MCQs for Poem 5 “Father to Son” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Poem 5 “Father to Son” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Poem 5 – Father to Son. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

1. Who is the poet of the poem ‘Father to Son’?
A. Walt Whitman
B. ShirleyToulson
C. Elizabeth Jennings
D. Kushwant Singh

 

2. What is the poem ‘Father to Son’ about?
A. Unsettling relationship between father and son
B. father’s old age
C. son comparing him to his father
D. father talking to son about his childhood

 

3. How old is the son when his father rants about his agony to his son?
A. teenager
B. grown-up
C. child
D. just became adult

 

4. Father tells him that although they have lived in the same house for years, he ______
A. envy him
B. adore him
C. doesn’t understand him
D. finds him cunning

 

5. What happened when he tried to build a relationship with him in his childhood?
A. he was successful
B. his efforts were in vain
c. he was half-way successful
D. None of the above

 

6. Does father know about his son’s likes and dislikes?
A. Yes
B. No
C. Maybe
C. Can’t say

 

7. "Why does the father use ‘I’ in a line ‘The seed I spent or sown it where ‘ where he was talking about communication gap?"
A. to acknowledge his role in the communication gap
B. to acknowledge himself
C. to let his son know his importance
D. to make him understand about him

 

8. Despite all his efforts to fix the communication gap, was the son able to understand him?
A. Yes
B. No
C. Can’t say
D. Maybe

 

9. "What is the meaning of ‘This child is built to my design Yet what he loves I cannot share’?"
A. his son looks like him and they share everything with each other
B. His son looks like him yet they don’t have anything to share
C. his son doesn’t look like him
D. neither does his son looks like him nor he understand him

 

10. What is the meaning of word ‘Prodigal’ used in the third stanza?
A. understanding son
B. someone who is smart
C. spending money freely
D. someone who doesn’t spend money freely

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. Is there a silence between the father and the son?
A. Yes
B. No
C. Can’t say
D. Maybe

 

12. Since his son was prodigal, why does he want him to come back home?
A. to make amends with him
B. to teach him a lesson
C. to give him money
D. None of the above

 

13. Does the father want his son to move around in his own world?
A. Yes, absolutely
B. Not at all
C. Maybe
D. None of the above

 

14. Why was the father ready to forgive him?
A. to let go of all the sorrows he had inside
B. to become a better person
C. to teach his son a lesson
D. to help his son

 

15. When the son spoke for the first time, does he also feel sad about the distance between them?
A. Yes, he did
B. No, he did not felt anything
C. Maybe in his heart
D. He never thought about it

 

16. What does the son share about him understanding himself?
A. he is at a point where he doesn’t understand himself
B. he understands him so well
C. he don’t want to think about it
D. he is very busy to think about understanding himself

 

17. From where does the son’s anger arise ?
A. out of his nature
B. out of his sadness
C. out of his father’s attitude
D. out of his childhood memories

 

18. What happens when they both put out an empty hand for the others to seek?
A. efforts are always in vain
B. they got successful in the end
C. father wasn’t interested
D. they never had a chance to talk

 

19. Find out the simile used in the poem ‘Father to Son’?
A. Silence surrounds us
B. The seed I spent or sown it where
C. We speak like strangers
D. Yet what he loves I cannot share

 

20. Which of the following is an Alliteration?
A. Silence surrounds us
B. We speak like strangers
C. I do not understand this child
D. I would have

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Poem 5 – Father to Son

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

C

11

A

2

A

12

A

3

B

13

B

4

C

14

A

5

B

15

A

6

B

16

A

7

A

17

B

8

B

18

A

9

B

19

C

10

C

20

A

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation