NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill book The Laburunum Top Important Question Answers Poem 2

Class 11 English The Laburnum Top Question Answers –  Looking for The Laburnum Top question answers (NCERT solutions) for CBSE Class 11 English Hornbill Book Poem 2? Look no further! Our comprehensive compilation of important questions will help you brush up on your subject knowledge. Practising Class 11 English question answers can significantly improve your performance in the exam. Our solutions provide a clear idea of how to write the answers effectively. Improve your chances of scoring high marks by exploring Poem 2: The Laburnum Top question and answers now. The questions listed below are based on the latest CBSE exam pattern, wherein we have given NCERT solutions to the chapter’s extract based questions, multiple choice questions, short answer questions, and long answer questions

Also, practising with different kinds of questions can help students learn new ways to solve problems that they may not have seen before. This can ultimately lead to a deeper understanding of the subject matter and better performance on exams. 

 

 

 

Class 11 English The Laburnum Top Question Answers Poem 2 – Extract Based Questions

Extract-based questions are of the multiple-choice variety, and students must select the correct option for each question by carefully reading the passage.

class 11 english score full marks

A. The Laburnum top is silent, quite still
In the afternoon yellow September sunlight,
A few leaves yellowing, all its seeds fallen.

Q1. At what time of the day does the poem open?
Ans. The poem opens in the afternoon.

Q2. What is the condition of the Laburnum top?
Ans. The Laburnum top is silent.

Q3. What does the word ‘yellowing’ here mean?
Ans. The word ‘yellowing’ means becoming yellow.

Q4. Which season is suggested by the month of September?
Ans. The season suggested by the month of September is autumn.

B. Till the goldfinch comes, with a twitching chirrup
A suddenness, a startlement, at a branch end.
Then sleek as a lizard, and alert, and abrupt,
She enters the thickness,

score full marks class 11

Q1 What effect is produced at the branch end with the sitting of the mother goldfinch bird on it?
Ans. With the sitting of the mother goldfinch bird at the branch end a suddenness and a startlement are produced.

Q2. Why is the mother goldfinch bird ‘alert’ while entering the thickness?
Ans. The mother goldfinch bird is ‘alert’ while entering the thickness because she does not want the enemies to know about the existence of the baby goldfinch birds there.

Q3. Which figure of speech is used to describe the movement of the mother goldfinch bird?
Ans. The figure of speech used to describe the movement of the mother goldfinch bird is “simile.”

Q4. What does the word ‘twitching’ mean?
Ans. The word ‘twitching’ means moving the body.

C. She enters the thickness, and a machine starts up
Of chitterings, and a tremor of wings, and trillings —
The whole tree trembles and thrills.

Q1. How do the baby goldfinch birds react at the arrival of the mother goldfinch bird?
Ans. At the arrival of the mother goldfinch bird the baby goldfinch birds chatter, shake their bodies and even produce sounds of high notes.

Q2. What is referred to here as ‘thickness’?
Ans. The inner part of the Laburnum top in general and the branch on which the Goldfinch sits in particular is referred to here as ‘thickness’.

Q3. What does the word ‘thrills’ mean?
Ans. The word ‘thrills’ means shakes violently.

Q4. Why are the baby goldfinch birds looked upon as a machine?
Ans. The baby goldfinch birds are looked upon as a machine because they seem to have a start and stop mechanism like a machine.

D. It is the engine of her family.
She stokes it full, then flirts out to a branch-end
Showing her barred face identity mask

Q1. What is referred to here as “the engine”?
Ans. The mother goldfinch bird is referred to here as “the engine”.

Q2. Where does the mother goldfinch bird flirt out?
Ans. The mother goldfinch bird flirts out to the end of a branch.

Q3. In which sense is the ‘face’ of the mother goldfinch bird ‘barred’?
Ans. The ‘face’ of the mother goldfinch bird is ‘barred’ in the sense that its face is dominantly yellow but has a black spot on it

Q4. What ‘masks’ the identity of the mother goldfinch bird?
Ans. The yellowing leaves and the yellow flowers ‘mask’ the ‘identity’ of the mother goldfinch bird.

E. Then with eerie delicate whistle-chirrup whisperings
She launches away, towards the infinite
And the laburnum subsides to empty.

Q1. Towards what does the mother goldfinch bird launch away?
Ans. The mother goldfinch bird launches away towards the infinite.

class 11 english score full marks

Q2. What change do you find at the Laburnum top after the departure of the mother goldfinch bird?
Ans. After the departure of the mother goldfinch bird the Laburnum top becomes silent once again.

Q3. What does the word ‘whistle-chirrup’ mean?
Ans.The word ‘whistle-chirrup’ means the whistle-like sound produced by the mother goldfinch bird.

Q4. Why does the poet use the word ‘eerie’?
Ans. The poet uses the word ‘eerie’ because he fails to find out the idea the mother goldfinch bird is trying to convey through it.

Class 11 English Hornbill The Laburnum Top Poem 2 Multiple Choice Questions

Multiple Choice Questions (MCQs) are a type of objective assessment in which a person is asked to choose one or more correct answers from a list of available options. An MCQ presents a question along with several possible answers

1. Where did the bird vanish after feeding her young ones?
A. to another tree
B. to the top of the Laburnum tree
C. to get food
D. behind the yellow leaves
Ans: D

2. How did the poet describe the top of the Laburnum tree in the poem ‘The Laburnum Top’?
A. Still and Silent
B. Shivering
C. Flowery
D. Moving with the wind
Ans: A

3. How was the tree in the end when the bird flew away?
A. It was still alive and thriving
B. Another bird came to the tree
C. it was death-like again
D. None of the above
Ans: C

4. How was the tree standing in the month of September?
A. still and death-like
B. alive
C. lush green
D. fruiting and flowering
Ans: A

5. When did the death-like tree become alive?
A. in the month of February
B. by the arrival winter season
C. by the arrival of the Goldfinch bird
D. by the arrival of sparrows
Ans: C

6. Why was Goldfinch’s body barely visible?
A. due to her dark coloured yellow body
B. because she camouflaged
C. because tree stood in an abandoned part
D. because of bright sunlight
Ans: B

7. Why did the Goldfinch bird come towards the tree?
A. to feed her younger ones
B. to make a nest
C. to find shelter
D. None of the above
Ans: A

8. What Transferred Epithet was used in the poem ‘The Laburnum Top’?
A. her barred face identity mask
B. engine of her family
C. Sleek as a lizard
D. September sunlight
Ans: A

9. Where are the young ones of the Goldfinch bird?
A. On the thickness of the branch
B. On the top of the tree
C. on lower branches
D. On a leaf
Ans: A

10. What is the dominant colour used in the poem?
A. White
B. Blue
C. Yellow
D. Black
Ans: C

11. What is described by the word ‘sleek’ in the poem?
A. Lizard
B. Bird
C. Autumn
D. Laburnum Tree
Ans: A

12. How did the bird arrive at the other branch of the tree?
A. with a chirping sound
B. silently
C. never arrived at other branch
D. flew away and then arrived at the branch
Ans: A

13. How did the bird move to the other side of the branch?
A. Like a lizard
B. Slowly
C. by fluttering
D. None of the above
Ans: A

14. What happened after she fed her young ones?
A. she went out to get more food
B. she flew to the other side of the branch
C. she made her young ones fly
D. she took some rest in the nest
Ans: B

15. What instance of Alliteration has been used in the poem ‘The Laburnum Top’ out of the following options?
A. engine of her family
B. her barred face
C. Sleek as a lizard
D. September sunlight
Ans: D

16. What happened to the leaves of the Laburnum tree?
A. they were lush green
B. turned yellow
C. they were fruiting
D. new leaves growing
Ans: B

17. What role does the tree play for the Goldfinch bird?
A. As a shelter
B. as a friend
C. as a means to feed her family
D. as a resting place
Ans: A

18. What is described as ‘engine’ in the poem?
A. Chicks
B. Goldfinch
C. Laburnum Tree
D. None of the above
Ans: C

19. What happened to the bird at the end of the poem?
A. she flew away
B. she stayed at the tree with her young ones
C. she went to other tree to make a nest
D. None of the above
Ans: A

20. Which of the following words refer to the “ short high sounds made by birds”.
A. Thrill
B. Tremor
C. Eerie
D. Chirping
Ans: D

Class 11 English The Laburnum Top Question Answers (including questions from Previous Years Question Papers)

In this post we are also providing important short answer questions from the Poem 2 The Laburnum Top for CBSE Class 11 exams for the coming session.

 

Q1. How does the Laburnum tree appear in September?
Ans. In September, the leaves turn yellow, the seeds fall on ground.

Q2. How does the laburnum tree appear in September in afternoon shine? Does the arrival of the goldfinch bring about a change in it?
Ans. The laburnum tree is yellow and still in September afternoon sunshine. However, it bursts into activity and life when the goldfinch arrives. There is plenty of sound and movement in its branches.

Q3. Describe the laburnum top.
Ans. The laburnum tree is silent and still. Its leaves are yellowing and seeds have fallen to the ground. It appears yellow in the afternoon light in September.

Q4. Why did the goldfinch enter the thickness of the laburnum tree? Quote the line/ words to support your answer.
Ans. Goldfinch enters to feed her young ones; the line/words which reflect it are ‘the engine of her family’ and ‘she stokes it full’.

Q5. What happened when the goldfinch came to the laburnum tree?
Ans. When the bird arrived, there was suddenly a lot of sound, activity, and chirping. When she went inside to nurse her chicks, the sound of shrill chick cries and fluttering wings made the entire tree seem to shake.

Q6. How is the tree transformed during the bird’s visit? Write the line that shows this transformation.
Ans. The tree is silent, still and empty before and after the bird’s visit. When the bird arrives, there is the sound of chirping, fluttering of wings and the whole tree comes alive. The line is ‘the whole tree trembles and thrills’.

Q7. In the poem ‘Laburnum Top’, what is the bird’s movement compared to?
Ans. The bird’s movement has been compared to that of a lizard. Her movement is smooth and clean like that of a lizard’s.

Q8. Why is the image of the engine evoked by the poet in ‘The Laburnum Top’?
Ans. When the goldfinch enters the dense leaf cover of the laburnum tree to feed her chicks, the poet uses the metaphor of an engine to depict the stirrings, sounds, and energy that can be heard.

Q9. What do you notice about the beginning and end of the poem ‘The Laburnum Top’?
Ans. The tree was silent before the goldfinch came. It became silent again after she left.

Q10. What do you like most about the poem?
Ans. The laburnum tree, which is silent and without leaves, is the subject of the poem. When a goldfinch visits to feed her chicks, it suddenly comes to life. The bird leaves, and the tree is once more silent and bare. The poem’s most appealing aspect is the life and energy the bird lends to the tree.

Class 11 The Laburnum Top Long Answer Questions Poem 2

Q1. How does the poem express the sentiment of co-dependency? How do the laburnum and the goldfinch help each other? Elaborate.​
Ans. The bond between a goldfinch and a tree is described in the poem “The Laburnum Top” by Ted Hughes. The entire tree, an integral aspect of its symbiotic relationship with the bird. The laburnum and the goldfinch have important interrelationships because the tree protects the bird and her young ones while the goldfinch gives the tree a life.
The “quiet” and seemingly lifeless laburnum tree is fading in the early autumn at the beginning of the poem:
“In the afternoon yellow September sunlight,
A few leaves yellowing, all its seeds fallen.”
This European plant blends in with the sunshine and is also known as a Golden Chain Tree or Golden Rain Tree for its dangling yellow blossoms. The deciduous tree’s drying (“yellowing”) leaves and cast-off seeds indicate its increasing dormancy.
“She enters the thickness, and a machine starts up
Of chitterings, and a tremor of wings, and trillings—
The whole tree trembles and thrills.
It is the engine of her family.
She stokes it full.”

Q2. What values do you learn from goldfinch in the poem?
Ans. In the poem “The Laburnum Top,” a goldfinch has a nest on top of a laburnum tree. While the mother goldfinch continues to leave the nest at regular intervals in search of food to feed her babies, her young ones remain inside the nest. This demonstrates her concern for her offsprings and emphasizes the importance of a mother’s love and care for her children.

The poem also emphasises the importance of protection and safety through the goldfinch’s quick movements. The poet has compared the motion of the bird to that of a lizard, which moves swiftly. In order to avoid being seen by any predators, Goldfinch is aware of her surroundings and moves quickly.

 

Also See: 

 


score full marks class 11