question ‘Who are you’?
    A. she is heaven
    B. she is poem of earth
    C. she is rain from mountains
    D. she is poem of mountains
    Ans. B. she is poem of earth

    Q10. Where does the song return in the poem?
    A. to its originator, i.e. singer
    B. to the poet
    C. to earth
    D. to sea
    Ans. A. to its originator, i.e. singer

    Q11. What does ‘Reck’d or unreck’d’ mean?
    A. enrich or do no enrich
    B. cared for or not cared for
    C. to purify or not
    D. to wash or not to wash
    Ans. B. cared for or not cared for

    Q12. What does the poet ask to the soft – falling shower?
    A. What do you do?
    B. What is your name?
    C. Who are you?
    D. What are you doing?
    Ans. C. Who are you?

    Q13. What is the meaning of ‘who art thou’?
    A. Who are you?
    B. What are you doing?
    C. How are you?
    D. Whose art is this?
    Ans. A. Who are you?

    Q14. The poem ‘The Voice of the Rain’ is a conversation between __________?
    A. poet and rain
    B. poet and clouds
    C. rain and trees
    D. birds and rain
    Ans. A. poet and rain

    Q15. Why does the poet compare the rain with a song?
    A. because she beautifies the earth
    B. because she provides life on earth
    C. as they both share a common journey
    D. None of the above
    Ans. C. as they both share a common journey

    Q16. What does the poet compare the rain with?
    A. Song
    B. Heaven
    C. Mountains
    D. Flowers
    Ans. A. Song

    Q17. What happens to the earth when the rain falls back on the surface of earth?
    A. it provides life
    B. it beautifies and purifies the earth
    C. it helps in oxygen
    D. it provides water to flora and fauna
    Ans. B. it beautifies and purifies the earth

    Q18. What does the rain do when she doesn’t care if anyone bothers about her deeds or not?
    A. she talks to Earth
    B. she works hard
    C. she completes her work and talk to the earth
    D. she completes her work and comes back home
    Ans. D. she completes her work and comes back home

    Q19. How does the rain help the seeds inside the earth?
    A. provides water
    B. provides life and helps them grow
    C. provides life
    D. None of the above
    Ans. B. provides life and helps them grow

    Q20. From which two places does the rain rise in the form of water vapour?
    A. land and bottomless sea
    B. land and mountains
    C. mountains and glaciers
    D. None of the above
    Ans. A. land and bottomless sea

     
     

    Class 11 English The Voice of the Rain Question Answers (including questions from Previous Years Question Papers)

    In this post we are also providing important short answer questions from the Poem 3 The Voice of the Rain for CBSE Class 11 exams for the coming session.
     

    1. There are two voices in the poem. Who do they belong to? Which lines indicate this? (NCERT)
    Ans. The interaction between the poet and the rain itself is shown in the poem “The Voice of the Rain.” The poet in this poem inquires as to its identity. The poet gets an answer as the rain itself gives its introduction. Rain and the poet are thus the two voices in the poem. These are:
    (i) I addressed the softly falling shower in the poet’s voice and said, “Who art thou?”
    (ii) In the voice of the rain, I am the Earth’s poem, said the voice of the rain.

    2. What does the phrase ‘strange to tell’ mean? (NCERT)
    Ans. The poet’s wonder at the rain’s capacity for communication is conveyed in the sentence. It is thought that rain cannot communicate like living things. The poet thinks that the fact that the rain should speak and respond to his query will surprise and seem strange to the readers as well.

    3. How does the rain justify its claim ‘I am the Poem of Earth’?
    Ans. The poem that the poet creates has the duty of delivering its audience joy, happiness, and life, which is why the rain refers to itself as the poem of the Earth. Similar to how music or rhythm is produced when rain falls on Earth. Because of this, rain refers to itself as the “Poem of Earth.”

    4. Describe the never ending cycle of rain.
    Ans. On Earth, water rises invisibly in the form of vapour from land and sea masses. It rises, becomes the shape of a cloud, transforms, and then descends on Earth as water droplets to saturate the minuscule dust particles, land, and sea. Rainfall on Earth causes rivers to carry water back to oceans and seas.

    5. Why does the rain call itself ‘impalpable’?
    Ans. Impalpable refers to something that cannot be sensed through touch or vision. Water cannot be seen with the naked eye or felt when it is in the form of a mist. The vapour ascends to the sky, condenses, and creates rain-producing clouds. We are conscious of the process, but we are unable to see it. Because of this, the rain has the right to call itself “impalpable.”

    6. What happens when it rains after a long hot spell?
    Ans. Everything on Earth has dried up after a prolonged period of heat. All of the dust that has accumulated on Earth is removed by rain, giving nature a brand-new appearance. Also, the rain helps seeds that have been dormant up until now to germinate, leading to the growth of new trees and plants.

    7. Latent seeds get a life by rain. Explain.
    Ans. Water is necessary for the seeds on Earth to germinate and grow. The seeds begin to sprout and take on the shape of saplings when it rains. In this sense, rain gives seeds a second chance at life that might have otherwise dried up or gone to waste.

    8. Why is rain essential for Earth?
    Ans. Without rain, the Earth would continue to be dry, droughts will develop, and the layers of dust won’t be washed away. The seeds of the plants and trees will perish because there won’t be anything to quench their thirst.

    9. How does the rain become the voice of Earth?
    Ans. The author recounts how rain falls on Earth in the poem “The Voice of the Rain.” Also, he questions the rain about it. He refers to raindrops as “Poem of Earth” because they breathe fresh life into the dried-out, scorched Earth and fall in a rhythmic pattern. Essentially, it is Earth’s voice since the soothing music created by the softly dropping raindrops is the only way the planet can express itself.

    10. Why do you think the poet says the phrase ‘reck’d or unreck’d’?
    Ans. The language was poetically written. The terms “reck’d and unreck’d” refer to reckoned and unreckoned. The terms literally mean being taken care of and not being taken care of. The poet uses these words to emphasise how, when something falls to the ground, we can either notice it or entirely disregard it. But, even if it isn’t given any attention, it still fulfils its purpose and goes back to being absorbed where it came from.

    11. Why are the last two lines put within brackets? (NCERT)
    Ans. The poem’s final two lines are enclosed in quotes because they are not a part of the exchange between the poet and the rain. The lines in brackets represent the poet’s reflections, observations, and ideas. He provides observations on a song’s development and draws parallels between the rain and a song’s life cycle.

    12. Justify the title ‘The Voice of the Rain’.
    Ans. The advantages of rain and its everlasting process are the themes of the entire poem. The poet has attempted to convey the significance of rain for Earth, for plants, and for people via the words of the rain. The entire poem is about the rain communicating with the poet as the poet translates what the rain is saying through the rain’s native language (the sounds it produces when it falls). The title is therefore appropriate.

    13. Natural elements such as air and rain make no discrimination and bless everyone equally. Comment on class distinction and inequality, which is totally a human creation.
    Ans. Even though man’s time on this planet is limited, within that time he has committed several crimes against other people. God made everyone on an equal footing. But it is regrettable that man has split this society along racial, caste, and other lines. Without difference, man must learn from natural forces that give us clean air to breathe, heat to use, or water to drink. But in human society, caste and class disparities coexist, and there are a lot of inequalities. It is past time for man to take cues from nature and practise universalism for the sake of our society.

     

     

    Class 11 The Voice of the Rain Long Answer Questions Poem 3

     

    1. There is a parallel drawn between rain and music. Which words indicate this? Explain the similarity between the two. (NCERT)
    Ans. The poem’s final two lines, which are included in quotes, highlight the comparison made between rain and music (here referred to as “song” because every song has music linked with it). The poet makes the observation that the life cycle of rain and a song are similar. The performer releases the song, which spreads to other people. It wanders and finally returns to its creator with all due respect, whether heard and loved or not. Similar to how rain comes from Earth and returns there after serving its purpose of dispersing beauty and purity. Both have a permanent character. Also, the sound of the gentle rain is a form of music in and of itself.

    2. How is the cyclic movement of rain brought out in the poem? Compare it with what you have learnt in science. (NCERT)
    Ans. In the poem, water rises to the heavens from “land and the endless sea.” It changes into hazy cloud formations there that are structurally distinct from the water they started from. After roaming, these clouds bring respite to the places suffering from dryness and give life to dormant and dormant seeds by descending to Earth as rain. Rain endows the Earth with radiance and beauty. Science teaches us about the cyclical process of rain using words like evaporation, condensation, precipitation, flowing rivers, ground water, ocean water, etc. Yet, in the poem, the same process is made intriguing and unusual. The rain talks for itself as it narrates its path. Thus, both what is given in the poem and what we learn in science are similar.

    3. The poem ‘The Voice of the Rain’ gives a hidden message that rain is essential for this Earth. Write an article describing the importance of rain.
    Ans. Ali Jawed’s The Significance of Rain Water, food, and air are the three things that everyone needs to survive. Water is the most significant weather component. Rain is the most advantageous form of precipitation, however we receive water in other forms as well. Rain assists in the harvesting of our crops, which provide us with sustenance. No crops would grow without rain, and we would die. Also, as humans require clean air to breathe, falling raindrops remove the dust from the air, making it cleaner. The climate of some places is largely influenced by rainfall. The moisture in cloud systems is replenished as a result of its existence in the atmosphere. The most well-known and most important effect of rain water is to provide us with water to drink. Without rain, there would be no life.

    4. Rain is an eternal process benefiting mankind. Contrast it with human life which is short lived on this Earth. Should we disturb these eternal elements of nature?
    Ans. The poem “The Voice of the Rain” brilliantly depicts the rain’s ongoing activity, which to human ears sounds like melody since it meets our needs. It is an ongoing process that supports human life and gives us access to food, clean air, and greenery. Our life, on the other hand, are transient. We spend a little time here on Earth before leaving without having made any lasting impact. However, people engage in destructive behaviours that may disrupt these timeless natural processes out of greed and self-interest. Nature must teach us something. We must avoid upsetting the natural order if we wish to live in harmony with one another; otherwise, the entire human race will be at risk. We must learn a lesson from such eternal processes and do something good for humanity at large.

     

    Also See: 

     


    score full marks class 11