MCQs for Poem 3 “The Voice of the Rain” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Poem 3 “The Voice of the Rain” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Poem 3 – The Voice of the Rain. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of The Voice of the Rain

 

1. The poem ‘The Voice of the Rain’ is a conversation between ___?
A. poet and rain
B. poet and mountains
C. rain and trees
D. birds and rain

 

2. What does the poet ask to the soft – falling shower?
A. What do you do?
B. What is your name?
C. Who are you?
D. How are you doing?

3. What does the rain reply to the poet’s question ‘Who are you’?
A. she is rain
B. she is poem of earth
C. she is rain from mountains
D. she is poem of mountains

 

4. Why does the rain tell the poet that she cannot be touched?
A. because she is water
B. because she rises in the form of water vapour
C. because she is in the form of clouds
D. None of the above

 

5. From which two places does the rain rise in the form of water vapour?
A. land and bottomless sea
B. land and ocean
C. mountains and land

D. None of the above

 

6. What happens to the earth when the rain falls back on the surface of earth?
A. it provides water
B. it beautifies and purifies the earth
C. it helps in greenary
D. it provides water to flora and fauna

 

7. How does the rain help the seeds inside the earth?
A. provides water
B. provides life and helps them grow
C. provides life
D. None of the above

 

8. What does the rain do when she doesn’t care if anyone bothers about her deeds or not?
A. she talks to the land
B. she works harder
C. she completes her work and talk to the earth
D. she completes her work and comes back home

 

9. What does the poet compare the rain with?
A. Song
B. Heaven
C. Beauty
D. Flowers

 

10. Why does the poet compare the rain with a song?
A. because she beautifies the earth
B. because she provides life on earth
C. as they both share a common journey
D. None of the above

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. From where does the song originate?
A. from heaven
B. from ocean
C. from the heart of the singer
D. from the soul of earth

 

12. If the poet has used a Metaphor in the poem, what is it?
A. I am the Poem of Earth
B. voice of the rain
C. Soft-falling shower
D. None of the above

 

13. What Hyperbole was used in the poem?
A. I am the Poem of Earth
B. Soft-falling shower
C. Bottomless sea
D. voice of the rain

 

14. What happens to the rain in the sky?
A. rain drops form
B. rain it condenses
C. it forms clouds
D. None of the above

 

15. What does the word ‘Descend’ mean?
A. not clear
B. come down
C. to wash
D. hidden

 

16. Why does the rain descend to the earth?
A. to wash the drought and provide water
B. she provides life on earth
C. it beautify and purify the earth
D. it provides life

 

17. What does ‘Reck’d or unreck’d’ mean?
A. enrichment or no enrichment
B. cared for or not cared for
C. to purify or not
D. to wash or not to wash

 

18. Where does the song return in the poem?
A. to its originator, i.e. singer
B. to the poet
C. to earth
D. to ocean

 

19. What is the meaning of ‘who art thou’?
A. Who are you?
B. What are you?
C. How are you?
D. Whose art is this?

 

20. Who is the poet of the poem ‘The Voice of the Rain’?
A. Walt Whitman
B. Kushwant Singh
C. Naipul
D. Shirley Toulson

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Poem 3 – The Voice of the Rain

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

C

2

C

12

A

3

B

13

C

4

B

14

A

5

A

15

B

6

B

16

A

7

B

17

B

8

D

18

A

9

A

19

A

10

D

20

A

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation