MCQs for Poem 4 “Childhood” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Poem 4 “Childhood” Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Poem 4 – Childhood. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Childhood

 

1. What is the poem ‘Childhood’ about?
A. Poet’s lost childhood
B. Childhood of every person
C. Childhood of poet’s child
D. Poet’s father’s childhood

 

2. After what age did the poet realise that he had lost his childhood?
A. Twelve
B. Eleven
C. Ten
D. Thirteen

 

3. What the poet could not find in the Geography book?
A. Hell and Heaven
B. End to sky
C. Island
D. Country

 

4. What did the poet find out about Hell and Heaven?
A. They could be found in Geography books
B. They were imaginary places
C. They were in America
D. They were in India

 

5. What did the poet realise about adults?
A. That they are mature
B. They have to earn money
C. They are not what they seem to be
D. They are cunning

 

6. Why are the adults not what they seem to be?
A. They talk and preach of love but do not act so
B. They are very shrewd
C. They are selfish
D. They are lazy

 

7. What did the poet realise about his mind when he lost his childhood?
A. That he can use it in whichever way he wants
B. That he is very intelligent
C. That he is dumb
D. That he cannot use it in whichever way he wants

 

8. What did the poet conclude about his lost childhood at the end of the poem?
A. It went to another dimension
B. It went to some forgotten place
C. It moved away with time
D. It shifted to his younger sibling

 

9. Where could he see his childhood now?
A. In an infant’s face
B. Only in his memories
C. Nowhere
D. In his brother

 

10. What type of Rhyme Scheme is used in the poem ‘Childhood’?
A. ABABAB
B. ABBABA
C. ABABCB
D. ABBCCD

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. Who is the poet of the poem ‘Childhood’?
A. Shirley Toulson
B. Walt Whitman
C. Marcus Natten
D. Naipul

 

12. What is the meaning of the word ‘ceased’?
A. Starting of something
B. Come to an end
C. In the middle
D. To chase something

 

13. What is the opposite of the word ‘hidden’?
A. Open
B. Closed
C. Partial
D. Exposed

 

14. According to the poet, adults are _______
A. Hypocrites
B. Smart
C. Lovable
D. Intelligent and Cunning

 

15. What did the poet sense about himself when he realised he could use his own mind the way he wants?
A. He sensed that he is as intelligent as his friends
B. He sensed his own individuality and a separate personality
C. He sensed that he is very smart
D. He sensed that he could use his mind in creative work

 

16. What refrain literary device is used in the poem ‘Childhood’?
A. When did my childhood go?
B. Hell and Heaven
C. Could not be found in Geography
D. That’s all I know

 

17. Antihesis is where two opposite words are used together in a sentence in a poem, where did the poet use it?
A. Infant’s face
B. Forgotten place
C. Hell and Heaven
D. Preached of love

 

18. Which of these is NOT one of the options where the poet thinks that his childhood has gone?
A. The time when he ceased to be twelve
B. The time when he realized that hell and heaven could not be found in Geography
C. The time when he realized that adults were hypocrites
D.None of the Above

 

19. Which poetic device has been used in the following line-
Was it when I found my mind was really mine.

A. Alliteration
B. Simile
C. Metaphor
D. Personification

 

20. What question does the poet put forth?
A. “When did my childhood go?”
B. “Where did my childhood go?”
C. Both A and B
D. None of these

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Poem 4 – Childhood

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

C

2

B

12

B

3

A

13

D

4

B

14

A

5

C

15

B

6

A

16

A

7

A

17

C

8

B

18

A

9

A

19

A

10

D

20

C

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation