MCQs for Poem 2 “The Laburnum Top” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Poem 2 “The Laburnum Top” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Poem 2 – The Laburnum Top. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of The Laburnum Top

 

1. How did the poet describe the top of the Laburnum tree in the poem ‘The Laburnum Top’?
A. Still and Silent
B. Moving and Angry like
C. Silent and Motionless
D. None of the above

 

2. What happened to the leaves of the Laburnum tree?
A. they were green
B. turned yellow
C. fallen down
D. new leaves growing

 

3. How was the tree standing in the month of September?
A. still and death-like
B. alive
C. green and happy
D. still and green

 

4. When did the death-like tree become alive?
A. in the month of March
B. by the arrival monsoon season
C. by the arrival of the Goldfinch bird
D. by the arrival of sparrows

 

5. Why did the Goldfinch bird came towards the tree?
A. to feed her younger ones
B. to make a nest
C. to rest
D. None of the above

 

6. Where are the young ones of the Goldfinch bird?
A. On the thickness of the branch
B. On the top of the tree
C. on other tree
D. they were never there

 

7. What role does the tree play for the Goldfinch bird?
A. As a shelter
B. as a supporter
C. as a means to feed her family
D. as a resting place

 

8. How did the bird move to the other side of the branch?
A. Like a lizard
B. Slowly
C. Smoothly
D. by flying

 

9. How did the bird arrive at the other branch of the tree?
A. with a chirping sound
B. silently
C. never arrived at other branch
D. flew away and then arrived at the branch

 

10. What happened after she fed her young ones?
A. she flew away
B. she flew to the other side of the branch
C. she stayed there
D. she took some rest in the nest

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. Why was Goldfinch’s body barely visible?
A. due to her dark coloured yellow body
B. because she was small
C. because of the height of the tree
D. because she was brown in colour

 

12. Where did the bird vanish after feeding her young ones?
A. to the other branch
B. to the top of the tree
C. to her nest
D. behind the yellow leaves

 

13. What happened to the bird in the end of the poem?
A. she flew away
B. she stayed at the tree
C. she went to other tree
D. she went to bring some food for her younger ones

 

14. How was the tree in the end when the bird flew away?
A. It was still alive
B. Nothing changed in the looks
C. it was death-like again

D. None of the above

 

15. What instance of Alliteration has been used in the poem ‘The Laburnum Top’ out of the following options?
A. engine of her family
B. her barred face
C. Sleek as a lizard
D. September sunlight

 

16. What Transferred Epithet was used in the poem ‘The Laburnum Top’?
A. her barred face identity mask
B. engine of her family
C. Sleek as a lizard
D. September sunlight

 

17. What does the phrase “her barred face identity mask” mean?
A. because she was brown in colour
B. due to her dark coloured yellow body
C. bird’s face became her identity and symbol of recognition
D. None of the above

 

18. What is the dominant colour used in the poem?
A. Red
B. Blue
C. Yellow
D. Green

 

19. What is described by the word ‘sleek’ in the poem?
A. Lizard
B. Bird
C. Branch
D. Top of the tree

 

20. What is described as ‘engine’ in the poem?
A. Lizard
B. Machine
C. Laburnum Tree
D. None of the above

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Poem 2 – The Laburnum Top

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

A

2

B

12

D

3

A

13

A

4

C

14

C

5

A

15

D

6

A

16

A

7

A

17

C

8

A

18

C

9

A

19

A

10

B

20

C

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation